31 jan 50 dagen Australië zonder bagage
ook op reis is minder meer
Elks een rugzakje van 18 liter, niet groter dan ons kopkussen dus, meer hadden we niet bij om een kleine twee maanden de Australische Oostkust af te reizen. Omdat minder ook reizend meer is, leg ik je graag uit wat luchtig reizen is en wat de voordelen zijn.
Light travel? Flashpacking? Uh? Waarom?
Grote koffers op de luchthaven, mensen die elkaar stiekem wegduwen om als eerste te kunnen boarden. Het maximum aan handbagage dat bovenaan nog ergens weggepropt dient te worden. Veel spanning, norse blikken en stress. Gedoe, enorm veel gedoe.
En dan bij aankomst, een grote wedloop naar de draaiband en hopen dat je koffer onmiddellijk in je vizier terecht komt. Op zoek naar een taxi want je hebt nauwelijks bewegingsvrijheid.
Een paar uurtjes later eindelijk geïnstalleerd in het hotel en klaar om de buurt te gaan verkennen. Blij dat je op een vaste locatie zit want die rompslomp wil je niet te vaak herhalen. Het is vakantie, weet je wel.
stressvrij op de luchthaven en bij aankomst
Mijn eigen rugzak was niet groter dan de toegelaten handbagage en paste perfect tussen mijn benen of onder de stoel voor me. Gemoedsrust dus, alles wat ik nodig had, heel de tijd bij mij. Geen gesukkel met boarden en geen gedoe met bagage vooraf inchecken.
Bij aankomst als eerste de luchthaven uit omdat je de bagagemolen gewoon kan negeren. Een taxi is een optie, de benenwagen doet deugd na een lange vlucht.
Omdat we amper bagage mee te zeulen hadden, hoefden we ook niet perse al een slaapplaats te hebben. Onmiddellijk de local uithangen dus in plaats van de toerist. Kuierend op verkenning, iets drinken, iets eten. Vrij, heerlijk vrij. Net zoals je in je eigen woonplaats rondwandelt.
zelf reisbureau spelen
Minder bagage is minder gedoe en minder gedoe is minder stress en minder stress is meer gemoedsrust. Daar zijn we fan van. Ook op reis, zeker op reis. Bijkomend voordeel is dat je erg snel van locatie kan wisselen, je hebt niets in te pakken en je kan je razendsnel verplaatsen.
Je hebt meer vrijheid om te gaan en te staan waar je wil.
Concreet hield dit voor ons in dat we pas daags voordien beslisten of we langer bleven of andere oorden opzochten. We konden luisteren naar de tips van de lokale bewoners en niet naar de praatjes van een commercieel reisbureau.
We hadden vooraf een planning gemaakt die diende als richting, niet als doel. De heenvlucht, de terugvlucht en de slaapplaats bij aankomst, meer hadden we van te voren niet vastgelegd.
Voor de rest een soort bucketlist met bezienswaardigheden als gids en verder gewoon onze neus, het weer en onze goesting achterna. Dikke aanrader.
In die kleine rugzak?
- Extra outfit: Sokken, onderbroek en t-shirt, gemaakt van een speciale wol die trager gaat stinken en snel droogt. Zelf ga je wel stinken dus douchen is nodig, mijn kledij waste ik om de paar dagen met de hand in een lavabo.
- slippers
- Lenzen en een beetje vloeistof, de rest heb ik ginder gekocht, ook laten leveren op je reisadres is een optie.
- Tablet, diende ook als gsm en fototoestel. Lokaal een simkaartje met 4G gekocht, internet is erg belangrijk om slaapplaatsen te boeken, de weg te vinden en bezienswaardigheden op te zoeken.
- Laptop om films te zien, zou ik volgende keer thuislaten.
- Kabels om al het bovenstaande op te laden, samen met een wereldstekker.
- Een toestelletje om online te kunnen banken.
- Klein handdoekje dat regelmatig gewassen werd. Afhankelijk van het soort slaapplaats was dit al dan niet nodig.
- Ik had een korte broek aan bij vertrek en een paar stevige schoenen, buff om de nek. Verder een warm jasje dat ook als trui diende. Ik deed het tweede t-shirt als extra laag aan bij koude.
- Toiletgerief kochten we ter plaatse, op de vlieger ben je sowieso beperkt en verzorgingsproducten vind je echt overal. Enkel een tandenborstel en zo’n minitube om de vlucht te overbruggen.
En wat als … ?
- Wij hebben een tentje en slaapzak gehuurd wanneer dat nodig was. En anders in een busje, een hostel of hotel.
- Ik heb ter plaatse nieuwe kledij (en een goedkope grote handdoek) gekocht en ben ook ginder naar de kapper en barbier geweest.
- Identiteitskaarten, rijbewijzen en andere paperassen waren ingescand en stonden in de cloud voor noodgevallen.
- Genoeg geldreserve op zowel zichtrekening als kredietkaart. Altijd cash op zak. Letterlijk, ik had geen portefeuille bij.
- Huissleutels bij de ouders gedropt, konden we die ginder al niet kwijt geraken.
- We betaalden ter plaatse vaak wat meer maar spaarden ook geld uit door niet bij te betalen voor bagage op het vliegtuig en door minder nood te hebben aan een taxi.
Center Parcs blijft ook feest
Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Als je luchtig gaat reizen word je gedwongen creatief te zijn. Het is uitdagend, een avontuur op zich. Je kiest voor de spannende weg, niet voor het meeste comfort.
We hebben in tenten geslapen, in een gehuurd busje, in kwalitatieve hotels en in schralere hostels. Het gaat dan ook niet om ontbering, wij kozen voor luxe als we daar behoefte aan hadden.
Daar zit hem het ook. Het gaat om vrijheid, je kan kiezen, de hele reis.
Bijna zo leuk als Center Parcs.
No Comments