de reden waarom je geen succes hebt

Succes draait om inspanning. Hoe hard wil je afzien voor je dromen?

de reden waarom je geen succes hebt

verliefd op de inspanning

Een succesvol profvoetballer, dat was mijn resolute antwoord als iemand mij vroeger de vraag stelde wat ik wilde worden. Uiteraard trap ik in mijn wildste dagdromen nog regelmatig de winning goal tegen de netten in een of andere finale, toch is de droom niet uitgekomen.

Pas later zag ik in dat ik vooral profvoetballer wilde ‘zijn’, ik wilde hem nooit ‘worden’. Of hoe zo’n kleine nuance in zoveel levensgebieden van toepassing is. Ons Moemoe deelt je graag wat inzichten over succes, inspanning en pijn want daar gaat het om als je succesvoller wil worden.

je kijkt enkel naar het resultaat

Geen profvoetballer dus, teveel gedoe. Te vaak training, geen feestvierende puberteit, luisteren naar oversten en letten op je voeding. Zelfs als ik gezegend zou zijn met een Maradona-DNA, dan nog zou ik het er nooit voor over hebben gehad.

Ik ben immers veel liever lui, hou niet van gehoorzamen en bovendien eet ik simpelweg veel te graag.

Verklaart ook ineens waarom mijn voetbalstatus destijds nooit boven ‘de dikke recreatieve spits’ is uitgestegen.

Zie je, we zijn erg geneigd om verliefd te worden op het resultaat, op de eindhalte van de af te leggen weg. Om succesvoller te worden vergeten we voor de gemakkelijkheid alle tussenhaltes die gepasseerd dienen te worden alvorens onze wensen uitkomen. Net daar zit de inspanning, de moeite, de energie.

10kg afvallen, een marathonconditie, een diploma, een stabiele relatie, zakelijk succes, … Je kan wel verliefd worden op het resultaat maar als je niet verliefd bent op de pijn om ervoor af te zien zal het niet lukken.

je bent langer onderweg dan dat je arriveert

Lijkt het daarom niet veel zinvoller om verliefd te worden op het proces? Op de inspanning? Op het onderweg zijn?

Dus bedenk niet waar je succesvoller in wil zijn maar hoe erg bereid je bent om ervoor af te zien. Aangezien pijn bij het leven hoort, kan je zelf ook kiezen welke je wenst te dragen.

  • Ga je zuiniger leven om meer geld te sparen?
  • Durf je investeren om meer uit je spaargeld te halen?
  • Ga je op je eten letten om gewicht te verliezen?
  • Kies je voor een meditatiemomentje om meer rust te ervaren?
  • Ga je minder werken om meer van je kinderen te genieten?

de finish stelt niet veel voor

Wat het ook is, je zal er altijd iets voor moeten doen. Kies dus iets wat voor jou echt de moeite waard is en laat die andere wensen los. Kennelijk wil je bepaalde successen toch niet zo fanatiek want er ontbreekt ambitie om aan de slag te gaan.

Het resultaat is van minder belang. Iets bereiken zal je geen ultiem geluk geven. Het kan een voorwaarde zijn maar het is geen garantie. Een huis, een partner, je ontslag, veel geld, buikspieren, … eens je het resultaat hebt, dan begint het pas.

Denk daarom even door waarom je iets wil en of je het wel echt wil.

Wil je nog steeds succesvoller worden? ‘Waartoe ben je dan bereid om af te zien?’

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.