beter slapen, een tegendraadse benadering

Beter inslapen door minder te moeten.

beter slapen, een tegendraadse benadering

sneller in slaap vallen zonder tips

Wakker liggen van het feit dat je niet kan slapen. Weer zo’n irritante paradox van het leven. En ondanks het onderzoek en de slaaprituelen die de media op ons afvuurt, lijken die ’technieken om in slaap te vallen’ vaak een averechts effect te hebben. In plaats van in te dommelen, lig je je dan zorgen te maken over blauw licht, melatonine en andere slaaptips.

beter slapen, je moet helemaal niets

Het is niet omdat de wetenschap kan aantonen wat het ideaal is dat het daarom ook haalbaar is voor jouw situatie. Dat geldt voor het mijden van fijn stof, het opvoeden van je kinderen en dus ook voor slaap.

In een heel ver verleden moest je om de haverklap waken en het vuur aanhouden. Wie een pasgeboren uk onder zijn dak heeft ronken, weet dat het zinvol is om niet consequent met oorstoppen je acht uur slaap te bewaken. We maken van slaap een moetje en juist daardoor liggen we er extra wakker van.

Moe maar niet kunnen slapen? Kies voor rust.

De oplossing, kies voor rust in plaats van voor slaap. Laat slaap een prettig neveneffect zijn van een leven waarin je breit aan meer vrijheid en gemoedsrust.

Zet rust op één en kies voor dingen waarmee je je batterij terug kan opladen. Laat het idee dat je vlekkeloos moét slapen lekker achterwege. Geef een dikke knuffel aan je rust, gun jezelf ontspanning en zorg op andere manieren dat je opknapt.

goed slapen draait niet om perfectie

Optimaal dus, niet perfect, wat dat voor jou ook mag betekenen:

  • Zap je jezelf graag in slaap in de zetel?
  • Krijg je microdutjes gelanceerd als je daar behoefte aan hebt?
  • Lukt inslapen sneller met een laat-avond-snack?
  • Slaap je liever afzonderlijk omdat je partner een beademingsmachine imiteert?

Zet stappen in de juiste richting zonder jezelf te verantwoorden. Je overtuigingen (het dat-is-fout-gevoel) kunnen je hierin dwarsbomen. Besef dat jouw overtuiging niet perse dé waarheid is.

Moeite met in slaap vallen? Doe je slaapdoelen weg.

Je mag wakker liggen. Je mag jezelf ‘moe’ voelen. Net zoals je het ‘te warm’ kan hebben of stijfheid kan ervaren.

Als je je focust op 8 uur slaap ga je teleurgesteld zijn als je er maar 6 hebt kunnen ronken terwijl dat misschien net een reden zou zijn voor een feestje. Je slaapt nu eenmaal wat je slaapt.

beschouw alle slaaptips als experimentjes

Of je nu mindert in blauw licht, let op bepaald voedsel of kiest voor vaste rituelen en slaapuren, het blijven trucjes.

Geen enkele methode is heiligmakend, simpelweg omdat elke context per individu anders is. Het gevaar is dat je écht gaat geloven dat slaap voor jou niet werkt en dat je continu spanning ervaart door er te veel mee bezig te zijn.

Behandel daarom methodes als experimentjes. Experimentjes zijn vrij van voorwaarden of een resultaat. Je ontdekt gaandeweg wat voor jou werkt en wat niet.

besef dat je wél kan slapen

Het slapen zelf kan je immers niet tegenhouden. Plots val je in slaap en vanaf dan gaat het doorgaans erg goed. Moeilijk in slaap vallen, piekeren of snel wakker worden, daar ligt de uitdaging, niet in het slapen zelf dus.

Doorgaans draait het om geen rust in het hoofd te vinden. Je brein probeert continu controle over de zaak te krijgen en wil dat al denkend oplossen. Dat is een actief proces en niet ideaal om in te dommelen.

Aan de slag dus met dat piekerhoofd van je en dat doe je door te kiezen voor meer vrijheid en gemoedsrust.

beter slapen door te dromen van vrijheid en gemoedsrust

Parkeer dat hele ik-heb-een-slaapprobleem en investeer in een leven met meer gemoedsrust. Toon geduld met je nachtrust en maak er je uitdaging van om te ontspannen in het wakker zijn. Met wat geluk is die ontspanning exact het geeuwtje in de rug dat je nodig hebt.

Daarnaast brei je verder aan een leven met meer vrijheid. Dit geeft je makkelijkere keuzes om met je slaapcontext om te gaan. Met meer vrijheid heb je meer kans op uitslapen, een eigen bed, kleine dutjes of andere creatieve oplossingen.

Echt waar, die slaap van je, geen reden om er je slaap voor te laten.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.