7x minder worstelen met je voornemens

consistentie bepaalt je resultaat

7x minder worstelen met je voornemens

kiezen voor consistentie

Je weet best wat doen hoor en je voelt ook intuïtief aan waar naartoe. En toch eindig je vaker dan gewenst met een groot pak paprika geribbeld in de zetel of mag Netflix je vroeg-slapen-plan weer in de war brengen.

  • Je bruist van de voornemens die je een tijdje later onder de noemer ‘ooit’ opbergt. 
  • Je ging net kalmer worden in de wagen maar deze middelvinger was echt wel verdiend. 
  • Je maakt plannen en geeft jezelf vervolgens genoeg redenen om morgen pas ‘echt’ te beginnen.

Ons Moemoe geeft je graag een 7-tal inzichten waarom je blijft worstelen. Laat ze een flinke duw in de rug zijn om stapsgewijs toch verandering voor elkaar te krijgen.

één – je wil het perfect 

Je gaat voor de complete metamorfose, alsof het anders geen zin heeft. Geen suiker meer, terug gaan sporten, minder sociale media, mediteren, positief denken en havermout met blauwe bessen als ontbijt. Graag allemaal tegelijk en tegen morgen.

Zo werkt het dus niet en zo ontstaat er dus uitstelgedrag. Als het dan toch niet perfect kan, dan zelfs niet beginnen. Jammer want elke stap in de goede richting, elke kleine procent verbetering kan heel wat levenskwaliteit opleveren.

Weet je wat ook perfect is? Je imperfectie en falen omarmen, je eigenwaarde niet meer vasthangen aan je fouten en mislukkingen. Perfect betekent niet foutloos, perfect houdt in dat je iets helemaal als ‘af’ ervaart, fouten inclusief. 

  • De geschaafde knie op een communiefoto, 
  • de schattige schrijffout op de nieuwjaarsbrief 
  • of het onhandige kledij-uitdoen tijdens het vrijen. 

Allemaal perfect! Zelfs superman doet zijn onderbroek boven zijn broek aan. 

Laat het resultaat los, onderneem actie. 

twee – je gelooft in een eindhalte

Er bestaat geen ontwikkelingspensioen, je zal altijd onderweg zijn. Er komt geen ‘heilig’ moment waarop je ‘af’ bent. Je hoeft daar dus ook niet sneller te geraken want er is geen ‘daar’. Er is enkel wat ‘hier’ en wat ‘nu’ en daar mag je je best in doen. Met een focus op de kleine stappen die je nu al kunt zetten. Stappen die in lijn liggen met wat je wilt, niet met wat je moét. 

Je zal doodgaan met een rugzak vooruitzichten, verlangens en een belachelijk to-do-lijstje. Rustig aan dus, adem, toon geduld voor jezelf. Succes stelt heel erg weinig voor als je er onderweg niet van geniet.

drie – je wil het sexy en Pinterestwaardig

Veranderen doe je voor jezelf. Wie het voor de ‘likes’ doet, is bij voorbaat gedoemd om te falen. 

Verandering gaat meestal niet gepaard met rode lopers en tromgeroffel. Integendeel, verandering draait om consistentie, om het blijven opdagen tot het steeds meer vanzelf begint te gaan. 

Elke dag opnieuw dezelfde stappen zetten, dat is niet sexy en je scoort er weinig volgers mee. Het is saai maar effectief. Leer verliefd worden op de verveling.

vier – je bent bezig met het resultaat

Wie vooruit wil komen, dient het resultaat los te laten. Wie zich focust op het proces zorgt voor blijvende verandering. Het resultaat wordt dan een prettig neveneffect in plaats van een einddoel. Je mag sprinten wat je wil, op termijn steekt de trage jogger je simpelweg voorbij.

Kies dus voor kleine blijvende veranderingen en kijk wat het je onderweg oplevert.

  • Je mindert je alcoholinname voor een gezonder lichaam later.
  • Je besluit dagelijks 20 minuten te joggen voor een betere conditie in de toekomst.
  • Je kiest voor een vleesvrije dag om op termijn het verschil te voelen.
  • Je dwingt jezelf een kwartier nietsdoen in de zetel om meer kalmte te gaan ervaren.
  • Je koopt maandelijks een luxeproduct minder en spaart een aardige som bij elkaar.

