veel te veel tijd en weinig te doen

Meer tijd overhouden? In deze mini cursus tijdmanagement ontdek je dat je eerder teveel dan te weinig tijd hebt.

veel te veel tijd en weinig te doen

doe niet zo druk

Zo’n 168 uren per week hebben we te besteden. Dat is behoorlijk veel. Zelfs met een 40-uren werkweek en je dagelijkse 8-uur slaap blijven er nog 72 volle uren over om je leven meer vorm te geven. Of waarom het niet om tijd maar wel om prioriteit draait …

eigenlijk heb je er geen zin in …

De enige reden waarom we zo vaak het gevoel hebben dat er te weinig minuten in een uur zitten? Omdat we geen prioriteiten stellen. We kiezen verkeerd. Het is vaker een kwestie van ‘niet willen’ in plaats van ‘geen tijd’. Au!

Ik maak mezelf bijvoorbeeld regelmatig graag wijs dat ik geen tijd heb om die lange dagwandeling te doen. Dan lieg ik want moest ik er in de drukste week van het jaar plots een Chinees voetballersloon voor aangeboden krijgen, dan was die tocht daags nadien al achter de kiezen.

Prioriteit dus.

Dat geldt voor grootoudersbezoekjes, avondjes uit, daguitstappen met de kinderen, de kapper, het bellen van een vakman of het schilderen van je deuren. Kennelijk kies je er niet voor dus is het voor jou op dat moment niet zo belangrijk als datgene waar je wel voor kiest.

Nogmaals, prioriteiten dus.

meer tijd overhouden

Uiteraard is prioriteiten stellen helemaal niet zo simpel. Sommige levens, huishoudens en werksituaties zijn nu eenmaal lastiger dan andere. Toch is het een aanrader om van elke seconde die je beleeft je eigen keuze te maken. Bevalt die seconde je niet, kies dan voor iets anders.

Denk eraan dat je elk moment maar één keertje kan beleven.

tijdmanagement is een lachertje

Je leert tijd te winnen door de reclame door te spoelen, vroeger door te gaan bij bepaalde feestjes of je mail te checken tijdens het eten. Door al die gewonnen minuten komt er dan ergens een uurtje vrij zodat je kan gaan sporten.

Het kan echter ook zonder trucjes. Die zogenaamde winst is niet meer dan symptoombestrijding waarbij je er al verkeerdelijk vanuit gaat dat er te weinig tijd voor handen is.

Wat dacht je van minder of geen televisie kijken en bepaalde feestjes niet te bezoeken zodat je met smaak van je eten kan genieten of met de nodige focus je mailbox kan checken? Je zal merken dat er automatisch tijd vrij komt voor sport of eender wat.

tijdwinst door terug te kijken als je oud bent

Gun jezelf een sprong in de toekomst en beeld je even in hoe je op je laatste oude dagen terugblikt op dat leven van je.

  • Ga je spijt hebben dat je niet het maximum uit Facebook hebt gehaald?
  • Spijt omdat je te weinig voor de televisie hebt gezeten?
  • Voel je ontgoocheling omdat je in je jonge dagen amper online was?

Wie dagelijks een tweetal uurtjes op de sociale media of voor de beeldbuis doorbrengt, komt op 728 uren per jaar. Dat is één volle maand dat je doorbrengt met beeldschermturen.

Het is niet omdat iets ‘werk of huishouden’ is, dat het per definitie noodzakelijk of belangrijk is. 

Besteed je voornamelijk teveel tijd aan je werk of het huishouden? Jaag elke taak eens door een nuttigheidsfilter. Uiteindelijk blijft er zelfs in een extreme 70-uren werkweek nog 42-uren vrij te besteden over. Als je hier later op terug kijkt, hoe wil je ze dan besteed hebben?

baas over je minuten …

Wees dus eerlijk met jezelf en besef dat er mensen zijn die het veel drukker hebben dan jij. Bruce Springsteen, Mark Zuckerberg, Michael Phelps en Angela Merkel. Allemaal hebben ze 24 uur per dag te besteden, net als wij.

Het is natuurlijk gemakkelijk om het op ‘geen tijd’ te steken, ik ben er zelf ook goed in. Dan kan je immers wijzen naar de omstandigheden en hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen. Helaas valt er niets te veranderen vanuit een slachtoffermodus.

Dat neemt niet weg dat er ontzettend lastige situaties bestaan natuurlijk waarbij veel extra creativiteit en inzet nodig is om van elk uur je bondgenoot te maken.

dat werd tijd …

Hoe dan ook, durf de controle over je tijd zelf in handen te nemen en bepaal wat er belangrijk voor je is. Waar wil jij in dit ene leven je tijd aan spenderen?

Of het nu sport, vrijwilligerswerk, petanque, studeren of meer tijd voor je kinderen is … Je leven is het waard om ten volle te vullen met wat jij belangrijk vindt.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.