daarom mag je stoppen met nieuws volgen

Stoppen met nieuws volgen voor een juister wereldbeeld. Het gaat goed met de wereld.

daarom mag je stoppen met nieuws volgen

het grote mediadieet

Het is ironisch maar daarom niet minder waar. Hoe meer we het journaal volgen, hoe vertekender ons wereldbeeld is. Ik leg graag uit hoe dat komt en wat je eraan kan doen.

uitzonderingen bepalen het nieuws

Kijk, nieuws dient speciaal te zijn, sensationeel, spectaculair. Anders zou het geen nieuws zijn.

  • ‘Op de Bevelgemse Steenweg is er voor de 213e dag op rij geen ongeval gebeurd.’
  • ‘Gezonde tweeling geboren in California.’
  • ‘In Henegouwen genoten de kinderen van een normale lesdag.’

Zulke items prikkelen ons nu eenmaal niet. Ze zijn te standaard, te neutraal en dat is exact wat het grootste deel van de wereld is. Saai, gewoontjes, wat plussen en wat minnen. Voor de gemiddelde mens gaat het leventje gewoon z’n gangetje. Tot we gaan inzoomen op de uitzonderingen natuurlijk.

de media toont een samenvatting van ellende

In een journaal krijg je dus telkens weer een soort compilatie van het meest uitzonderlijke nieuws, allemaal dicht op elkaar. Logisch dus dat hierdoor de indruk ontstaat dat al die extremen de nieuwe norm zijn. Alsof er alleen nog maar ellende op onze planeet bestaat.

Onze wereld is een mooie plaats en de meeste levens zijn uiterst gemiddeld. Dit maakt dat negatieve gebeurtenissen dus eerder uitzonderlijk zijn en daarom nieuwswaardig. Met een vertekend beeld als gevolg. Wat je ziet zijn dus de unieke gevallen, in percentages uitgedrukt weinig voorkomend.

ons wereldbeeld heeft een update nodig

Maar die dingen gebeuren toch, die kan je toch niet ontkennen? Klopt, die gebeuren maar absoluut niet in de getallen die je voor ogen hebt. Ja, er zijn zorgen en uitdagingen die we als mensheid moeten aanpakken maar dat gaat veel beter lukken met een positieve ingesteldheid.

Bovendien gaan we ook echt de goede kant uit wat die zorgen en uitdagingen betreft. Er zijn er dringende bij maar we werken eraan en zolang wij hier al op onze bol rondlopen is dat zo geweest.

Meer zelfs, vandaag is er minder armoede, minder terreur en globaal gezien dus minder ellende dan vroeger. We zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit.

negativiteit knabbelt aan onze gemoedsrust

Er is nog heel wat werk aan de winkel maar door ons steeds somber te voelen of negatief te zeuren draai je de situatie heus niet om. Besef dat we met z’n allen stappen zetten en laat je hierdoor inspireren om mee je steentje bij te dragen.

Als we de toekomst echt beter willen maken, is het belangrijk om te weten hoe we er nu echt aan toe zijn.

De reden dat we ons niet veilig ‘voelen’ is omdat we dag in, dag uit zijn blootgesteld aan informatie, meestal negatief gekleurd. Het is niet verwonderlijk dat je hierdoor het heden en toekomst pessimistisch aanschouwt.

6 tips voor een mediadieet

Hieronder enkele tips om met die overload van negatief nieuws om te gaan. Een vrijer hoofd krijg je er als bonus zomaar bij. Laat jezelf minder beïnvloeden door een vertekend wereldbeeld en win je gemoedsrust terug.

1) doe je televisie weg of opteer voor een vast nieuwsmomentje

Pak de meldingen van bepaalde apps aan en weersta de drang tot infospeuren door je toestelletjes vaker in de kast te laten.

2) veroordeel jezelf niet als je kijkt

Geniet ervan en wees dankbaar voor wat je hebt. Besef dat nieuws gelukkig niet is hoe het overgrote deel van onze wereld draait.

3) geen paniek, je wordt er niet onverschillig van

Meestal neig je zelfs naar onverschilligheid omdat je teveel ellende binnenkrijgt. Alsof er niets meer te redden valt.

Door minder ellende te kauwen krijg je wat meer luchtigheid in je hoofd en hierdoor ook in je leven. Je houdt meer positieve energie over voor jezelf of om voor iets of iemand een verschil te maken. Niet echt onverschillig dus.

4) geen paniek deel II, je wordt ook niet wereldvreemd

Ontdek dat je niet alles hoeft te weten om tevreden te zijn. Geniet van wat infoloze momenten, hoe onwennig ook. Vertrouw erop dat zaken die er echt toe doen je altijd zullen weten te bereiken.

5) stel je wereldbeeld wat scherper bij door juiste wetenschappelijke info te verorberen

Laat je verrassen door boeken, voordrachten, lezingen en filmpjes. Hieronder alvast een selectie. Je kan telkens voor een Nederlandse ondertiteling opteren.

6) er zijn veel meer prikkels dan vroeger in onze maatschappij

Door te ontprikkelen ontstaat er een vrijer gevoel, meer gemoedsrust. Kies welke prikkels het waard zijn. Als ik naar ‘De Mol’ kijk, dan dagdroom ik nadien nog over hoe ik het als deelnemer gedaan zou hebben.

Best leuk maar het doet me ook beseffen wat een invloed de televisie heeft want ik zou nooit aan zo’n programma willen meedoen. Je wordt dus wel degelijk beïnvloed door alles wat je in je opneemt. Films, boeken, reclame, negatieve mensen, … elks zijn invloed.

Kies wie of wat je mag beïnvloeden.

dus …

Breek met je nieuwsafhankelijkheid, verruim je wereldbeeld en ontspan.

Wist je trouwens dat het meer dan 90% van de tijd droog is in ons landje?

1 Comment
  • Robbie
    Posted at 13:57h, 23 februari Beantwoorden

    Ik ben toch niet akkoord dat het de goede kant opgaat.. We hebben Poetin, Trump (weg maar toch ook weer niet) China,, dan ook weer corona

    De wereldleiders willen alleen maar macht en geld. Voor dingen zoals klimaatverandering en, overbevolking hebben ze geen aandacht. Helaas zijn het niet de vele goeie mensen die er zijn die de macht hebben te beslissen over het leven van velen, nu en in de toekomst. De gevolgen van als het misgaat worden steeds erger.

    Ik vind het ook helemaal niet makkelijk om te ontsnappen aan al het nieuws. Steeds weer zijn er mensen die je alles willen vertellen, hoor of lees je dingen ook al wil je dat niet, tv, radio, internet en sociale media enz…

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.