met rust gelaten worden | 4 eenzame ideeën

Ideeën om met rust gelaten te worden. Heerlijk onbereikbaar leven.

met rust gelaten worden | 4 eenzame ideeën

heerlijk onbereikbaar

Hemels als de hele wereld je eventjes met rust laat. Heb je de behoefte om graag of vaker alleen te willen zijn? Hieronder enkele ideeën voor wie de behoefte heeft om graag of vaker alleen te zijn. Neem het roer in handen en fabriceer een omgeving waarin je niet gestoord kan worden.

plaats jezelf op één in je eigen agenda

Maak afspraken met jezelf en behandel deze met dezelfde prioriteit als al je andere afspraken. Plaats deze dan ook effectief in je agenda. Dus niet in je hoofd denken ‘ik zou nog eens een avondje willen ontspannen’ maar dag en tijdstip aanduiden en er niet van afwijken.

Jij was eerst dus je kan deze date met jezelf zomaar niet verzetten. Letterlijk: ‘Sorry, donderdagavond lukt niet, dan heb ik een afspraak met mezelf.’

Dat verdien je, gun het jezelf. Als je bijvoorbeeld werkgerelateerde afspraken wél nakomt en deze niet dan maak je je werk belangrijker dan jezelf. Is dat wat je echt wil?

maak een burcht van je brievenbus

Mijn brievenbus is beschermd met twee stickers. Een géén-reclame-sticker en een géén-verkoop-aan-de-deur. Reclame moet me met rust laten, het beïnvloedt me en zet me aan tot consumeren. Als ik er door blader denk ik plots dingen nodig te hebben waar ik voordien geen nood aan had.

Het zet me onbewust aan tot kopen en doet me geloven dat die spullen me gelukkig maken. Een sluwe vijand dus. Bovendien is het tijdrovend, het geeft me geen vrolijk gevoel en het kost energie om het te sorteren bij het papier.

Als extra slotgracht ben ik geregistreerd bij robinsonlist.be zodat ook reclame op naam wordt tegengehouden. Verder ben ik zo’n etter die de moeite doet om bedrijven te contacteren als ze weigeren te luisteren. Die tijdelijke inspanningen leveren op termijn veel gemoedsrust op.

schakel zoveel mogelijk digitale prikkels uit

Kies ervoor om je eventjes bezig te houden met de instellingen van je smartphone en schakel alle notificaties uit. Op deze manier ben je geen slaaf meer van je toestel en bepaal je terug zelf wanneer je iets al dan niet wil nakijken.

Hoewel onwennig in het begin zal je de voordelen snel gaan ervaren.

Verder kan je ervoor kiezen je gsm bepaalde momenten volwaardig op ‘stil’ te zetten. Ik zelf laat hem regelmatig thuis. Werkelijk een verademing om je hier onafhankelijk van te voelen.

Schrijf je tenslotte uit voor overbodige nieuwsbrieven of rapporteer ze als spam als ze blijven terugkomen. Ze moeten je met rust laten, neem dat zeer serieus.

ga schuilen als het helemaal je ding niet is

Ikzelf heb bijvoorbeeld niets tegen de eindejaarsfeesten of eigen verjaardagen maar het is niet mijn ding. Ik doe liever niet mee en duik vaak zelfs een beetje onder. Gewoon thuis in niet-storen-modus of een kerstreisje als alternatief.

Dat klinkt als vluchtgedrag maar ik beschouw het vooral als kiezen voor mezelf. Teveel prikkels, te weinig meerwaarde.

Af en toe de kluizenaar uithangen doe je omdat je jezelf op één durft zetten. Eventjes alleen dus, daar is weinig egoïstisch aan.

Bovenstaande ideeën willen wel eens botsen met je omgeving en dat is volstrekt normaal. Besef goed dat mensen niet graag verandering zien, we houden nogal van gewoontes. Je partner, je collega, je tennisvriend, je metgezel in de kroeg of een van je pubers … je krijgt sowieso wat ongenoegen op je bord.

Spreek eerlijk je verlangen uit en durf vertellen waarom je zo handelt. Het vergt moed om dat openlijk te verkondigen. Uiteindelijk zal het voor je omgeving snel wennen.

Dus gooi jezelf in vliegtuigmodus. Je verdient het om af en toe volledig met rust gelaten te worden. Zo’n uitzonderlijke wens is dat niet. Je bent het aan niemand verplicht om bereikbaar te zijn.

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.