meer dan 5 dingen die niet evident zijn

Leren dankbaar zijn. Je hebt het goed.

meer dan 5 dingen die niet evident zijn

gewoon dankbaar zijn

Ik heb het goed, heel erg goed en toch trap ik soms nog in de zeurdersvalkuil. Dan ga ik vergelijken met mensen die groter of beter hebben en dan is er dat stemmetje dat zegt dat ik dat ook zou moeten bereiken.

Dan is mijn leven plots weer even niet goed genoeg en moet er een hoop extra veranderen.

In mijn hoofd dan toch, want in het echt heb ik het goed, heel erg goed zelfs.

achteruit en terug dankbaar zijn

Een stapje achteruit af en toe, het doet wonderen. Van het podium af waar zich al dat drama afspeelt en als toeschouwer in de zaal gaan zitten. Dan zie ik weer hoe ridicuul het is. Hoe mijn enge focus de pietluttigheden groter maakte en hoe goed ik het wel niet heb. Heel erg goed zelfs.

Dan gaat de focus terug op wat goed is, op de gouden randjes. Op de absurde realiteit dat je de kans krijgt om dit leven ten volle te leven, vreugde én pijn inclusief. Elke dag opnieuw en dat er zoveel is om dankbaar voor te zijn.

Echt wel, heel veel, als je ze wilt zien toch want we wennen zo snel dat we vaak vergeten dat al die mooie dingen niet evident zijn.

Zoals?

dankbaar zijn voor vrije tijd

Bestaat nog niet zolang hoor. Kijk maar naar enkele generaties terug. De technische revolutie heeft een groot deel van het huishouden op zich genomen. Er is ruimte gekomen voor ontspanning, reizen, hobby’s, bijberoepen, …

Tegenover vroeger is er een overdosis aan ervaringen die we in ons beperkte tijd hier kunnen beleven. We leven in een zodanig welvarende periode en toch zeggen we graag dat we geen tijd hebben.

dankbaar zijn voor je lichaam

Beschouw je lichaam niet als vanzelfsprekend. Je lichaam is een wonderlijke machine, zelfs na jaren ongezonde troep weet het exact wat het moet doen en draait het rustig verder. Blijf het echter niet uitrekken, flirt niet met de grens, vroeg of laat betaal je de tol van bepaalde gewoontes.

Op zich is het erg simpel, je moet het doen met het lichaam dat je hebt gekregen. Draag er zorg voor. Het is niet evident dat het allemaal als vanzelf blijft draaien.

dankbaar zijn voor stabiele relaties

Koester de mensen die het waard zijn. Laat belangrijke vriendschappen niet verwateren. Laat weten hoe graag je je naasten hebt. Mag melig, hoeft niet, een pint trakteren werkt evenzeer.

Besef dat goede relaties niet vanzelfsprekend zijn. En eindig, sowieso. Reden genoeg om van elk moment samen te genieten.

dankbaar zijn dat je dit lezen kan

Op je tablet in de zetel, op je smartphone op de plee of incognito op je werk. Je kan dit lezen en dat betekent al heel wat: een internetverbinding, elektriciteit, een avi-niveau, gezonde ogen of lenzen, dat je op een luxeplaats geboren bent, … Neen, allemaal niet evident.

dankbaar zijn voor chocolade en hamburgers

Chocolade is niét evident. Karmeliet Tripel ook niet en hamburgers en …

dankbaar zijn voor je levensduur

Je bent weeral wakker geworden vanochtend. Met of zonder nors humeur maar je ademt nog. Het is niet vanzelfsprekend dat je per definitie een lange levensduur cadeau krijgt. Elke dag is er eentje om van het leven te proeven, tot het stopt, besef dat goed.

Stel je dromen en verlangens niet uit, begin vandaag nog met het leven vorm te geven zoals jij dat wenst. Elk kleine stapje brengt je dichterbij.

Waar ben jij zelf nu dankbaar voor?

Hupakee, een kleine bloemlezing, ik ben er zeker van dat je dit lijstje naar eigen ervaring nog flink kan aandikken. Leg je focus op wat je al hebt, niet op wat je nog mist. Beoefen dankbaarheid, het is de snelweg naar geluk.

Waar ben jij echt dankbaar voor?

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.