6 tips om digitaal met rust gelaten te worden

in 6 stappen naar een digitale detox | laat me met rust

6 tips om digitaal met rust gelaten te worden

leven in niet-storen-modus

Ze zijn niet allemaal even bewust gebeurd, toch zijn dit de 6 beste beslissingen die ik tot nu toe genomen heb naar digitale vrijheid. Een digitaal dieet of digitale detox ? Nope, gewoon een leven in niet-storen-modus.

geen Facebook

Heerlijk vind ik dit. Ondanks het feit dat enig voyeurisme in het schijnbaar ideale leven van anderen me absoluut niet vreemd is, zijn de voordelen immens.

Zo vind ik het rustgevend dat ik mij niet in hoef te laten met wat anderen van eender wie vinden en het geeft ook rust om niet elke 17 seconden de drang te voelen om te checken of er geen nieuws bijgekomen is.

vaarwel televisie

Een zee van tijd is hiervoor in de plaats gekomen. In het begin was dit best onwennig maar nu voelt het magisch. De avonden lijken langer als je rustig kan eten, iets kan lezen of eenvoudig een babbeltje slaat.

De vrijgekomen tijd benut ik om mijn leven vorm te geven zoals ik dit al lang wilde maar er nooit toe kwam. Vul zelf maar in.

alle notificaties en meldingen uit

Mijn vrijheid wordt vergroot doordat ik zelf bepaal wanneer ik zin heb om iets te downloaden, iets te checken, te lezen en ga zo maar door. Om die reden laat ik geen enkele notificatie of melding op mijn digitale toestellen tot mij komen.

Het voelt goed om de touwtjes zelf in handen te hebben. Voordien liet ik me bij zo’n melding telkens weer verleiden om me uit mijn moment te halen.

weg met alle nieuwsbrieven

Omdat een geen-reclame-sticker op mijn e-mailadres helaas niet mogelijk is schrijf ik me uit voor elke overbodige nieuwsbrief die ik zomaar ontvang. Een terugkerende mail doet me klikken op de spamknop en dat heeft me ondertussen al veel frustratie uitgespaard.

Als extra bonus een mooie overzichtelijke inbox. En ja, dit geldt ook voor post van Ons Moemoe.

gsm op stil

Geen biep, zelfs geen trilletje. Helemaal niets. Ik ga ervan uit dat belangrijke dingen ingesproken kunnen worden en ik kijk dagelijks wel even of dat het geval is. Ik begin zelfs te merken dat ik hem de laatste maanden nauwelijks nog mee neem.

Ik voel mij verder niet verplicht om zomaar terug te bellen om te weten waarom men mij nodig heeft. Extra voordeel is dat mensen je sowieso minder gaan lastig vallen met dingen die er niet toe doen.

een vast e-mail-momentje

Dit is een valse zesde beslissing wegens nog niet helemaal ingeburgerd. Toch merk ik nu reeds dat dit me ontzettend veel gemoedsrust geeft. Vroeger bleven bepaalde berichten de ganse dag in mijn hoofd spoken, al was het maar het ‘ik-moet-nog-terug-mailen-zinnetje’.

Vandaag probeer ik al die losse eindjes in mijn hoofd tot een vast e-mail-momentje te sparen.

Uit ervaring durf ik zeggen dat belangrijk nieuws je altijd wel weet te bereiken. Dat tante Lily met 12 hashtags in de keuken hotdogs voor haar neefjes maakt haalt geen hoge score op mijn ‘care-o-meter’.

Daar tegenover staat dat het onder mijn naasten en vrienden prettig aanvoelt om meer te kunnen luisteren omdat je zelf de laatste nieuwtjes niet meteen weet.

De digitale vrijheid die ik met bovenstaande beslissingen heb vergroot voelt ontzettend juist aan. Bovendien kan je altijd nog terug komen op zulke beslissingen. Proberen dus om te kijken of het ook voor jou werkt.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.