18 absurde dingen die helemaal niet hoeven

minder moeten van jezelf | minder verplichtingen | minder druk opleggen

18 absurde dingen die helemaal niet hoeven

minder moeten van jezelf

Regent het verplichtingen waar je absoluut geen zin in hebt? Leg je jezelf teveel druk op? Zijn er dingen die je alleen maar doet omdat het van je verwacht wordt?

Tijd om te gaan wieden in dat mentale onkruid zodat er terug ruimte kan ontstaan voor vrijheid en gemoedsrust.

Want van wie moet je die dingen eigenlijk? En waarom?

Besef goed dat er heel weinig in je leven is dat écht moet.

Daarom alvast 18 absurde dingen die je van Ons Moemoe zonder schaamte mag verbannen en waarvoor je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen.

je kledij wassen

Voor de uitvinding van de wasmachine deed men een pak langer over het dragen van kledij.  Hoewel die dikke kubus is uitgevonden om tijd te winnen, halen we er lang niet het maximum uit.

Als de minste vlek of druppel zweet een volle wasmachine oplevert, dan prop je simpelweg te snel en te veel textiel in dat beestje. Gevolg: meer was, strijk, vouw, tijd, energie en centjes kwijt. Dat is pas vies.

een verjaardagsfeest geven

Niet doen als belangstelling niet je beste vriend is. Lekker laten overwaaien en het zelfs niet aan een klein klokje hangen. Wie jou echt respecteert, kan daar alleen maar begrip voor opbrengen.

je kinderen overladen met hobby’s

Laat je kinderen kiezen als het te druk wordt voor je eigen leven. Je bent niet verantwoordelijk voor hun levensgeluk, wel om hen de meest optimale omgeving te gunnen waarbinnen ze kunnen opgroeien (lees: verantwoordelijkheid ontwikkelen voor hun eigen geluk). Dat je niet alles kan hebben is bovendien geen verkeerde levensles.

beleggen

Ja, je spaargeld wordt minder door de inflatie maar dat deed het ook toen de rente nog hoger stond. Leven volgens ‘genoeg is genoeg’ is prima en kan je heel wat gemoedsrust opleveren.

vragen hoe het is als je iemand tegenkomt

Zeker als het je in feite geen ene moer kan schelen. Vooral zelfs als het je geen ene moer kan schelen. Dan is het onrespectabel. En het telt ook niet als vorm van beleefdheid.

Stel je voor dat men aan jou vraagt hoe het met je gaat terwijl het die persoon totaal koud laat. Daar steek jij dan ter goedertrouw tijd en energie in een waardeloos antwoord. Er is verder niets mis met het ontdekken van wie het oprecht met je meent.

lidgeld van een ziekenfonds betalen

Er bestaat een verplichte ziekteverzekering maar je hoeft daarvoor niet bij het ziekenfonds te gaan. Dezelfde voordelen maar dan gratis vind je bij de Nationale Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

vroeg opstaan

Omdat er ook avondmensen bestaan. In prehistorische tijden mocht niet iedereen hetzelfde dagritme hebben want dan kon er niet gewaakt worden. En dat steekt dus nog steeds in onze genen.

naar begrafenissen gaan

Ja, die zal wel binnenkomen maar als het echt als een morele plicht aanvoelt en je medeleven niet oprecht is, wat ga je daar dan zoeken? El Empathico spelen voor de goede indruk?

ontbijten

Wat je in je bek steekt primeert op wanneer je het in je bek steekt. Een ontbijt is simpelweg de eerste maaltijd van je dag, ook als dat rond de middag is. Studies die het tegendeel beweren worden steeds vaker teniet verklaard.

aanwezig zijn

Je kan perfect thuisblijven. Zo fantastisch vinden ze jou daar ook niet hoor. Ga er maar vanuit dat bepaalde dingen wederzijds zijn. Men kan echt wel zonder jou.

samen slapen

Bestaat nog niet heel lang hoor. Vroeger werd er veel meer apart geronkt. Tot de kerk kwam moeien en zeggen hoe we ons in het liefdesleven diende te gedragen. Plots was het wachten geblazen tot het huwelijk en werden bedden verbreed. Durf slapen tegendraads benaderen.

terug trakteren

Het hele punt van trakteren is nét dat je iemand zonder voorwaarde iets gunt. Dus voel je vooral niet verplicht om terug te trakteren. Leer ontvangen en geniet ervan. Proper.

Kerstmis of oudjaar vieren

Laat staan dat je wil toasten met je (schoon)familie. Als je zoals mij van het overprikkelbaar type bent, is een vluchtreisje of een kluizenaarsweek een echte aanrader.

ongezonde gewoontes volgen

De combinatie van je voornemens, de groepsdruk en een buffet van alcohol en suiker. Waarom zou je in godsnaam iets in je lijf proppen om anderen te plezieren? Volgzaam zijn maakt je niet sympathiek, het maakt je vooral volgzaam.

het nieuws volgen

Eerst en vooral, je weet niet hoe de wereld echt draait door naar het journaal te kijken. En verder kan het best prettig zijn om niet overal een mening over te hebben. Leer je nog vakkundig luisteren ook.

stappenplannen volgen

Vooral die zogezegd succes garanderen. Weggooien die handel.

anderen gelukkig maken

Je eigen geluk wegduwen voor het zogenaamde geluk van een ander. Dat heet martelaarschap en daar wordt niemand beter van. Focus je op je eigen problemen, dat is al meer dan genoeg en laat anderen de ruimte om aan die van hen te werken. Daar help je pas echt mee.

vriendelijk zijn

Het is een aangename levenswaarde maar ze wint het niet van eerlijkheid, vertrouwen of respect. Als ik geen zin heb om vriendelijk te zijn, dan laten mensen mij nogal snel met rust en dat is in feite exact wat ik op dat moment ook wil. Proper.

Of mensen je dan geen decadent rotzakje vinden?

Dat hebben we er dan maar voor over. Ooit ga je dood, weet je wel. Je hoeft in de eerste plaats enkel aan jezelf verantwoording af te leggen. Vergeet niet dat wegcijferen egoïstisch is en zelfzorg niet.

En nu Moemoe? Wat te doen met dit inzicht?

Vervang je moeten alvast door willen en stel jezelf bij elke zogenaamde verplichting enkele vragen:

 • Wat is het juiste om te doen?
 • Wil ik dit of moét ik dit?
 • Wat zou ik een goede vriend adviseren om te doen?
 • Is dit het waard voor mij?
 • Speelt er angst over wat anderen van me denken?
 • Wat zou ik kiezen als angst er niet toe deed?

Eens gekozen maak je er het beste van. Bewijs aan jezelf dat die keuze klopt.

Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!

1 Comment
 • Monique
  Posted at 11:59h, 21 december Beantwoorden

  Een zin die ik onthouden heb ( psychotherapeut) en die voor mij niet gemakkelijk is en was om toe te passen :

  “Moet IK dit nu doen of kunnen of weten enz…..”

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.