klein wonen: 6 dikke voordelen

ontdek hier de 6 voordelen van klein wonen

klein wonen: 6 dikke voordelen

het genot van minder poetsen

Ik wist het vroeger zeker. Een vrijstaand huis, flink wat grond, graag een bos in de buurt, iets buiten het centrum, een eigen bureau, een kookeiland, …

De realiteit op dit moment: geen garage, nauwelijks een tuin, het laagste huis van de straat, je valt met de deur in de living, geen bad of televisie, een stabureau om plaats te sparen, één zetel (3-zitter) en de was gebeurt in het keldertje … Joepie!

Spijt? Integendeel! Er schuilt een ongelooflijk genot in ‘klein wonen’. Bewust kiezen voor een mini huis of kleine woning levert waanzinnige voordelen op.

je wordt automatisch rijker

Het is vrij simpel maar op de lange termijn levert een klein huis ons ontzettend veel centjes op. Zoveel lampen branden er niet, steevast een douche in plaats van een bad, de ganse ruimte is direct verwarmd en een heleboel spullen hoeven we niet te kopen omdat ze er niet toe doen (grasmaaier, gangdecoratie, extra kasten, …).

Er is minder materiaal om stuk te gaan, te onderhouden of te verzekeren. Jaar in, jaar uit een hele besparing.

je boekt veel meer tijdswinst

Ons huishouden is binnen de kortste keren gedaan. Weinig kamers is minder werk en hierdoor dus meer tijd over aan het einde van de dag. Minder spullen betekent dan weer minder opruimen.

Verder: minder afwas, minder stofzuigen, minder afstoffen, minder reparaties, … Genieten hoor, zoveel extra tijd voor ontspanning in een huis dat vrijwel steeds op orde is.

lekker niksen of energie voor andere dingen

Doordat je geld en tijd uitspaart win je automatisch aan energie. Je batterij blijft langer opgeladen omdat je minder hoeft te investeren in je woonst. Hierdoor kan je eindelijk langverwachte dingen beginnen te doen.

Zoals? Uitstapjes, reizen in elkaar steken, sporten, lezen, een taal leren of gewoon lekker niksen. Je bent niet ‘op’ omdat je simpelweg minder te doen hebt thuis.

je kan jezelf vlotter kwaliteit permitteren

Omdat je minder hebt, kan je makkelijker investeren in kwaliteit. Een logeerkamer minder wordt een beter bed, geen bad wordt een luxueuzere douche. Je kan gemakkelijker voor topkwaliteit gaan in de dingen die er voor jou echt toe doen.

Vaak zorgen die duurdere aankopen weer op hun beurt voor extra winst. Zo levert onze hypermoderne draadloze stofzuiger ons een stofvrij huis binnen de 15 minuten, trap en zetel incluis.

vrijheid in de toekomst: baas over ons pensioen

We zijn minder bang voor de toekomst omdat we beter tegen een stootje kunnen. Niet enkel door het sparen, ookdoor het wennen aan ‘wat minder’. Hierdoor worden we ook steeds meer baas over ons eigen pensioen.

Als het ons steeds beter lukt met minder tevreden te zijn, hoef je met een klein huis niet tot op een bejaarde leeftijd te werken of steeds voltijds die plicht te voldoen. Alleen al die mogelijkheid geeft enorm veel rust en voldoening.

er ontstaat een helder overzicht op je levensstijl

We worden gedwongen om te kiezen en dat vinden we fantastisch. Teveel keuze zorgt voor meer stress. Omdat we simpelweg de plaats niet hebben, vallen er erg veel keuzemogelijkheden weg. In de kleerkast hangt enkel nog de kledij die we graag dragen.

Alles is lekker overzichtelijk, alles wat we bezitten hebben we nodig en gebruiken we dus ook. Heerlijk als er niets overbodig is.

Verder word je inventief, je creativiteit wordt af en toe flink aangesproken. Zo ga ik vaker wandelen of de horeca in om op mezelf te zijn, iets wat me in beweging en onder de mensen houdt. Geen televisie maakt dan weer ruimte om af en toe een royale cinema-avond te houden tijdens het house-sitten bij iemand anders. Verder kan een bad in een hotelletje dubbel genieten zijn als je zelf enkel de douche gewoon bent.

Uiteraard mag je kopen wat bij je past. Voor sommige mensen leven wij kabouterkrap terwijl Tiny Housers ons huis als een ruime villa zullen beschouwen. Klein wonen zit tussen je oren, je kan dit evengoed in een groter huis doen. Besef echter dat je niet tot de uiterste rek van je financiële middelen hoeft te gaan.

Kleiner, eenvoudiger maakt zeker niet ongelukkiger. De luxe van een toekomstig uitgespaard financieel overschotje zorgt bovendien voor een immens groot gevoel van vrijheid en die gemoedsrust weegt (wat ons betreft) harder door dan wat extra kamers of meer groen.

Of hoe het een beetje beneden je stand best gezellig kan zijn.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.