jezelf vergeven | omgaan met spijt

jezelf vergeven en leren omgaan met gevoelens van spijt

jezelf vergeven | omgaan met spijt

spijt van je spijt is dubbel spijtig

Graaf je graag in het verleden en wil je dat verwerken? Blijf je regelmatig hangen in een had-ik-maar-modus? Ervaar je gevoelens van spijt opdat je de dingen verkeerdelijk hebt aangepakt? Of wil je gewoon jezelf vergeven door te leren omgaan met spijt?

Door te leren met een andere bril naar vroeger te kijken, kan je ook je gevoel erover veranderen.

het verleden bestaat alleen maar tussen je oren

Of het nu kiezen voor een kind, vreemdgaan of het dragen van Buffalo’s betrof, kennelijk was dat voor jou op dat moment de beste keuze. Blijkbaar paste die beslissing het beste bij wie jij toén was.

Nu zou je het uiteraard anders doen maar destijds handelde je met de info en de levenservaring die je toen ter beschikking had, lekker gecombineerd met je angsten, verlangens, omgeving, opvoeding en nog wat genetisch materiaal.

een foutloos parcours bestaat niet

Ik geloof de mensen niet die beweren dat ze alles exact hetzelfde zouden doen. Dat zou betekenen dat ze niets van het leven geleerd hebben. Alsof je zomaar een foutloos levensparcours kan afleggen. Neen, fouten, flaters en mislukkingen horen er nu eenmaal bij.

Je bent zonder glazen bol geboren en als je een beetje zoals mij bent, dan modder je maar wat aan, je probeert er op je eigen manier zo goed mogelijk iets van te maken. Zonder garanties. Het leven is in die zin een continu trial-and-error-verhaal en daar is niets mis mee. Dat is wat het is.

je wil iets verwerken dat er niet meer is

Omdat foute beslissingen onvermijdelijk zijn, heeft het weinig zin om lang te blijven hangen in spijt of berouw, zelfs als de gevolgen rampzalig waren. Het nadeel van spijt hebben is dat je de dingen niet kunt ontspijten. Door spijt te hebben gaat dat spijtig gevoel helaas niet weg. Dubbele spijt dus.

anders naar je verleden kijken en het vanaf nu anders aanpakken

Spijt nodigt je wel uit om twee dingen te doen. Even inzoomen.

1) anders naar je verleden kijken

Wat gebeurd is, kan je niet meer ongedaan maken. Je kan wel veranderen hoe je ernaar kijkt. Het kan erg zinvol zijn om met een andere bril naar je verleden te leren kijken. Bekijk het als een film en maak er bijvoorbeeld een avontuurlijke komedie van.

Je vertolkt nog steeds de hoofdrol ondanks en dankzij de keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt. Je bent er nog en je kiest zelf hoe je nu verder leeft en beweegt in je verhaal. Ieder van ons vertoeft hier maar een beperkte tijd, probeer daar zo luchtig mogelijk naar te kijken.

2) pak het anders aan vanaf nu

Gebruik je verleden om je toekomst vorm te geven. Dat wil niet zeggen dat je alle dingen daarom opnieuw zou doen, je hebt ondertussen veel geleerd in dat leven van je. Wees dankbaar voor je zonden. Ze hebben je al enorm veel doen inzien.

Inzien hoe het alvast niet moet bijvoorbeeld of wat de gevolgen op langere termijn zijn van bepaalde keuzes. Mooi zo, weer wat wijsheid opgedaan. Bruikbaar spul om mee te nemen.

Dat geldt ook voor ongezonde gewoontes zoals roken, een overdosis suiker of alcohol. Waarom zou je spijt hebben van de dingen die je vroeger gelukkig maakten? Je hebt ervan genoten tot ze dat niet meer deden en het tijd werd voor verandering. Netjes.

stop met verlangen naar een foutloos leven

Hoe dan ook (of je het nu spijtig vindt of niet), verlang niet naar een leven zonder fouten, het bestaat niet. Het bezorgt je zelfs een negatief gevoel want je vertelt aan jezelf dat het nu niet goed genoeg is. 

Dat is paradoxaal want het accepteren van een leven mét fouten levert je een beter gevoel op. Je hebt er vrede mee, je vertelt aan jezelf dat het zo ook goed is.

Meer is het niet en dat mag je best spijtig vinden.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.