weg met de passie voor werk

Werken met passie en plezier zou wel eens slecht advies kunnen zijn.

weg met de passie voor werk

lekker vastroesten

Tegenwoordig lijk je wel een zonderling als je jezelf geen vragen stelt bij het werk dat je doet. Gewoon tevreden zijn met je baan is zo jaren ‘90. Vandaag moet je twijfelen en gaan loopbaancoachen, een sabbatjaar inlassen, je passie ontdekken en er je droomberoep van maken.

Enkele bedenkingen.

passie in je werk is overroepen

Gelukkige werknemers zouden nog gaan twijfelen. ‘Oei, ik weet niet wat mijn passie is, doe ik mijn werk nog wel graag?’ 

Passie is dezer dagen een zwaar beladen woord. Je hoeft echt niet te weten wat je passie is om gelukkig te zijn. Je ontdekt al doende wel wat je prettig vindt en wat niet. Bovendien verschilt dat dagelijks.

Ik heb genoeg momenten dat ik geen sikkepit zin heb in één van mijn zogenaamde passies. Dat geldt dus ook voor je werk. Niets mis mee.

een droomjob komt zelden aanwaaien

Je krijgt het nooit cadeau. Je zal jezelf er bikkelhard voor moeten inzetten. Vraag dat maar aan iedereen die jij succesvol vindt. Ben je bereid die energie erin te steken? Geen enkele weg is alleen maar prettig. Groei ontstaat uit aandacht, veel aandacht. Succes is een permanente bezigheid.

je neemt jezelf altijd mee in een andere baan

Een carrièreswitch kan een verademing zijn. Een stapje hogerop, een extra financiële bonus, dichter bij huis, betere uren, geen baas meer, … of wat de voordelen ook mogen zijn. Mooi zo. Besef dat je niet alles achterlaat, het is dezelfde jij in een andere context.

Denk dus goed na wat je juist wil veranderen.

  • Waar wil je naartoe?
  • Wat wil je meer ervaren?
  • Moet je per se op zoek naar een job vol passie?
  • Volstaat het misschien om van je job je passie te maken?

tevredenheid in je werk zorgt voor vrijheid

Lijkt vreemd maar is het niet. Als je tevreden leert te zijn met je job, dan heb je alvast een zorg minder. Je hoeft niet te gaan twijfelen over andere opties en hierdoor ontstaat er een gevoel van vrijheid. Je neemt je job voor wat ze is en vult daarnaast je leven naar eigen goeddunken in.

besef dat het een luxeprobleem betreft

Juist. Vroeger stelde dit probleem zich nauwelijks. Vorige generaties stelden zich veel minder vragen bij hun inkomen. Er waren veel minder opties voorhanden. Minder richtingen om verder te studeren, minder kansen tot bijscholingen.

De dag van vandaag regent het avondscholen, weekendopleidingen en internetcursussen.

Dat is iets om ongelooflijk dankbaar voor te zijn. Dat je simpelweg de keuze hebt om iets aan je problemen te doen. Paradoxaal genoeg maakt dat overaanbod aan mogelijkheden je net minder vrij, het is vaak zelfs de reden dat je gaat twijfelen.

Toegegeven, het is niet omdat iets een luxeprobleem is dat je je er niet ellendig door kunt voelen. Dat mag allemaal. Besef echter wel dat het niet je basisbehoeften zijn waar aan geraakt wordt.

Kan je je maar matig vinden in bovenstaande redeneringen? Nog steeds het gevoel dat je gevangen zit in je huidige job? Waar wacht je dan op? Welkom in de 21e eeuw. Kies! Ga loopbaancoachen, neem een sabbatjaar, ontdek je passie en maak er je droomberoep van. Onderneem iets, zet stappen, hoe klein ook, dat ben je waard.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.