zo geef je zin aan je leven

Lees hier meer over de zin van het leven en waarom kiezen voor betekenis de weg is naar voldoening.

zo geef je zin aan je leven

Waarom leven wij? Kiezen voor betekenis.

Ach ja, als we maar gelukkig zijn. Of zoiets, toch? En de zin van het leven is een zinvol leven. Die dingen staan misschien wel mooi op een kalender maar ze kunnen ook braakneigingen oproepen.

 • Want waar draait het nu in onze beperkte tijd hier op aarde om?
 • Wat maakt juist een leven zinvol?
 • En moet dat echt zin hebben? Ik heb daar eigenlijk geen zin in.

Vooraleer je Netflix opzwiert, wil je misschien lezen wat Ons Moemoe erover te vertellen heeft.

wat is de zin van het leven niet

Geluk. Bam! Geluk is een idioot doel om na te streven. Toch het soort dat steeds een goed gevoel garandeert. Je zal maar ernstig ziek worden of een dierbare verliezen onderweg. Waar staat je geluksprojectje dan? Wees dankbaar als je geluk mag ervaren maar begin het niet na te jagen. Beschouw het als een aangename bijwerking van een zinvol leven.

een goed gevoel is overroepen

We hebben allemaal emoties. Zowel aangename als onaangename. Beiden hebben een functie anders had de evolutie ze reeds lang doen verdwijnen. Net zoals je dus boosheid en verdriet kan ervaren, ervaar je soms hemels geluk. Top! Maar net zoals boosheid en verdriet terug wegwaaien, zo verdwijnt ook je hemelse gevoel. Want dat is wat emoties doen, ze komen en gaan. Niet alles hoeft dus hemels aan te voelen én niet alles voelt hemels aan.

we zijn van nature malcontent

Kijk, de natuur zorgt ervoor dat we ontevreden zijn als we een tijdje stagneren. Die ontevredenheid zorgt voor verandering. Het zet de mens in gang om doelen te bereiken, zich voort te planten en dingen te verwezenlijken.

Wat we ook doen, we zullen steeds problemen blijven zien, het is eigen aan onze aard. We zien altijd dingen die beter kunnen. Een complete alles-is-goed-zoals-het-is bedreigt simpelweg het bestaan van onze soort.

En wat met die mediterende mensen in de bergen dan?

Zelfde verhaal, ook hier doet de biologie zijn werk. In hun zoektocht naar verlichting, geluk of wat dan ook, komt er telkens weer een nieuw te bereiken stadium bij. Nieuwe voorwaarden dus.

Of het nu een nieuwe keuken of een nieuwe ingewikkelde meditatieve lotushouding is, je brengt verandering aan in je huidige wereld en dat doe je met een reden. Ha!

Anders gezegd: Als alles al perfect geheel in orde zou zijn, dan hoefde geen Boeddhist nog te mediteren.

maar als geluk niet het doel is …

Wat is het dan wel? (tromgeroffel)

Zinvolheid, voldoening en betekenis.

En die termen klinken even vaag en zweverig als geluk, ik weet het. Daarom dat er ook geen magische pil bestaat om met het leven om te gaan.

Hoe dan ook, betekenis aan je leven toevoegen zorgt ervoor dat je voldoening ervaart.

 • Er zijn voor je zieke vader.
 • Een kind op jouw manier opvoeden.
 • Knappe prestaties voor je werk leveren.
 • Ecologisch je steentje bijdragen in onze maatschappij.
 • Een barbecue in elkaar steken voor de buren.
 • Aan jezelf bewijzen dat je 5 kilo kan afvallen.

Dingen aan je leven toevoegen die van betekenis zijn, staat los van je geluksgevoel erbij. Het kan moordend zijn om voor je zieke vader te zorgen, om het op te nemen voor bepaalde rechten van minderheden, om telkens weer het juiste ecologische voorbeeld te geven, om een lastig kind op te voeden of om die reep chocolade te laten liggen.

En daar zit je dan met je geluksverwachting. Je dacht zowaar in een permanent straatje van happy-happy terecht te komen.

Toch is het de juiste weg. Kiezen voor betekenis geeft je ondanks de pijn die er soms bij komt zien ook een goed gevoel. Een aangename roes, een soort geluk zelfs als je het zo wil noemen. Omdat je voelt dat je het juiste doet.

uiteindelijk draait het om we-time

We maken allemaal deel uit van grotere gehelen. Je straat, je gezin, je werk, de maatschappij, je vriendengroep, … De verbinding binnen die grotere gehelen bepaalt mee je geluksgevoel.

Zin geven doe je door je rol op te nemen binnen zo’n geheel. Als strenge vader, als behulpzame buurman, als vakkundige schrijnwerker of als troostende vriendin.

Jezelf ontwikkelen doe je dus voor anderen zodat jij van betekenis kan zijn in andermans leven.

Enkele vragen die je hierbij op weg kunnen helpen:

 • Hoe zou je graag herinnerd worden?
 • In welke waarden wil je een voorbeeld voor anderen zijn?
 • Wat lijkt er aan je te trekken?
 • Wat motiveert jou?
 • Wat vind je nuttig en inspirerend om te doen?
 • Hoe sta jij anderen graag tot dienst?
 • Op welke manier kan jij bijdragen aan een betere wereld?
 • Hoe zou je willen dat de dingen waar je deel van uitmaakt, evolueren?

in het kort

Een deel van de zin van het leven is dus ontdekken waar jij zin in hebt, wat zinvol is voor jou. Door bij te dragen aan het leven van anderen geef je bovendien je leven betekenis. Of je dat onderweg continu leuk vindt, is minder belangrijk. Het levert je alvast een aangenaam gevoel van voldoening op.

ik zie er nog steeds de zin niet van in

Prima. Welkom Netflix dan. Jij je zin.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.