6 vette leugens over succes én 1 tip

Hoe word je succesvol? Ontdek hier 6 vette leugens over succes.

6 vette leugens over succes én 1 tip

succesvol worden gaat niet vanzelf

Je kent het allegaartje wel. De alles-is-mogelijk-brigade. En als je faalt? Dan heb je er niet hard genoeg in geloofd. Geloof harder, jij amateur!

Het type mens dat onmiddellijk het antwoord heeft over hoe het dan wel moet. Want succesvol worden is een keuze. Met de juiste methodes en stappenplannen kan het gewoon niet mis gaan. Succes verzekerd en anders ben je een beun, het ligt helemaal aan jezelf.

We schrijven ‘succesvol zijn’ zo graag op ons eigen conto en vergeten de immense rol die toeval heet in de meeste succesvolle verhalen. Hierbij alvast 6 vette leugens die succesvolle succesgoeroes onterecht verkondigen.

1- succes komt vanzelf, als je er maar in gelooft

‘Een aalmoes, meneer, ik heb zo’n honger.’
‘Nou, nou, nou, dat pak jij wel even helemaal verkeerd aan zeg. Je moet jezelf een dikke kipkebap dromen, met kaas en …’

Gek hoe het universum een voorkeur heeft om de wensen waar te maken van de kapitaalkrachtigen. Een mishandelde slaaf, een kindsoldaat of een hongerlijdende moeder in een ontwikkelingsland. Zouden ze verkeerd visualiseren? Dromen ze foutief? Welk eerste stapje naar succes dienen ze dan te zetten?

Een warm nest, onderdak, opvoeding, onderwijs, openbare orde, een inkomen, medische bijstand, voedsel. Deze en nog veel meer factoren waar je van kleinsaf weinig over te zeggen hebt.

Hoog tijd dus om die overroepen ‘wet der aantrekkingskracht’ door de riolering van het universum te spoelen. Het leven kan en mag uitzichtloos zijn. Punt.

2- kanker komt niet aanwaaien

Nou, dat doet het wel. Hoe goed een vliegtuig ook onderhouden wordt, het kan nog steeds neerstorten. Dus rook-én-zuip-er-op-los dan maar? Moet je zelf weten maar een slecht onderhouden vliegtuig heeft uiteraard nog meer kans om neer te storten.

Je kan steeds onder een bus terecht komen ondanks je vitaminekuur maar waarom zou je daar bewust voor kiezen? Garanties zijn er nooit, ook niet voor jou, jij veganistische spierbundel.

3- alles is mogelijk, eenvoudig rijk en succesvol worden

De lucht is de limiet. Mik op de sterren en land op de maan.

Er is uiteraard helemaal niets mis met aanmoediging en peptalk maar laten we tegelijk onthouden dat er heel wat dingen gewoon niet kunnen.

Het hele alles-is-mogelijk-verhaal van bepaalde goeroes is op zichzelf één grote hunkering naar zekerheid. Want dan bestaat er tóch een manier. Dan is er effectief een methodiek om te krijgen wat je wilt. Oef! Terug controle op wat niet te controleren valt.

Zolang we die illusie kunnen volgen, hoeven we de realiteit niet onder ogen te zien. Vanzelfsprekend gaat zo’n fastfoodfilosofie als zoete broodjes over de toonbank.

Durf je zelfhulpboek opzij leggen, skip een les mindfulness of annuleer een coachsessie. Denk na hoe hard je wil afzien voor een mogelijk resultaat.

4- succes is een keuze

Ja hoor, met een vingerknip eigenlijk. Kwestie van een stappenplan en een positieve mindset. Pech is niet meer dan een obstakeltje. Ga je toch lekker omheen zeker. Met de glimlach want ‘negatief zijn’ is taboe.

*zucht*

Succes is niet voor iedereen en toeval speelt mee. Er zijn genoeg hemelse muziekgroepen die niet aan de poort der doorbraak geraken, genoeg kwalitatieve schrijvers met slechte marketing of talentvolle sporters met erbarmelijke begeleiding.

Je leest nu eenmaal geen biografieën van de falers. In percentage uitgedrukt zijn er amper mensen als Warren Buffet of Usain Bolt. De overgrote meerderheid is middelmatig en daar is niets mis mee.

5- ‘succesvol zijn’ maakt gelukkig

Uit de grote succesverhalen van Nelson Mandela of Martin Luther King kan je ook leren dat succes niet per definitie het leukste leven is.

Zinvolheid en betekenis aan je leven geven, het staat los van je geluksgevoel erbij. Ook op kleinere schaal is dat het geval. Alsof elke marathonloper steevast met evenveel goesting zijn training door dartelt.

Succes maakt net zomin gelukkig als consumeren dat doet. Een korte boost die weer gaat liggen. Goed nadenken dus waar je je tijd en energie wil aan besteden.

6- dé formule tot succes | tips om succesvol te worden

Je partner er met je ganse kapitaal vandoor? Even je chakra’s correct verbinden en succes is zo gepiept.

Door telkens naar een nieuwe succesformule op zoek te gaan, verleren we het om de pijn van het leven te omarmen. We blijven liever zoeken dan de confrontatie met onze angsten en onzekerheden aan te gaan.

Hoe goedbedoeld een succesmethode ook is, er zit een valkuil in. Voor je het weet, maak je er een doel van, een obsessie. Het wordt dé ultieme manier om met het leven om te gaan. Van mirakelochtenden tot Japans opruimen, je maakt er een evangelie van. Gevaarlijk.

De arrogantie om succes als maakbaar te beschouwen, maakt van ongeluk of tegenslag een keuze. De daklozen onder de brug, ze kozen niet voor succes. Dit zelfgenoegzame idee weerhoudt ons ervan om anderen te helpen.

Hoe je dan wel met succes moet omgaan?

Volgens Ons Moemoe is het slimmer om je eigen definitie van succes te hanteren. In die zin is een straatbarbecue organiseren of stoppen met nagelbijten even succesvol als de anti-apartheid-strijd van Nelson Mandela.

Je kan als kers op de taart ook succesvol worden in het stoppen met succes na te jagen. Succes verzekerd. Bam!

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.