hoe problemen je leven beter maken

hoe problemen je leven beter maken

dankbaar voor ellende

Iedereen kampt vroeg of laat met tegenslag, niemand ontsnapt eraan. Echtscheidingen, spijbelende tieners, een ingegroeid teennageltje, stress of drama-nummer-één … lenzenvloeistof vergeten aan te schaffen.

Problemen zullen er altijd zijn, het leven heeft er een oneindig aantal voor jou in petto.

En toch is het mogelijk om die tegenslag een dikke welkom te heten. Ons Moemoe legt je graag uit hoe dat juist zit.

een shitvrij leven is ontzettend saai

Stel je het maar eens voor. Wat een belachelijk voorspelbare levensloop heb je ineens. Niets aan de hand hebben gaat enorm snel vervelen. Garagisten die geen auto’s te repareren hebben, kinderen zonder gedragsproblemen op school en light frisdrank mét smaak.

Neen, dan liever wat uitdagende problemen en kleur aan je leven.

Wie hier dieper over nadenkt, ontdekt dat ons hele leven opgebouwd is uit het oplossen en voorkomen van ellende. Het drijft ons en maakt ons bij momenten intens tevreden.

tegenslagen zetten ons in gang

Precies. Door te worstelen met je problemen onderneem je vroeg of laat actie (de actielozen lezen deze blog niet). Hierdoor kom je vooruit en groei je. Je wordt telkens wat sterker als je een probleem opgelost hebt of het een plaatsje kan geven. Optimisten spreken daarom liever van uitdagingen.

Voorbeelden genoeg van mensen die achteraf dankbaar waren dat ze ontslagen waren, hun relatie op de klippen liep of een bepaalde operatie moesten ondergaan. Vaak bleken het oog-open-doeners om het leven totaal anders te gaan bewandelen.

problemen aanpakken is pure fun

Klinkt als een clown die kinderen beliegt, ik weet het. Maar als het leven dan toch teleurstellingen voor je voeten blijft droppen, kan je er evengoed je amusement in vinden. Je hoeft echter niet met een big smile rond te dansen als je shit van het noodlottige type is.

Het sparen voor die reis, het studeren voor een bepaald diploma, het flirten met je hopelijk toekomstige partner, het sporten richting sixpack, … het zijn allemaal acties om onze problemen aan te pakken. Je kan het prettig leren vinden om ermee bezig te zijn.

Het onderweg zijn telt, niet de aankomst. Hierdoor beleef je dus plezier in het aanpakken van geldgebrek, werkonzekerheid, eenzaamheid en buikvet.

geluk kan niet zonder teleurstellingen

De partner die je zo graag ziet is dezelfde die je enerveert, het werk dat je met zoveel passie doet, is tegelijk een stressfactor en het huis van je dromen dient continu onderhouden te worden. Er zullen altijd nieuwe issues opduiken.

Meer zelfs, het oplossen van het ene probleem doet alvast het volgende probleem reeds ontstaan. De meest geluksbepalende inzichten ontstaan meestal uit tegenslagen en niet zozeer uit plezier.

je leert beseffen dat het is wat het is

Problemen mogen dan wel uitdagingen zijn, niet alle problemen zijn oplosbaar. Het noodlot kan soms genadeloos toeslaan. Accepteren wat is, hoe moeilijk ook, is dan de enige oplossing.

Je leert anders naar de wereld kijken en beseft dat het er allemaal bijhoort: mislukken, spijt, verlies, verdriet en pijn.

een dikke middelvinger naar de geluksindustrie

Ze doen ons geloven dat een probleemloos leven binnen handbereik ligt. Dat is complete onzin en zelfs een gevaarlijke stelling.

Het maakt dat we het onszelf gaan kwalijk nemen als we problemen hebben, alsof je al je onheil zelf gezocht hebt.

dus dankbaar of niet, tegenslag is onvermijdelijk

Leer jezelf dus om comfortabel te worden met het idee dat tegenslag onvermijdelijk is. Wat je ook doet. Het is naïef om te verlangen van het leven dat het zich eventjes vlekkeloos ontvouwt zoals jij dat wil.

Verlang dus niet naar een leven zonder problemen. Besef dat je zowel dankzij als ondanks je problemen geluk kan ervaren.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.