daarom zet je jezelf op één | Ons Moemoe blog
Zelf gelukkig worden doe je voor anderen. In dit artikel lees je waarom pleasen egoïstisch is en jezelf op één zetten niet.
1056
post-template-default,single,single-post,postid-1056,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

daarom zet je jezelf op één

daarom zet je jezelf op één

je doet het voor anderen

Goed voor jezelf zorgen, dichtbij jezelf blijven en jezelf op één zetten. Suggesties van menig coach en therapeut. Maar hoe ga je daarmee aan de slag en ben je dan niet op weg om een egoïstisch ettertje te worden?

Ons Moemoe denkt er als volgt over.

respect voor jezelf

Je mag best wat respect voor jezelf opbrengen. Je betekent immers heel wat voor een heleboel mensen. Voor je naasten, voor je omgeving en zelfs voor mensen die je nauwelijks kent. Misschien inspireer je sommigen met je gedrag, oog je aanzien met je principes en nog anderen vinden je zelfs, raar maar waar, grappig.

Je betekent zelfs zoveel voor anderen dat men je rotte kanten er gewoon bijneemt, als een totaalpakketje. Dus ja, aangezien je er dus echt wel toe doet, mag je best wat voor jezelf zorgen. Jezelf op één zetten doe je dus voor anderen.

pleasen is egoïstisch

Au! En jij die het zo nobel vond om jezelf weg te cijferen. Wat wil je er dan voor in ruil? Een standbeeld of de eeuwige roem der martelaarschap? Want dat is wat je doet, je offert jezelf op. Je doet dingen ten koste van je eigen geluk en maakt jezelf ondergeschikt aan het geluk van anderen. Alsof jouw welzijn er niet toe doet.

Je kan pas anderen volwaardig en blijvend helpen als je je jezelf op één zet. Door je eigen grenzen flink te bewaken, ga je er zelf niet zo gauw onderdoor en kan je van betekenis zijn voor anderen. In een crisissituatie dien je ook eerst jezelf in veiligheid te brengen alvorens anderen te helpen. Daarom dus dat dat gekke zuurstofmaskertje in het vliegtuig eerst op je eigen snuit moet.

Uiteraard mag je tegen je zin er zijn voor anderen. Je doodzieke vader verzorgen is geen pretje maar mogelijk wel zinvol voor je. Wie zich aanpast aan anderen vanuit een vrije keuze, doet iets wat betekenisvol is. Opoffering ontstaat pas als je je aanpast aan de waarden van anderen door je eigen waarden weg te duwen.

Je omgeving pleasen is handelen naar wat zij denken dat het beste is. Liefhebben is handelen naar wat effectief het beste is, ook als dat pijnlijk en confronterend is. Dit doe je door je grenzen aan te geven en naar je eigen waardenpakket te leven.

beschouw jezelf als je eigen huisdier

  • Neen, dat mag onze Blackie niet eten, slecht voor de tandjes.
  • Op tijd naar de dierenarts ook, heeft hij weer al zijn prikjes.
  • Nog gaan wandelen, heeft hij zeker zijn beweging gehad.

Alsof voeding, medische controle en beweging voor de mens niet belangrijk is. We zorgen beter voor ons eigen kat dan voor onszelf. Toch verdien je evenzeer de liefdevolle zorg die je aan anderen schenkt. En laat die maar van jezelf komen, dan ben je tenminste zeker dat er genoeg is.

Beschouw jezelf dus als je eigen favoriete huisdier en verwen jezelf met alles wat goed voor je is want zo graag zie je dat beest in je.

dankuwel omgeving

Die kwaliteiten en talenten van je, die heb je helemaal niet uitsluitend aan jezelf te danken. De genen van je voorouders, je opvoeding, die strenge leerkracht, je irritante coach, je eerlijke vriendin en een berg toeval. Allemaal leveren ze een dikke bijdrage aan wie je bent geworden en wat je allemaal kan.

Als je die kwaliteiten dus niet benut of herkent, doe je tegelijk de oorzaken ervan tekort. Door te doen wat binnen je mogelijkheden ligt en goed voor jezelf te zorgen, toon je je dankbaar aan je omgeving. Meer zelfs, door jezelf te waarderen, waardeer je automatisch je omgeving en alles wat daartoe bijgedragen heeft. Proper.

wat zelfzorg niet is

  • Jezelf dingen toeëigenen ten koste van anderen omdat je vindt dat je het verdient.
  • Anderen in de steek laten vanuit een fuck-de-wereld-motief wat eigenlijk zoveel als fuck-mezelf betekent.
  • Je lichaam verwaarlozen onder het mom dat je maar één keer leeft.
  • Jezelf beter voelen dan anderen en daarom vinden dat je overal recht op hebt.
  • Jezelf minder voelen dan anderen en daarom vinden dat je overal recht op hebt.

een overdosis zelfliefde

Wie doorschiet in zelfliefde doet dat uit onzekerheid. Onder het mom van zelfzorg vind je dat je overal recht op hebt en handel je daarnaar. In feite wil je een slecht gevoel over jezelf dempen en inruilen voor een soort permanent goed gevoel.

Dat kan op allerlei manieren: je superieur gedragen, roddelen, anderen neerhalen, verslavingen, … Alles om maar niet zelf voor de spiegel te moeten gaan staan. Ook al is het niet steeds zichtbaar, er is een groot verschil tussen iemand met een hoge eigenwaarde en zelfrespect die voor zichzelf opkomt én iemand die egoïstisch vanuit onzekerheid dingen eist, claimt en grijpt.

dus …

Jawel, zelf gelukkig zijn doe je voor anderen. Niemand heeft baat bij een negatieve slachtofferversie van jou. In jouw leven draait het tenslotte om jou.

Hoe zou je leven eruit zien als je werkelijk voor jezelf zou zorgen?

No Comments

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar een coach of geprikkeld door de inhoud? Breng eens wat tijd door aan de toog van Ons Moemoe. Gratis en vrijblijvend.

download ons e-boek

Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen met een gratis e-boek. Meer dan 40 pagina’s om te ‘breien aan meer vrijheid en gemoedsrust’.