stoppen met ontwikkelen

Stop met aan jezelf te sleutelen. Je bent goed zoals je bent.

stoppen met ontwikkelen

je raakt toch nooit af

Eindelijk! Stop nu maar met aan jezelf te sleutelen. Je hoeft immers niet gerepareerd te worden. Je bent een prima ‘jij’ en volmaakter zal je nooit worden. Zo’n overdreven focus op persoonlijke groei wijst vooral op wat er nog mist, alsof je ‘nu’ nog niet goed genoeg bent.

Tegenvaller? Niet nodig, lees even mee en haal opgelucht adem.

de melige oneliner die je zelf niet gelooft

‘Je bent goed zoals je bent.’ We vinden hem van toepassing op iedereen die we graag hebben behalve op onszelf. Want aan onze eigen versie kan nog heel wat verbeterd worden. Zowel fysiek als mentaal is er vanalles mis met je terwijl alle anderen perfect in balans zijn.

Arme jij, de lachbal van het universum.

Jezelf al eens afgevraagd wanneer je dan wel ‘in orde’ bent? Welk level dien je nu juist te behalen? Je kan sleutelen en bijschaven wat je wil maar na verloop van tijd gaat die ‘nieuwe jij’ ook gewoon tegenvallen.

Het knelpunt zit hem juist in het idee dat je van jezelf altijd maar beter moet. Mooier, vriendelijker, slanker, minder gulzig, guller, empathischer, rijker, attenter, vrolijker en meer mindful en mijn persoonlijke gruwel: geduldiger.

Onzin.

Je moet helemaal niets.

enkel tevreden in de toekomst

Dat idee van altijd beter mag je dus rustig vaarwel zeggen want het doet meer kwaad dan goed. Je bent zo hard bezig met jezelf zogenaamd te verbeteren dat je enkel tevreden kan zijn in de toekomst.

En wanneer is dat dan wel? Wanneer valt die puzzel dan netjes op zijn plaats? Vanaf welk moment dartel jij vrolijk tevreden met jezelf door het heden?

Door dat permanente gesleutel zeg je bijna letterlijk dat het nu niet goed is zoals het is, er is geen ruimte voor tevredenheid, er is altijd maar werk aan de winkel. Zo ontneem je jezelf een flinke portie gemoedsrust.

ontwikkel jezelf als een peuter

Bekijk het eens anders. Geloof van jezelf dat je al helemaal af bent zoals je ‘nu’ bent. Neem dat als startpunt, hoe onwennig het in het begin ook klinkt.

Kijk naar jezelf als een peuter of een hond (of vul iets anders met hoge aaibaarheidsfactor in). Een peuter is helemaal goed zoals hij is, ook al heeft hij nog veel te leren. Hetzelfde voor de hond, die ligt echt niet wakker van een dikkere buik of een puist op zijn snuit. Gewoon tevreden zijn met hoe het nu is, meer niet.

Uiteraard wil je dan nog steeds graag dingen veranderd zien. Dat is logisch en daar is niets mis mee. Je mag altijd je levenskwaliteit upgraden en bepaalde gedragingen of gewoontes wijzigen. Als tevredenheid je basis is, ga je echt niet plots stilvallen. Integendeel, omdat je jezelf zo graag hebt gun je jezelf toffe aanpassingen.

Het moet niet meer, het mag, je doet ermee wat je wil. Je kan ermee spelen, experimenteren want in de basis ben je reeds helemaal compleet.

willen in plaats van moéten

Een baby die zijn eerste stapjes zet is ook niet boos op zichzelf als hij valt. Die valt gewoon en omdat hij wil leren lopen staat hij terug recht en onderneemt poging na poging tot hij het kan.

Geen enkel moment denkt die kleine dat hij onvolmaakt is of dat hij beter moet en ook vóór het wandelen was dat kleine mensje reeds perfect.

dus …

Je mag best tevreden zijn met jezelf, je zit helemaal juist ineen. Verander gerust iets als het niet meer bij je past en doe dat dan omdat je het jezelf gunt, niet omdat je vindt dat je niet goed genoeg bent. Want dat ben je wel, met of zonder slechte gewoontes, bitse opmerkingen, uitstelgedrag of lange tenen.

Of om het met een melige oneliner te zeggen:

Je bent goed zoals je bent.

No Comments

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar begeleiding? Behoefte aan een levenspraatje? Of een idee tot samenwerking? Welkom aan de toog van Ons Moemoe.

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel gratis 50 pagina’s vol handige inzichten om mee aan de slag te gaan.