in 4 stappen naar extra tijd

Nooit meer te druk, in 4 stappen naar extra tijd.

in 4 stappen naar extra tijd

weg met het te-doen-lijstje

Ook het gevoel dat je hoofd op barsten staat? Teveel werk aan je broek? Te druk en met een grote boog je huishoudelijke taken aan het negeren? Tijd om het te-stoppen-lijstje in te voeren. In 4 stappen. Veel sneller kan je de controle niet terug winnen. Oef!

Het werkt voortreffelijk hoor, zo’n te-doen-lijst. Voor elk wat wils. Een weelde aan apps is voorhanden en ook de papieren versies zijn nog lang niet uitgestorven. Toch levert het veel te vaak frustratie op en lijkt er geen overzicht te komen.

Het leven is nu eenmaal niet altijd ‘Getting Things Done’, er bestaan geen wondermiddeltjes (geldt trouwens ook voor boeken, partners en tandpasta).

Je bent niet immuun voor wat er op je pad komt en als je in dit leven je laatste adem uitblaast zal nog steeds niet alles afgevinkt zijn. Vooral perfectionisten trappen graag in de val. Aan de hand van de te-doen-lijstjes maken ze hun takenpakket nog wat groter en daardoor hun leven complexer.

De oplossing is dus een te-stoppen-lijstje, dan toch een wondermiddel. Laat het schrappen beginnen!

stap 1: verzamelen

De eerste stap bestaat uit het verzamelen van alle taken die je nog moet doen. Hiervoor kunnen je huidige te-doen-lijstjes nog van pas komen. Noteer alles. Graaf vervolgens nog wat dieper in je moetjes en schrijf er al je verplichtingen bij die je hebt in je relaties, je werk, je huishouden, je gezondheid, …

Als laatste noteer je de dingen waar je last van hebt, die je energie kosten, dingen waar je dus niet mee verder wil.

stap 2: verwonderen

Je mag best verschieten van deze grote lijst. Merk op hoeveel ‘moetjes’ je vooral jezelf oplegt en hoeveel ‘moetjes’ je zomaar doet die ondertussen als evident beschouwd worden door de buitenwereld. Mensen die moeite hebben met het één-lettergrepige ‘Neen!’ mogen doorgaans met een grotere opsomming zwaaien.

Sta stil bij wat je wil behouden en wat niet. Neem de tijd om dingen te laten bezinken. Welke energieverslindende relaties, ongezonde gewoontes, nutteloze functies, … wil je eruit?

stap 3: verwijderen

Deze is ontzettend simpel maar erg lastig in de uitvoering. Schrappen maar, alleen al het besef dat je ergens vanaf wilt, is een verademing. Durf ook schrappen bij twijfelgevallen of gebruik de tijd en doe de hele oefening na een tijdje opnieuw. Laat de realiteit het maar uitwijzen.

stap 4: veranderen

Ga aan de slag. Sommige dingen kan je meteen laten vallen. Doe dat dan ook: geef dingen uit handen, vraag hulp, ga praten, stel je grenzen, … Andere dingen liggen lastiger en vergen een stapsgewijze aanpak. Wat is de eerste stap die je kan zetten? Mag miniem zijn maar doe iets. Blijvende verandering is een traag proces dus wees geduldig voor jezelf.

Stoppen met iets is niet hetzelfde als opgeven. Het kan een bewuste keuze zijn naar iets beter. Het vergt moed om dingen te veranderen en uit te proberen. Ontdek wat bij je past en wat niet. Kijk waar je je goed bij voelt.

Misschien ga je terug wat meer zoet eten of minder sporten, misschien zal je op je werk minder hooi op je vork nemen of eis je thuis dat het huishouden eerlijker verdeeld wordt. Hoe dan ook, niets mis met dingen los te laten die niet meer bij je passen.

Stop.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.