een slechte relatie herkennen | 7 kenmerken

Kenmerken om een slechte relatie te herkennen.

een slechte relatie herkennen | 7 kenmerken

Wanneer is je relatie voorbij?

De belangrijkste relatie in het leven is die met jezelf. Als die niet goed loopt, lijdt de rest er ook onder. Of waarom wegcijferen zo’n slechte levensstrategie is. Of je nu in het prille begin van een relatie zit, zoekende bent of als een versmolten koppel leeft, hier volgen 7 kenmerken van een slechte relatie.

één – je ervaart sleur in je relatie en je gelooft in een sprookje

Als je verwacht dat je partner je dagelijks met elfenpoeder besprenkelt, dan ben je gedoemd om een pijnlijke ontgoocheling op te lopen. Net zoals in alle levensgebieden mag je perfect een engagement aangaan en daar dingen niet leuk aan vinden. Er is altijd wel een percentage dat balen is. Een zekere portie sleur is onvermijdelijk in je relatie en dat hoeft zelfs niet slecht te zijn. Je kan sleur als een signaal zien om wat extra te investeren in je relatie.

twee – je voelt je onzeker in je relatie en je controleert elkaar

Liefde is vrijheid. Je radeloos vasthechten aan de andere doe je uit angst. Het is jouw onzekerheid waar je last van hebt, daar hoef je je partner niet mee op te zadelen.

Door je partner te controleren, geef je jezelf een vals gevoel van veiligheid en zekerheid. Dat is een complete illusie. Door je partner aan banden te leggen, creëer je zelfs omstandigheden waar men uit wil ontsnappen. Leg geen voorwaarden op, omarm het idee dat zekerheid niet bestaat.

drie – je krijgt geen ruimte in je relatie

Je hebt steeds je eigen weg te gaan. In een gezonde relatie laat je elkaar de ruimte tot persoonlijke groei. Je gunt elkaar de vrijheid om fouten te maken. Ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen problemen.

Niet alleen dat. Relaties hebben gewoon lucht nodig. Blik maar eens terug naar je kinderjaren en besef dat je ook af en toe een bloedhekel had aan de mensen die je het nauwste aan je hart lagen. Je familie of je speelvriendjes van toen, je zag ze graag maar lang niet elke eigenschap ervan.

Gun jezelf dus voldoende zuurstof. Met een opgeladen versie van jezelf ben je simpelweg een veel aangenamere partner.

vier – je vermijdt ruzies in je relatie en durft je grenzen niet aangeven

Ons Moemoe zei altijd: ‘Ruzie is het zout op goei patatten.’ Door je grenzen aan te geven, maak je je relatie sterker. Door jezelf weg te cijferen en de ‘verdraagzame’ te spelen, ontstaat er geen groei maar een patroon dat telkens spanning geeft. Kom op voor jezelf, leer elkaars grenzen respecteren en ontdek dat je hierdoor een beter mens wordt.

vijf – je denkt je relatie te verbeteren door problemen van je partner op te lossen

Je hebt het al genoeg ontdekt. Helpen helpt niet. Ieder van ons heeft het recht om zijn eigen vingers te verbranden. Het is zelfs een tikkel oneerbiedig om zomaar te helpen, alsof jouw manier, dé manier is. Helpen wordt dan een verbloemde versie van controle.

Daag elkaar uit om hulp te vragen in plaats van spontaan te helpen. Je bent partner, geen redder. Haal je emotioneel genot op een gezondere manier uit het leven.

En nee, je hoeft niets op te kroppen, integendeel. Uit je zorgen, zeg wat je dwarszit en geef je grenzen aan. Meer kan je niet doen.

zes – je voelt je ongelukkig in je relatie en je hangt voorwaarden aan de liefde

Het is niet de taak van de andere om jou gelukkig te maken. Niemand kan aan die voorwaarde voldoen. Wie voorwaarden stelt, geeft onrechtstreeks de boodschap mee dat de andere niet goed is zoals hij nu is. Dat er verandering nodig is om graag gezien te worden.

Om voorwaarden te boycotten, dien je respect op één te zetten. Je respecteert hoe je partner is en maakt van je irritaties je eigen leerschool. Leer vertrouwen in het idee dat de andere zijn uiterste best doet met de kaarten die hij gekregen heeft. Je hoeft niet akkoord te gaan met bepaalde keuzes en voorkeuren maar je kan ze wel respecteren.

zeven – je twijfelt aan je relatie in plaats van ervoor te gaan

Uiteindelijk heb je gekozen. Bewijs dus aan jezelf dat het de juiste keuze is. Ga diep in plaats van breed en leer elkaar steeds grondiger kennen. Luister oprecht, leef je in, stel diepere vragen en bespreek je twijfel en angsten. Blijf niet aan de oppervlakte, ontwikkel steeds meer respect empathie voor elkaar. Ga ervoor.

Wil je echt je slechte relatie verbreken?

Nog steeds het gevoel dat het op is? Dat je het niet meer kan opbrengen om te investeren in je relatie? Stel niet langer uit en maak je gedachten en gevoelens kenbaar aan je partner. Iedereen verdient een gezonde stabiele relatie en dat lukt niemand op zijn eentje.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.