
30 aug kiezen voor je toekomstige zelf
wie betaalt de tol
Aangezien het leven zich baseert op oorzaak-gevolg draagt ofwel je huidige zelf ofwel je toekomstige zelf de consequenties van hoe je nu leeft.
iemand betaalt de tol
En die iemand, dat is sowieso jij. Je hebt echter nog wel de keuze wanneer je die tol betaalt. Nu door een zure appel bijten of later ineens door een rotte.
- Wat je nu uitgeeft, spaar je niet voor later.
- Wie nu veel beweegt, zal soepeler zijn oude dag doorkomen.
- Wie nu niet in relaties investeert, kiest op termijn ook voor een meer solitair bestaan.
- Wie vaak uitbundig geniet van alcohol of zoetigheden, heeft later meer kans op een zwakkere gezondheid.
Maar het kost dus telkens een tol, nu of later. Bedenk goed waar je je toekomstige ik mee opzadelt want je huidige levenstijl heeft een rechtstreekse impact op wat nog komt. Geldig in elk levensgebied.
sommige dingen knagen erger dan de dood
Bam! Daar heb je het dan. Spijt, een ronduit rotgevoel dat je liever vermijdt. Over het algemeen hebben we meer spijt van de dingen die we niet gedaan hebben dan van wat we wel gedaan hebben. Het regent elke dag wel ergens wat kansen, doe er iets mee. Elk klein positief stapje dat je zet, is er eentje dat je later iets kan opleveren. Je toekomstige ‘ik’ gaat je er enorm dankbaar voor zijn.
kiezen voor voldoening
Stel jezelf de vraag wat de 80-jarige versie van jezelf zou willen dat je doet.
- Ga je spijt hebben dat je te weinig tijd op sociale media doorbracht?
- Kijk je tevreden terug omdat je Netflix belangrijker vond dan je vriendschappen?
- Ga je gelukkig zijn omdat je je huishouden niet kon loslaten?
- Ga je het jammer vinden dat je zo weinig gewerkt hebt in dat ene leven?
De meeste mensen willen een soort positieve voldoening uit hun leven halen. En hoewel een dosis frisse pils dat voor mij zeer snel bewerkstelligt, zijn de periodes waarin ik overdrijf absoluut geen verstandige levensstrategie. Mijn huidige ‘ik’ is tijdelijk weliswaar zeer tevreden maar mijn toekomstige versie die de gevolgen mag dragen, is minder dankbaar.
Want wat geeft de meeste voldoening?
- Je geld nu uitgeven aan iets nutteloos of later een dikkere spaarrekening?
- De hamburger XL die je nu naar binnen ramt of wat kilo’s minder rond je middel?
- Kost wat kost je gelijk halen of stabiele relaties koesteren?
Het antwoord is daarom niet altijd het tweede. Je mag er je eigen weg in vinden, het draait om een evenwicht waar je huidige én je toekomstige zelf zich goed bij voelen.
een excuus is geen reden maar een excuus
Ik ken iemand die 90 is geworden met fanatiek rookgedrag dus waarom zou dat voor mij niet gelden?
Tja, er zijn ook mensen die verongelukken ondanks het dragen van een gordel of fietshelm. Als je daaruit wil concluderen dat je dat daarom beter niet doet …
En ja, je kan morgen zomaar iets drastisch meemaken zoals een bus waar je onder belandt. Maar ga je daar dan bewust voor kiezen? Want dat is wat je met je verslavend middel in feite doet.
Bedenk goed of de redenen die je aanhaalt om iets wel of niet te doen mogelijk geen excuses met een mooi jasje zijn. Klinkt lekker, dempt een beetje het schuldgevoel en je hoeft je gedrag niet te veranderen.
Zogezegd kies je voor comfort, alleen blijf je je vaak genoeg ellendig voelen en schipper je regelmatig tussen voornemens en berusting. Een worsteling voor je huidige ik en waarschijnlijk onprettige gevolgen voor je toekomstige ik.
maak je toekomstige ‘ik’ blij
Je weet best hoe dat moet. Je weet exact in welk levensgebied je welke verandering voor elkaar wil krijgen. Neen, niet altijd leuk voor je huidige ik, wel een ongelooflijk mooi cadeau voor je toekomstige zelf.
Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!
No Comments