wetenschap over geluk | 4 misvattingen | Ons Moemoe blog
Geluk is overroepen. Wetenschappelijk onderzoek wijst 4 interessante misvattingen aan. Hoezo, geld maakt niet gelukkig? En luxe dan?
897
post-template-default,single,single-post,postid-897,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

4 klassieke misvattingen over geluk

Geluk, wat zegt wetenschappelijk onderzoek.

4 klassieke misvattingen over geluk

geluk is overroepen

Veel mensen vinden geluk het belangrijkste wat er is. Ons Moemoe vindt het dan weer overroepen en zet vrijheid en gemoedsrust op één. Het is hoe dan ook een veelbesproken onderwerp en ook de wetenschap is zich de laatste decennia gaan moeien. En dan worden er al eens wat misvattingen blootgelegd.

1 – geld maakt niet gelukkig

Nou, dat doet het lekker wel. Tot op zekere hoogte alvast. Vanaf een bepaald bedrag doet het nauwelijks nog iets met je geluksniveau. Geld geeft vrijheid. Je kan immers andere keuzes maken, maar je zit niet plots zonder zorgen als je de lotto wint. Geld kan je geluk een duwtje in de rug geven maar niet zoveel als je denken zou. 

2 – geluk overkomt je

Het is gemakkelijker om gelukkig te zijn in gunstige omstandigheden. Het heet levenskunst om gelukkig te blijven in ongunstige omstandigheden. Tuurlijk overkomt geluk je maar het maakt je daarom nog niet gelukkig.

Lottowinnaars en mensen die plots zware gezondheidsproblemen kregen, beide groepen bleken na verloop van tijd opnieuw hetzelfde geluk te ervaren als voorheen. Het lijkt er dus op dat ons geluksniveau telkens terug naar een soort basisniveau kan gaan.

Zit dat in de genen? Wel, sommigen hebben inderdaad een betere blauwdruk voor geluk dan anderen. Laat je hier echter niet door teleurstellen. Je kan zelf wel degelijk een flinke upgrade aan je geluksbeleving doen. Dat doe je dan met de zogenaamde tools als dankbaarheidsoefeningen, positief denken, meditatie, een dagboek bijhouden, vrijwilligerswerk enzovoort. 

Opgepast, het zijn tools, trucjes, manieren. Geen wondermiddeltjes mét garantie. En ironisch maar waar, omarmen dat je van nature niet zo’n aangeboren gelukskijker bent, maakt je al een pak meer tevreden. 

3 – gelukkige mensen hebben nooit pech

Onzin. Hoewel het leven naar onze normen absoluut onrechtvaardig is (de natuur is bijvoorbeeld niet bezig met goed of fout) is het niet zo dat een gelukkig iemand een soort immuniteit heeft bereikt tegen ellende, pijn, verdriet of het noodlot.

Gelukkige mensen kijken best uit als ze de straat over steken en blootvoetige Boeddhisten vloeken heel wat af als ze met de bedpoot in aanraking komen. Geluk betekent niet dat er einde komt aan offdays, ziektes, ontslagen of liefdesverdriet.

Wat vaak eigen is aan gelukkige mensen is wat ze met hun gegeven omstandigheden doen, hoe ze ermee omgaan, hoe ze ernaar handelen, wat ze kunnen aanpakken en wat niet, wat ze leren accepteren en wat niet. Ze beseffen dat geluk steeds hun eigen verantwoordelijkheid is en handelen daarnaar.

4 – geluk draait om het toevoegen van luxe

Alles went en dat geldt ook voor luxe. We consumeren om te consumeren, we kopen waar we naar verlangen in plaats van wat we nodig hebben. Het geeft ons een korte gelukshot en eens uitgewerkt begint de cyclus opnieuw. Het oorspronkelijke hebbeding is plots niet zo speciaal meer, de luxe is uitgewerkt.

Hierdoor willen we steeds nieuwer en groter. Onze i-Phone voldoet prima tot er plots een nieuw model op de markt komt. Op lange termijn is dat allemaal niet zo gelukmakend als we op het eerste zicht denken.

Want wat noem je luxe?

  • Jarenlang een veel te volle kledingkast bij elkaar shoppen of later de vrijheid om vroeger te stoppen met werken?
  • Een huis vol design en een porsche voor je deur of een minder hectisch leven én genoeg tijd om met je naasten door te brengen?

Hoe meer geld je aan maatschappelijke luxe uitgeeft, hoe langer het duurt om vrijer te kunnen leven. Het is een illusie om te geloven dat luxe daadwerkelijk langetermijnsgenot oplevert. Besef dat je ook tevreden kan zijn met wat je niet hebt.

 

No Comments

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar een coach of geprikkeld door de inhoud? Breng eens wat tijd door aan de toog van Ons Moemoe. Gratis en vrijblijvend.

download ons e-boek

Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen met een gratis e-boek. Meer dan 40 pagina’s om te ‘breien aan meer vrijheid en gemoedsrust’.