Hoe groot zijn je zorgen echt? 10 inzichten

Minder zorgen maken met deze 10 inzichten.

Hoe groot zijn je zorgen echt? 10 inzichten

dit werkt beter dan piekeren

Altijd zorgen maken heeft te maken met controle. Je kan pas stoppen met zorgen maken als je de controle leert loslaten. Je probeert iets te beheersen dat voor jou niet te beheersen valt. Vergelijk het met zo’n sneeuwbol. Om de sneeuw stil te krijgen, helpt het niet dat je harder met die bol schudt.

Het kan dus zinvol zijn om je zorgen als sneeuwvlokjes te laten dalen tot ze vanzelf meer en meer wegsmelten. Ons Moemoe helpt je alvast een handje met deze 10 inzichten om je minder zorgen te maken.

1. een probleem ontstaat pas door het zo te benoemen

Wat voor jou een probleem is, kan voor de andere een zegen zijn. Een relatie die op de klippen loopt, een ontslag, … De ene huilt om die gebeurtenis, de andere viert uitbundig. Een probleem ontstaat dus tussen je oren, het is geen vaststaand feit. Je kiest dus zelf of je er een probleem van wil maken of niet.

Natuurlijk mag je dingen als onwenselijk beschouwen. Dat is dan ook exact wat het is. Een situatie die jij als onwenselijk bestempelt.

2. je dealt altijd met resultaten

Uiteindelijk heb je continu te maken met resultaten. Wat je nu meemaakt zijn de gevolgen van eerder genomen beslissingen. Keuzes die gemaakt zijn door jezelf of door anderen. Deze wet van oorzaak-gevolg is onvermijdbaar. Ook hier kunnen gevolgen wenselijk of niet-wenselijk zijn.

Je bent daarom niet schuldig aan bepaalde gevolgen, wel ben je verantwoordelijk hoe je ermee omgaat.

3. besef hoe nietig je bent

Je bent er eentje van zo’n dikke 7 miljard en dan nog maar van één diersoort. Op één planeet. We draaien samen met 7 grote en een massa kleine planeetmakkers rond de zon, onze ster. In onze Melkweg zijn er zeker zo’n 100 miljard van die sterren. En er zijn nog zeker miljarden andere melkwegstelsels.

En dus ergens op dit moment bevind jij je daar met je zorgen …

4. het leven houdt zich niet met jou bezig

Er is geen contract, het leven is je niets verschuldigd. Dingen zijn wat ze zijn. Ook de onwenselijke dingen. We kleven er als mens een etiket op maar het leven doet daar niet aan mee. Kijk naar de natuur, het gaat gewoon zijn gangetje, zonder oordeel. Je hebt dus nergens recht op.

Het maakt het leven niet uit of je iets verdient of niet en je wordt ook niet gestraft.

5. je kan niet alles denkend oplossen

Door in ons hoofd te blijven malen creëren we tunnelvisie. We proberen iets op te lossen op de manier waarop we het veroorzaakt hebben. Alsof we een gaatje uit ons t-shirt willen knippen.

6. verleg je focus

Wees dankbaar. Besef dat het al een mirakel is dat je überhaupt leeft. Hoeveel generaties van voorouders waarbij de voortplanting telkens weer gelukt is waardoor jij dit nu lezen kan. In die duizenden jaren had er zoveel mis kunnen lopen.

Focus je op de dingen die wel goed gaan, die wel wenselijk zijn. Wat je aandacht geeft, groeit. Helaas werkt dat in twee richtingen. Is een andere mening echt zo erg? Je kiest wat je voelt, ook als iemand je kwetst. Je mag dingen beledigend vinden maar je kiest er zelf voor om je dit nog een paar uur aan te trekken.

7. acceptatie in plaats van ontkenning

Jawel, er zijn ronduit dramatische dingen die je kunnen overkomen, dingen waarbij je geen gouden randje kan bespeuren. Ook dat hoort bij het leven, alles gaat voorbij. Doen alsof het allemaal niets voorstelt is vluchtgedrag en je pijn ontkennen. Niet alles los je op met een roze bril.

Accepteer elk gevoel en omarm het idee dat het is wat het is. Wees dankbaar voor de vreugdevolle momenten die je tijdens hebt mogen beleven, hoe kort of weinig ook. Acceptatie betekent niet dat gevoelens verdwijnen. Acceptatie betekent dat je gevoelens toelaat, dat ze er mogen zijn zolang dit nodig lijkt, ook als dit een leven lang is.

8. iedereen worstelt met het leven

Arme mensen maken zich zorgen omdat ze te weinig geld hebben, rijke mensen maken zich zorgen omdat ze teveel geld hebben. Plaats de dingen in een ander referentiekader. Als je bepaalde zaken niet kan veranderen, verander dan hoe je ernaar kijkt.

9. maak er een spelletje van

Beschouw het leven meer als een spelletje waarin je af en toe onvermijdelijk slechte kaarten trekt. Herdelen bestaat niet, jij bent aan zet. Wat ga je ermee doen?

En ja, dit zijn maar 9 inzichten. Hoe groot zijn je zorgen echt?

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.