31 jan de jacht op geluk
stilstaan en niet meer hollen
Volop ben je bezig om jezelf gelukkig te maken. Je leest de juiste lectuur en volgt de beschikbare stappenplannen. Je mediteert, minimaliseert, beweegt, schrijft in je dagboek, voert dankbaarheidsoefeningen uit, onderhoudt vriendschappen en eet gezond.
Plots merk je op dat je spanning ervaart in plaats van de beloofde rust. Tijd om een stapje terug te zetten.
gelukkig worden: het moét perfect
Daar loopt het vaak mis, het moét perfect. Je verliest jezelf compleet in de regels en de methodes, in de ‘juiste’ voeding, de ‘juiste’ vitamines, het ‘juiste’ slaapuur, … Je gelooft ergens dat het allemaal perfect moét om gelukkig te zijn en daar ligt de paradox.
Je wordt ongelukkig van al dat moéten. Je moét helemaal niets.
de mindfulnessparadox: ongelukkig in het nu
Ik zie me nog stressen op een drukke donderdag. Die avond had ik ook een mindfulnesstraining en ik liep ver achter op schema. Ik streste de dag door en was niet mijn aangenaamste zelf want ik moést ook nog gaan mindfulnessen.
Zie je de ironie? Moéten mindfulnessen is weinig mindful. Uiteindelijk heb ik die ene les geskipt. Beste beslissing van die dag. Ik werd er op slag mindful van. Lekker zo.
ontwikkel je eigen regels om gelukkig te leven
Ergens geloof je dat als je alles vlekkeloos uitvoert, geluk een instant feit is. Hierdoor worden die specifieke middeltjes en methodes hét doel en niet meer je geluk, je gemoedsrust of waar je het ook voor deed.
Beschouw al die hulpmiddelen dus meer als richtlijnen, maak er geen evangelie van, doe er je eigen ding mee, doe wat werkt, wat bij jou past. Filter de dingen met je eigen unieke levensstijl.
een kant-en-klaar recept om gelukkig te worden
Als we iets willen, hebben we graag dat het er meteen is, we rekenen erop dat we onze wensen met een vingerknip gedaan krijgen. Daarom snakken we heel erg naar kant-en-klare methodes en middeltjes die weinig moeite kosten. Even herhalen: Het bestaat niet.
Je doet er maanden of jaren over om flink bij te komen, die kilo’s vlammen er niet zomaar terug af. Als je jarenlang negatieve denkpatronen ontwikkeld hebt, ga je die na twee lessen mindfulness niet kwijt zijn. Er bestaat geen ontwikkelingsfastfood, het zal je altijd energie kosten.
een gelukkig leven hoeft niet instagramwaardig te zijn
Heel nobel om elke dag je meditatiesessie te twitteren maar als je nadien in je auto vol ongeduld elke andere chauffeur veroordeelt, loop je de essentie mis. Al die middeltjes zijn geen af te vinken to do’s, zo werkt het niet.
Je mag gerust dingen delen maar durf eens stilstaan bij het motief. Het lijkt er soms op dat we vooral aan de buitenwereld willen laten zien dat we goed bezig zijn, om niet aan onszelf te hoeven erkennen dat we simpelweg worstelen met het leven.
Daarom kan geluk ook effectief
- het genieten van een cocktail zijn,
- beseffen dat je hier een instagramwaardig moment kunt delen
- en het vervolgens lekker niet doen
- om nog meer in het moment van je cocktail te kunnen genieten.
Waarom wil je alles delen? Laat je geluk niet afhangen van het aantal likes, jij bent zelf de enige die je levensmomenten hoeft te liken.
het leven zelf is je leerschool om geluk te ervaren
Duik een klooster in, zoek een hutje op een Oosterse berg of volg een stilte-retraite. Allemaal prima als dat je aanspreekt maar het zijn geen garanties om gelukkig te worden.
Elke dag kom je lekker vermomd goeroes, coaches, trainers of mentoren tegen. Je kinderen naar school brengen, een voorbijganger aanspreken, wachten aan de kassa, omgaan met een wegpiraat, …
Beschouw de realiteit als je leerschool en train jezelf in mildheid, empathie, geduld of wat dan ook. Je hoeft daar echt niet voor naar India.
wat je ook doet om gelukkig te worden, het blijft najagen
Of het nu meer mindfulness is, extra productiviteit, in coaching gaan of wat dan ook. Het blijft het najagen van iets, het maakt dat het nu niet goed is zoals het is. Het antwoord zit niet altijd in de podcasts, de vlogs, de audioboeken of deze blog.
Geluk zit niet altijd in het veranderen van de dingen maar in het ontspannen in de dingen. Beschouw het als hulpmiddeltjes en experimenteer ermee. Jouw leven, jouw manier.
No Comments