31 jan geluk is een binnenwerkje
gelukkig maar
We zoeken het geluk vaak in de externe dingen: geld, een droomvilla, een knappe partner, trouwen, een tweede kind of de lotto winnen. Want dan …
dan ontdek je helaas dat je er nog steeds niet bent en wil je weer iets extra. Maar geluk zal niet met méér bereikt worden. Geluk zit hem in het ontspannen in wat nu is. Het is meer een keuze dan een doel.
geluk is daarom echt wel een binnenwerkje
- En dat verklaart waarom sommige mensen eindelijk hun droomgezin hebben en zich toch nog leeg en misnoegd voelen.
- Er zijn mensen die concentratiekampen overleefden en nadien terug een gelukkig leven opbouwden.
- Mensen met een lichamelijke beperking zijn niet per se ongelukkiger.
- Zwaarlijvige mensen kunnen zich goed in hun vel voelen terwijl slanke mensen zich dik en lelijk kunnen voelen.
- Er zijn heel wat succesvolle mensen die erg ongelukkig zijn.
- Sommige rijke mensen vinden dat ze te weinig hebben terwijl sommige minder bedeelde mensen vinden dat ze rijk leven.
- Je kan je eenzaam voelen in een relatie en verbonden als single.
- …
op zoek naar geluk
Kijk, over geluk wordt veel geschreven en gesproken. Logisch, ieder van ons zou direct tekenen voor meer gelukservaring in het leven.
En onze maatschappij speelt er gretig op in, er wordt ons wijsgemaakt dat geluk te koop is, dat geluk in dure wagens zit, in koopjes, in Scandinavische koffiehuisjes met ‘happy slogans’, in exotische reizen, …
We leven in een wereld van doorgedraaide consumptie en we zijn er niet gelukkiger op geworden. Integendeel, we snakken met zijn allen naar rust, naar ontspanning, naar vrijheid, naar een gevoel van ‘zijn’. En dat is niet te koop.
geen coach, psycholoog of goeroe die je gelukkig kan maken
Net zoals een partner of een droomhuis dat ook niet kan, je kan het enkel zelf, het is een binnenwerkje.
Ik vind reizen ook leuk en junkfood en alcohol blijven voorlopig ook nog even meedraaien in mijn leven. Kies gerust voor kinderen of je droomproject als dat is wat je blij maakt.
Besef wel dat het allemaal went, zoals alles went.
Je geluksniveau gaat telkens terug naar een soort basis, als de ‘high’ gaan liggen is, zoeken we daarom terug een shot ‘happiness’. Shoppen, chocolade, een nieuw interieur, een nieuwe verliefdheid, … het werkt maar is van korte duur.
Ervaringen zingen het al een pak langer uit dan spullen wat geluksduur betreft maar uiteindelijk draait het om onderweg tevreden te zijn.
Hoe word ik dan gelukkig?
In plaats van gelukkig te worden, is het daarom veel eenvoudiger om gewoon gelukkig te zijn. Door je geluk te laten afhangen van externe omstandigheden, geef je je controle uit handen. Je berust in wat er op je afkomt.
Door zelf je verantwoordelijkheid voor je geluk op te nemen, kom je in actie en zet je dingen in beweging.
Je kiest als het ware voor een basis van geluk en vanuit die basis geef je vorm aan je leven en geniet je ervan. Niet om gelukkiger te worden, dat ben je al maar omdat het je zin en voldoening geeft. Altijd onderweg.
gelukkig zijn als vertrekpunt, niet als aankomst
Er bestaat geen permanente gelukstoestand waarbij je altijd ‘happy’ bent. Wel kan je er nu al voor kiezen om gelukkig te zijn, ongeacht de huidige omstandigheden en van daaruit stappen te zetten naar een beter en vrijer leven.
Gelukkig ‘zijn’ betekent niet dat pijn, verdriet of andere ellende plots opklaren. Dat is een illusie die je best achter je laat en die je dus nooit zal kunnen bereiken.
Stop met het wijzen naar externe oorzaken en keer in plaats daarvan naar binnen. Laat geluk als bestemming weg en neem het als startpunt.
Geluk is een binnenwerkje.
Sandra Sloendregt
Posted at 17:57h, 27 oktoberMeestal ben ik genoeg.
Soms ben ik misnoegd..
Dan verdwijn in in de mist en gezuiverd word ik weer zichtbaar.
ss
Goh, lezen inspireert.