steeds rijker worden | Ons Moemoe blog
Sneller rijk worden? Dat doe je met minder, niet met meer. In dit artikel lees je hoe je dat voor elkaar krijgt. Misschien kan je wel eerder stoppen met werken.
1011
post-template-default,single,single-post,postid-1011,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

steeds rijker worden

steeds rijker worden

het genot van genoeg

Je kan er moeilijk om heen. In onze samenleving is geld erg belangrijk. Met een dikkere spaarpot is het pakken eenvoudiger om andere keuzes te maken en wie geldzorgen van zijn lijstje kan schrappen, ervaart een heel pak meer gemoedsrust. Meer geld kan best hand in hand gaan met persoonlijke ontwikkeling.

In ons e-boek hebben we het niet voor niets over deze krachtige hefboom naar meer vrijheid. Ons Moemoe heeft immers iets waar veel rijkerds jaloers op zijn. Ze heeft … genoeg. Hieronder 5 inzichten hoe dit ‘genot van genoeg’ je steeds rijker kan maken.

rijk lijken of rijk voelen

Klopt, met een blitse wagen en een vip-abonnement op Zalando oog je rijker maar dat heeft wel een tol. Die dingen dienen immers allemaal betaald te worden en daar heb je dus hoge inkomsten voor nodig. Voor de meeste hoge inkomens geldt dat je er veel tijd en energie dient in te steken.

Je kan ook leren beseffen dat je al die dure dingen niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat je ook nu al kan eten wat je wil, dat je onderdak hebt, een lekker bed en min of meer de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Dan voél je je rijk. Het is er gewoon.

Bijgevolg hoeft je levensstandaard dan niet zoveel geld meer te kosten waardoor er ironisch genoeg meer geld overblijft. Hierdoor kan je op termijn gemakkelijker kiezen voor bezigheden die je gelukkig maken. Hoe meer je dus onder je stand leert genieten, hoe sneller dit proces zich voltooit.

tijd is het nieuwe luxe

Ja, je kan sparen voor luxe. Je mag je geld uitgeven in de waanzinnigste horecazaken of kledingwinkels. Je kan je huis volzetten met designpareltjes en kiezen om steeds de nieuwste versie van je smartphone te hebben. Lekker.

Wat als we echter tijd als nieuwe luxe zouden nemen?

  • De luxe om je dag grotendeels zelf te kunnen indelen omdat je niet meer hoeft te werken.
  • De luxe om minder te gaan werken en er meer voor je kinderen te zijn.
  • De luxe om meer tijd aan je hobby’s en vrienden te besteden.

Tijd is belangrijker dan geld. Verkwist geld kan je opnieuw verdienen, weggetikte uren niet. Durf daarom sparen voor tijd in plaats van design.

je verkoopt je vrije tijd

Exact. Zo kan je het ook zien. Door te werken verkoop je je vrije uren in ruil voor geld. Elk werkend uur besteed je niet aan je kind, een aangenamere bezigheid of gewoon aan rust. En dat is prima op zich want zo draait onze wereld nu eenmaal.

Maar met dat geld kopen we heel vaak opnieuw een soort van vrije tijd, in de vorm van etentjes, hobby’s of reizen. Bovendien compenseren we onze opgelopen stress in die mate dat het soms ongezond vluchtgedrag wordt. Want dat hebben we dan verdiend.

Stel nu dat je je geld minder aanwendt in slechte gewoontes, spullen die niet echt bijdragen tot een beter leven én dure dingen die je gewoon doet omdat de maatschappij dat van je lijkt te verwachten.

Doordat je dan met minder geld leert toekomen, heb je ook helemaal niet zoveel geld nodig. En als je minder geld nodig hebt, hoef je er ook minder voor te werken. En minder werken is meer doen wat je wilt. Ha!

Je kan dus evengoed je werkstress te lijf gaan door wat ongehaaster te gaan leven, ook als dit minder werken betekent. Je inkomen daalt dan misschien maar je uitgaven evenzeer omdat je de drang minder voelt om je werkstress te compenseren.

spaarratio does it all

Een gek fenomeen maar toch draait het lekker door. Als je met minder leert toekomen, kan je veel sneller een spaarbuffer aanleggen. Het is je spaarratio die op lange termijn het verschil maakt en niet perse de hoogte van je inkomen.

Als je € 3000 binnenkrijgt en je behoefte aan kledij, reizen en exclusieve hobby’s maakt dat je telkens zo’n € 300 overhoudt, dan spaar je minder als iemand die € 1800 verdient en leert om met € 1400 toe te komen.

Bovendien blijf je nog eens gehecht aan die hoge levensstijl. Alsof je gedoemd bent om veel geld te blijven uitgeven, omdat je anders niet aan die hoge lat kan voldoen. Jakkes!

foertfonds sprokkelen

Je kan er je bedoeling van maken om een dikke buffer vrijheidskapitaal bij elkaar te sprokkelen. Het is maar de vraag of al die rijkdom uiterlijk zo zichtbaar dient te zijn. Door dingen te schrappen die je leven niet beter maken (zie onze wol-methodiek), kan je mondjesmaat werken aan een goedgevuld foertfonds. De naam zegt het zelf, het leven voelt veel vrijer aan als je een dikke foert achter de hand hebt. Hierbij alvast enkele tips.

dubbele winst dus

Doordat je je comfortabel leert voelen onder je stand, heb je steeds minder geld nodig om een vrijer leven te leven. Je bent er aan gewend geraakt, het gaat zelfs lastig voelen om zoals vroeger zonder nadenken teveel uit te geven. Je komt bijgevolg veel sneller in een tevreden onbezorgde financiële situatie terecht, nét omdat je geen onrealistische dure verlangens meer koestert die weinig bijdragen aan je levensgeluk.

Je voelt je rijk zonder dat dit daarom materialistisch zichtbaar is voor de buitenwereld. Je ervaart meer vrijheid en gemoedsrust en vindt dat belangrijker dan het najagen van dure dingen die je leven niet beter maken.

No Comments

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar een schrijver, spreker of schenenstamper? Welkom aan de toog van Ons Moemoe.

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel gratis 50 pagina’s vol handige inzichten om mee aan de slag te gaan.