13 gekke manieren voor meer gemoedsrust

Stress? Overspannen? Ontdek hier 13 gekke manier om meer rust, vrede en kalmte te ervaren.

13 gekke manieren voor meer gemoedsrust

of gooi een ananas in het water

Innerlijke gemoedsrust ontstaat als je de discussies in je hoofd af kan zetten of als die stemmetjes netjes overeen komen. Hieronder 13 gekke manieren om in je dagelijkse leven meer kalmte, rust en vrede te ervaren.

1. snoeien in dat textiel

Doe weg wat langer dan een maand ongedragen is geweest, hou enkel over wat je echt de moeite vindt. Minder kledij is minder de keuzestress en dat is, je raadt het al, meer gemoedsrust.

2. haal enkel gezond voedsel in huis

Dat scheelt een pak schuldgevoel en er komen nog genoeg momenten op je af dat je dubbel kan genieten van je favoriete lekkernijen. Ik doe het thuis zonder suiker, chips, chocolade, frisdrank, vlees, zuivel en sauzen.

Dat hoeft niet zo radicaal maar ik ben nu eenmaal een fervente voorstander van het jojo-effect.

Bij bezoek overval ik snel de buurtwinkel. Niets op voorraad dus. Het verleden leert me dat elk rantsoen vroeg of laat in je maag verdwijnt. Door thuis een gezond eetpatroon te hanteren, hoef ik me op verplaatsing minder druk te maken. Simpel.

3. start een dankbaarheidslijstje van de dag

Som alle dingen op waar je dankbaar voor bent vandaag. Gaande van een boterham met kaas tot een opgedekt bed. Er is meer dan genoeg en die dingen zijn niet voor iedereen evident.

4. ontwikkel een gewoonte die je gemoedsrust geeft

Dat kan gaan van uitslapen, yoga, samen eten tot een vast social-media-momentje. Je weet best zelf wel waar je behoefte aan hebt. Zet wat haalbare spelregels voor jezelf op papier en verbaas je als je merkt dat het na verloop van tijd geen energie meer kost. De gewoonte is een feit.

5. wees eerlijk als het wringt 

Niet gemakkelijk maar dat is een knagend gevoel ook niet. Extra voordeel van de waarheid is dat je ze niet hoeft te onthouden. Je zal merken dat je je achteraf veel vrijer voelt.

6. boek een date met jezelf

Maak het je zo comfortabel mogelijk en zorg dat je enkel aan jezelf verantwoording hoeft af te leggen.

7. ga spelen

Spelen is superefficiënt voor je gemoedsrust. Je duikt onmiddellijk je hier-en-nu in. Door te spelen houd je het leven kinderlijk luchtig. Exact wat de meeste volwassenen echt wel kunnen gebruiken. Geef je over aan wat spelplezier en ervaar hoe prettig dat eigenlijk is.

8. schrap perfect uit je woordenboek

Ga voor ‘optimaal’ en besef dat ‘goed genoeg’ goed genoeg is.

9. vergelijk enkel met jezelf

Ieder heeft zijn eigen weg te gaan.Kijk vanwaar je komt. Blik even terug naar hoe het voorheen was. Sta stil bij de weg die je reeds hebt afgelegd. Klop jezelf op de borst. Wees trots.

10. las een vastenperiode in die bij je past

Ook hier weer draait het om je keuzemogelijkheden te beperken. Geen poging maar een besluit. In een poging zit de mislukking al ingebakken terwijl er veel kracht zit in een besluit. Een maand geen koffie ging wonderwel, 100 dagen geen alcohol was dan weer behoorlijk confronterend de eerste keer.

Resultaat is een boost in je zelfvertrouwen en een dikke vaarwel aan de piekergedachten over je al dan niet afhankelijkheid.

11. gooi je moetjes weg

Allemaal. Op z’n minst tijdelijk. Al was het maar één dag. Laat op die dag alles toe. Welkom chocolade, Westmalle Tripel en andere zogenaamde zonden. Geniet er met volle teugen van.

12. omarm je fouten en mislukkingen 

Besef dat je hier bent om te leren. Niemand wordt geboren met alle kennis reeds voorhanden. Voor iedereen geldt het vallen-en-opstaan-principe. Fouten zijn dus normaal, ze leren ons wat niet werkt. Hoe groter een succes, hoe meer fouten er zijn aan vooraf gegaan.

Heb verder geen spijt van de dingen die je destijds gelukkig maakten.

13. laat verwachtingen je humeur niet bepalen

Sommige mensen kunnen op zonnige dagen zeuren over de regen die twee dagen later volgens het weerbericht zal vallen. Niet echt bevorderlijk voor de gemoedsrust dus. Verwacht minder, je hebt niets te eisen van het leven.

Verheug je simpelweg op elke dag die je hier nog krijgt en maak er het beste van.

Pik er eentje uit en ga ermee aan de slag. Of gooi anders eens een ananas in het water en kijk wat het met je doet.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.