me-time, yolo en andere onzin

Tijd maken voor jezelf, lees hier over me-time, yolo en andere onzin.

me-time, yolo en andere onzin

irritante trends in het zelfhulpwereldje

Ook het wereldje van de persoonlijke groei blijft niet gespaard van de hypes en de modeverschijnselen. Mensen pikken een zienswijze op, posten hun instagram vol resultaat en hashtaggen hoe je dat zo simpel voor elkaar krijgt.

Helaas gaat op die manier vaak de echte bedoeling verloren. Doordat we er een filtertje over gegooid hebben, verliezen bepaalde ideeën aan kracht. Meer zelfs, we gebruiken ze als excuses om zonder verantwoordelijkheid te kiezen voor een leven dat op korte termijn geen opofferingen vraagt.

4 voorbeelden.

you only live once, het yolo-effect

Yolo is het gegeven dat je maar één keertje leeft (You Only Live Once) en dat je daarom het maximum uit je leven dient te halen.

Nu ja, het maximum. Deze filosofie wordt gretig misbruikt om op korte termijn je driften te volgen.

  • 2 dozen melocakes uit de nachtwinkel want ‘yolo’
  • lekker blijven roken want ‘yolo’
  • aantrekkelijke collega ziet mij zitten dus ‘yolo’
  • gewoon ontslag nemen, we zien wel, ‘yolo’

Naïef kiezen voor een instant behoeftebevrediging is géén yolo. Vraag anders even aan Mister Ontrouw hoe goed hij zich voelt na al zijn slippertjes of pols even bij een alcoholieker hoe geweldig zijn leven is door steeds maar genot na te jagen. Je driften volgen is geen yolo.

Weet je wat wel ‘yolo’ is?

  • Je gordel aandoen in de wagen,
  • je bijscholen terwijl je je inkomen behoudt,
  • stoppen met frisdrank drinken
  • of leren je grenzen aangeven.

Nét omdat je maar één keertje leeft.

me-time, tijd voor jezelf

Me-time is het idee dat je tijd vrijmaakt voor jezelf (ik-tijd) zodat je lekker je batterijen kan opladen. Hierdoor vergroot je je zelfzorg en bewaak je je eigen grenzen. Je zet jezelf op één en laat je niet zomaar leven. Mooi.

Me-time wordt helaas ook aangewend als flauw excuus voor kil egoïsme.

  • Je had een afspraak met een vriendin staan maar voelt je wat moe? Me-time!
  • Eerste voetbalmatch van je zoon maar je houdt niet van sport? Me-time!
  • Begrafenis van een collega maar je wou gaan shoppen? Me-time!

Tijd maken voor jezelf dient bevredigend aan te voelen, omdat je het waard bent, niet vanuit een fuck-de-wereld-motief.

Kiezen voor jezelf is in bovenstaande voorbeelden resoluut niet kiezen voor je vriendin, je zoon of je respect voor je collega.

Me-time is pas zinvol als anderen er beter van worden. Omdat je dankzij je ik-momentjes een gelukkigere en meer ontspannen versie van jezelf wordt.

kwetsbaarheid, jezelf openstellen

Ah, de moedige weg der kwetsbaarheid. Jawel, moedig. Je kan immers niet moedig zijn zonder je kwetsbaar op te stellen. In dapper zijn zit steeds de kans tot falen. Door jezelf kwetsbaar open te stellen zet je de faalpoort helemaal open en als je dat oprecht doet, zorgt dat voor een diepere verbinding met anderen.

Helaas wordt kwetsbaarheid tegenwoordig gretig ingezet als zelfverheerlijking. Tv-programma’s waarin bv’s ons een kijkje in hun ziel gunnen tot het online delen van onze dagdagelijkse ellende op sociale media.

Onder het mom van kwetsbaarheid geven we ons ego een dikke boost. ‘Kijk eens hoe kwetsbaar ik ben!’ Alsof het een middel is om ‘likes’ te scoren.

En daar hoort een dikke ‘maar’ bij.

Maar … de vuile was buiten hangen is geen kwetsbaarheid en ‘om ter kwetsbaarst’ is gewoon de aandachtjunk in jezelf wakker maken.

Roddelen over het gedrag van je partner is géén kwetsbaarheid. Dit bespreekbaar maken met je partner is dat wél. Je frustraties delen op sociale media over je kinderen mag dan wel ‘in’ zijn, het is niet moedig. Je problemen onder ogen zien en je verantwoordelijkheid nemen, is dat wél.

je bent goed zoals je bent, onvoorwaardelijk

Mijn alcoholvalkuil: Ik ben goed zoals ik ben dus ik heb het recht om sloten Karmeliet door mijn keelgat te gieten. Helemaal waar maar geen ideale levensstrategie en ook niet helemaal eerlijk.

  • Waarom zou ik mezelf die ongezonde levensstijl aandoen als ik het tegelijk zo goed met me voorheb?
  • Waarom blijf je aanmodderen met je overgewicht terwijl je droomt van slanker te zijn?
  • Wat is het nut van zoveel sociaal-media-gebruik als je je nadien leeg, futloos en ellendig voelt?

Misbruik het accepteer-jezelf-alibi niet om slechte gewoontes goed te praten. Draai de rollen om. Net omdat je het waard bent, gun je jezelf een upgrade in de levensgebieden waar je mee worstelt. Zelfzorg is ook investeren in je toekomstige versie.

Jezelf accepteren draait om het volle besef dat je niet perfect bent en dat dat ook niet hoeft om graag gezien te worden. Het is te vergelijken met de woonkamer die geschilderd mag worden zonder dat je daarom een andere woonkamer wil.

dus

Persoonlijke ontwikkeling hoeft geen modeverschijnsel te zijn. Kijk naar jezelf en laat de zelfhulphypes voorbij waaien. Gun jezelf de positieve veranderingen waar jij nu behoefte aan hebt. Dat ben je waard.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.