Zonder bezig te zijn met het resultaat ontstaat er een lichaam dat meer tegen een stootje kan, een kalmer hoofd en meer financiële armkracht.

vijf – je wacht op inzichten en volgt je emoties

  • Tuurlijk verdiende je het, die doos melocakes, na zo’n zware dag, suikervrije maand of niet.
  • Zulke solden kan je niet laten liggen, dat zou ronduit achterlijk zijn. Je kan morgen opnieuw starten met de aanpak van je shopverslaving.
  • Hier in de kroeg moet een sigaretje wel kunnen natuurlijk, een vrijgezellenavond is echt wel een uitzondering. 

Je brein is een uitstekende manipulator om oude patronen in stand te houden. Biologisch zijn we nu eenmaal ingesteld om te kiezen voor de weg van de minste weerstand. Dit kost ons minder energie en verhoogt zo onze overlevingskansen.

Je emoties zijn dus vaak een berg onzin. Je geeft jezelf zogenaamd een geldige reden om te ‘falen’ maar eigenlijk zijn het excuses.

  • Wie zijn emoties volgt bij het leren autorijden, kruipt nooit nog achter het stuur. 
  • Wie denkt dat hij die job niet kan krijgen, zal niet gaan solliciteren en gooit een kans weg.
  • Wie op de eerste date in hevige verliefdheid aan kinderen begint, zal doorgaans kunnen beamen dat ‘emoties volgen’ niet steeds het beste plan is.

Verandering is vaak een kwestie van koppig lang genoeg het gewenste te doen. Maak het dan ook niet moeilijker door het kapot te denken. Negeer emoties die roepen om te stoppen of op te geven. Kies gewoon voor actie en blijf gaan tot het gemakkelijk wordt.

Het draait om veranderen, niet om inzichten of welke emoties erbij vrij komen. 

zes – je wacht op motivatie of ideale omstandigheden

Motivatie is enorm overroepen. De meeste mensen die iets bereiken gaan simpelweg aan de slag, ook met ‘geen goesting’ of een slecht humeur. 

  • Je kan lang wachten alvorens je spontaan dolgelukkig zo’n vleesvrije quinoa door je strot duwt. 
  • Netflix zal helaas niet zo snel afschuwelijker worden dan met je overgewicht in de kou te gaan puffen.

Gewoon starten, ongeacht goesting of humeur is de beste manier om gemotiveerd te geraken. Voor je het weet, bouw je wat momentum op en geraak je in een positievere spiraal. Flow heet dat beestje maar ook zonder kom je vooruit. 

De kans dat er daarnaast een vlekkeloze match is tussen jouw talenten en je leefomgeving is ontzettend klein. Er zullen steeds kleine of grote bergen te verzetten zijn om jouw ‘meerwaarde aan de wereld’ tot zijn recht te laten komen. 

Wacht niet op ideale omstandigheden en neem de touwtjes zelf in handen. Pas zelf je omgeving en situatie aan zodat je talenten beter kunnen ontwikkelen. 

zeven – je stopt net voor het gemakkelijk wordt

Je beukt en je wroet en je hebt het idee dat het allemaal niets uitmaakt. Je vergeet dat alles een kantelpunt heeft waar het gemakkelijker wordt. Waar je al wat vruchten van je tomeloze inzet mag plukken. Dat kantelpunt ligt bij iedereen anders en we zijn vaak geneigd net ervoor te stoppen.

Het is niet de laatste klop van de steenkapper die de rots doet splijten, ook al leek er voordien geen barst in te krijgen. Blijf inzetten op consistentie. Nét daar waar je wil stoppen, waar de twijfel genadeloos toeslaat en waar je het felst getest wordt. Daar waar het het moeilijkste is. Daar splijt de rots.

Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!

1 Comment
  • Sandra
    Posted at 06:56h, 19 februari Beantwoorden

    Goedemorgen moemoe, weer een mooi stukje…..
    Koffie en doen wat ik kan vandaag met wat er te doen is, fijn..
    Ik doe elke dag wat ik kan en ben er steeds blijer mee.
    Het valt wel eens tegen maar vaak is het goed genoeg en ik krijg steeds meer (vrije) tijd, terwijl ik steeds meer (goed) doe!!!
    Yes. m vr gr Sandra
    P>S> Ik heb er zin in.

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.