6 dingen om vandaag nog mee op te houden

Kiezen voor jezelf is stoppen met deze 6 dingen.

6 dingen om vandaag nog mee op te houden

kiezen voor jezelf

Kies radicaal voor jezelf en elimineer deze 6 lastige patronen zodat je meer van jezelf gaat houden. Vandaag nog.

één – stop met het anderen naar hun zin te maken

Kies voor jezelf. Zet jezelf op één. Anderen tevreden houden, het maakt je ongelukkig. Dat heeft niets met egoïsme te maken, integendeel, als je zelf gelukkig bent, profiteren anderen daar mee van. Iedereen heeft liever een vrolijke versie van jou dan een nukkige.

Hoe meer je van jezelf houdt, hoe guller je zal worden naar anderen, hoe meer je je geluk kan delen, hoe meer mensen je zullen waarderen.

Sommigen vinden het nobel om zichzelf weg te cijferen maar ze worden er  niet voor beloond.

Leer van jezelf te houden in plaats van je op te offeren. Geef je om te geven of om te krijgen?

twee – stop met relativeren, los je problemen op

Relativeren is mooi spul, het houdt het leven lekker luchtig. Sommigen mensen zijn er zo gedreven in geworden dat ze berusten in ellende in plaats van deze op te lossen.

‘Ja, mijn vriend slaat mij wel eens maar hij is dan ook een bokser.’

‘Ik vind het niet leuk dat hij vreemd gaat maar ik heb tenminste iemand.’

Op deze manier doe je jezelf onrecht aan. Kies voor jezelf. Je bent het waard om naar je waardensysteem behandeld te worden. Ophouden dus met dat over-rationaliseren. Ga in plaats daarvan de confrontatie met je problemen aan.

drie – stop met je opvoeding te verwijten

Je neemt veel van je ouders over maar het is geen ongeneeslijke ziekte. Iedereen is een soort slachtoffer van de generatie ervoor. Je ouders hebben je uiterste best gedaan om gezien de toenmalige omstandigheden je het beste te geven.

Ze hebben het zelf moeten doen met hun levenskennis en omstandigheden van dat moment en niet te vergeten, hun eigen opvoeding.

Patronen die niet aangepakt worden, gaan lekker mee door naar de volgende generatie. Niemand is perfect. Ook aan je eigen kinderen geef je dus angsten, problemen en onvolmaaktheden mee. Accepteer dat.

Bovendien hoef je het hier niet bij te laten. Kies voor jezelf en wees diegene die de ketting doorbreekt.

vier – stop met jezelf te verantwoorden

Vaarwel verantwoording. Je bent aan niemand uitleg verschuldigd, welke keuze je ook maakt. Je mag best dingen toelichten, jezelf verdedigen of zaken verduidelijken. Je hoeft je echter niet te verantwoorden alsof je iets verkeerd hebt gedaan.

Jawel, mensen gaan vragen stellen en mensen zullen een mening hebben. Die hebben ze sowieso, eender wat je doet. Als mensen bepaalde keuzes lastig vinden, dan is dat hun probleem.

Vaak vinden ze zo’n keuze lichtjes confronterend omdat het hun eigen levensstijl in vraag doet stellen. Daar kiezen ze dan zelf voor.

vijf – stop met de zoektocht naar balans

Sorry aan alle goeroes maar balans bestaat niet, het is onzin. Een koorddanser helt naar links, dan weer naar rechts om te corrigeren. In balans is hij echter nooit. Als balans echt zou bestaan, dan hoefde geen boeddhist nog te mediteren.

Natuurlijk voelen we ons evenwichtiger in het midden maar dat maakt de buitenkantjes niet fout.

Leer genieten van de chaos: Investeer in je werk en accepteer dat je die week moeilijker kunt sporten of je kinderen kunt verwennen, … Door het continu streven naar balans bereik je in je hoofd exact het tegenovergestelde.

Trouwens: altijd uit balans is ook een vorm van balans. Bam!

zes – stop met te doen alsof alles in orde is

Leer hulp vragen. Durf te zeggen wat je parten speelt. Ook al valt het aan de buitenkant niet altijd te zien, onder dat maatpak, opgespoten c-cup of die succesvolle glimlach zit evenzeer een onzeker persoontje dat worstelt met het leven. Net zoals wij allemaal dus.

Hulp vragen is geen zwakte, het is een kracht, het vraagt moed om zulke stappen te zetten. Praat met vrienden, schakel collega’s in, contacteer een coach of psycholoog, … We zitten allemaal wel eens vast. Een s.o.s. aan de omgeving kan de snelste manier zijn om dit aan te pakken.

Voila, een top 6 in willekeurige volgorde. Haalden het net niet en moeten het stellen met een eervolle vermelding: streven naar perfectie, de klassieke media volgen, je te-kortheden wegwerken en jezelf met anderen vergelijken.

Aan de slag ermee, je hoeft er niets voor te starten, alleen te stoppen. Verbaas jezelf hoe snel de mist uit je hoofd begint te verdwijnen.

Kies voor jezelf. Vandaag nog.

2 Comments
 • Sandra
  Posted at 07:11h, 19 februari Beantwoorden

  Ik leefde altijd alleen en of met honden,
  Nu ik met mensen en dieren leef en mij deel begint ook de hulpverlening, na 57 jaar mij te snappen en zich aan te passen en verbeteren.
  Voor het eerst word er naar mij geluisterd. Dat is een aanvulling, ik had het niet nodig maar het is wel heel welkom.
  Moemoe je helpt me lief te zijn. Grrr Sandra

 • Ingrid
  Posted at 20:26h, 12 augustus Beantwoorden

  Prachtig Sandra
  Het raakt mij ,
  Zo menselijk, ook ik worstel met het leven
  Voel me een alien hier
  Heb nood aan mensen maar voel beter als ik alleen ben
  Gratis
  Ingrid

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.