je uitstelgedrag afleren, straks

Geen motivatie? Probeer onze doe-iets-strategie. Dé manier om uitstelgedrag, passiviteit en angsten aan te pakken. Doe iets!

je uitstelgedrag afleren, straks

de doe-iets-strategie

Je moddert aan. Punt. Je vertoont uitstelgedrag en er valt geen sprankel motivatie te bespeuren. Je weet dat je in gang moet komen, je hele wezen fluistert je dat regelmatig in en toch slaag je er niet in om stappen voorwaarts te zetten.

Hoog tijd voor een stamp onder je gat van Ons Moemoe. Lees vervolgens met pijnlijke billen hoe je uitstelgedrag kan afleren.

Is het een reden of een excuus?

  • Je dieet begon vandaag en eindigt met een grote kebap-kaas op de zetel.
  • Het huis ging opgerommeld worden maar ‘wat een taaie dag op het werk’, ‘fuck it, me-time’ en ‘dat doen we morgen wel’.
  • Je partner had zo giftig niet mogen doen dus heb je die extra paar schoenen lekker verdiend.

Het lijken plausibele redenen maar dat zijn het niet. Het zijn excuses. Je ontwikkelt een mentaal alibi om toch te kunnen doen wat je gewoon bent. Lekker zo, hoef je geen nieuwe stappen te zetten.

De realiteit bewijst dat je op dit moment eigenlijk helemaal niet wil veranderen.

Geen motivatie of wil je het niet echt?

Misschien denk je nu: ‘Maar dat klopt niet! Ik wil het echt, echt, echt en toch doe ik er niets aan, er komt altijd iets tussen en dat is hét probleem.’

Spelbrekermodus: Niet juist en niet hét probleem. Kennelijk wil je het niet want je doet er niets aan. Immers, als je het echt echt echt wil, waarom doe je het dan niet?

Het gegeven dat je niet in actie komt en uitstelgedrag vertoont, wijst erop dat andere dingen prioriteit zijn.

Zo vind ik lui in de zetel liggen met rugpijn nog steeds toffer dan een juiste zithouding. Ik weet ook dat ‘juist zitten’ me sneller een pijnvrije rug oplevert. Ik maak er echter geen prioriteit van. En dat mag, daar is niets mis mee. Het is geen probleem, al maak ik dat er soms zelf van.

Als je echter verandering wil, dan dien je iets anders te doen voor een ander resultaat. Juister zitten bijvoorbeeld.

de doe-iets-strategie, een subliem mechanisme tegen uitstelgedrag

De wat? Wel, de doe-iets-strategie van Ons Moemoe, een subliem mechanisme tegen uitstelgedrag, passiviteit en angsten. Angsten ook? Absoluut, lees even mee.

De doe-iets-strategie is ongelooflijk simpel. Er is maar één regel. Je doet iets. Wat je doet, maakt niet uit. Hoe groot het is, maakt niet uit. Hoe geweldig het is, maakt niet uit. Maar … je doet iets!

  • Je hebt bang om die voordracht te geven maar je loopt er niet van weg. Je leest ze lekker af, je doet iets.
  • Je stelt de grote kuis telkens uit maar vandaag ruim je alvast je bureau op. Je begint heel klein, je doet iets.
  • Je voelt je zwanger van de chocolade en je vindt dat het geen zin meer heeft om vandaag gezond te eten. Toch kies je voor een appel, met tegenzin maar je doet iets.
  • Je weet dat je nog niet genoeg geschoold bent om die specifieke job te starten maar je waagt je alvast aan een sollicitatie, je doet iets.
  • Je durft je onvrede niet uiten aan je baas maar je schrijft voor jezelf alvast wat frustraties neer op een blaadje, je doet iets.

Telkens weer.

elke stap is een overwinning

Je kan niet mislukken als het enige doel bestaat uit ‘iets doen’. Dan is elke stap een overwinning. Feest! Wat je ook doet, vanaf het moment dat je actie onderneemt, is je doel reeds bereikt, hoe afgrijselijk het resultaat dan ook mag zijn.

Dat geeft enorme gemoedsrust want ‘falen’ valt weg, het hoeft niet meer perfect, het hoeft niet te lukken, je doet gewoon iets.

Telkens weer.

misvattingen over succes

Het doe-iets-principe ruimt ook ineens een heleboel klassieke misvattingen over succes uit de weg. Als daar zijn:

  • Vergeet het ideale moment om te starten. Wacht niet op inspiratie of motivatie. Begin gewoon. We denken dat motivatie tot actie leidt maar het kan evengoed omgekeerd werken. Het is een kwestie van starten, de motivatie én inspiratie volgen nadien wel.
  • Je bent zelf aan zet om een optimaal leven te ontwerpen. De kans is ontzettend klein dat je met jouw gegeven talenten als vanzelf in de ideale omstandigheden zit. Aan de slag dus om zelf de meest gunstige omstandigheden te scheppen om je talenten verder tot ontwikkeling te brengen. Je wordt niet zomaar ontdekt en het overgrote deel krijgt het ook niet in de schoot geworpen.
  • Het geheim van verandering is (tromgeroffel) … verandering. Zo simpel is het. Doe gewoon iets en denk er verder niet bij na. Het draait om veranderen, niet om inzichten.
  • Er bestaan geen perfecte manieren om dingen te bekomen. Alle trucjes tot verandering bevatten fouten maar sommigen zijn nuttig. Je hebt niet de luxe om te wachten op de perfecte manier. De kunst is om actie te ondernemen en te ontdekken wat voor jou werkt. Zorg voor een mentale gereedschapkist vol lapmiddeltjes. Het gaat niet over juist of fout, geen enkele methode of trucje klopt voor de volle 100%. Het draait om het nut ervan.
  • Nadenkertje: Ook niets-doen kan iets-doen zijn. Bewust afwachten is soms een prima optie.

Uitstelgedrag afleren in het kort?

Doe iets!

1 Comment
  • Kristine
    Posted at 19:50h, 17 maart Beantwoorden

    Ziekte tijdens een weekje vrij maakte dat ik niet kon beginnen met de grote opruimactie die ik plande.
    Na dat weekje toch begonnen aan de kleine ‘w’. Wegdoen van de sokken en kledij die niet meer gedragen werd. Op de werkvloer de inhoud van bureau en kasten gehalveerd. Elke dag een beetje, en ja hoor als het ‘druk’ is, even niets wegdoen en lezen op deze blog. Dat lukt me heel goed nu ik steeds meer ruimte en rust krijg in mijn hoofd.
    Wat al zeker vaststaat is, dat ik ons moemoe nooit zal wegdoen. Die is mij te kostbaar.
    Dankjewel, moemoe!

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.