10 okt weggooien wie je bent
je beperkt jezelf
Je hebt een beeld van jezelf, een identiteit en dat is lekker praktisch. Zo kan je afwegen of dingen al dan niet bij jou passen. En net daar wordt het ook een belemmering. Want door jezelf vol stempels te zetten, maak je verandering onnodig lastig.
Het idee, dat wie jij bent reeds vastligt bij de geboorte, klopt niet helemaal. Natuurlijk kom je ter wereld met een heleboel dingen die je met de paplepel der genen wordt meegegeven maar daarnaast verander je simpelweg door alles wat je meemaakt.
Ons brein blijkt uitmuntend in staat om nieuwe verbindingen te maken onder onze schedelpan. Neuroplasticiteit heet dat beestje. Meer zelfs, je bent steeds in verandering en wie dat wenst kan daar dus zelf bewust een handje in gaan moeien.
je bent helemaal niets
Het hele wie-je-bent-gegeven is in feite gewoon hoe je naar jezelf kijkt, je doet het dus zelf ontstaan. Door anders naar jezelf te kijken en vooral door anders te handelen verander je dus ook wie je bent.
Misschien beschouw je jezelf als geduldig, zeurderig, sexy, negatief of wat dan ook. Alleen, je bent ook regelmatig driftig, enthousiast, afstotelijk en positief. Door je vast te klampen aan zo’n stempeltje durf je vaak dat hokje niet meer uit.
- Je bent géén roker, je rookt.
- Je bent geen piekeraar, je piekert.
- Je bent niet verdrietig, je hebt verdriet.
- Je bent niet dik, je hebt overgewicht.
Door er een identiteit van te maken, lijken bovenstaande eigenschappen permanent. Hierdoor is het veel moeilijker om ongewenste dingen aan te passen. Je blijft immers handelen naar je eigen vormgegeven identiteit. Iets wat je bent, lijkt onveranderbaar (dik), iets wat je hebt, kan je weer wegdoen (overgewicht).
emotioneel verslaafd aan je zelfbeeld
Voor mezelf geldt het volgende:
- Omdat ik mezelf als levensvierder met glas in de hand zag, vond ik het uitermate moeilijk om te minderen met alcohol.
- Omdat ik mezelf nog steeds als gulzig bestempel, is het lastig om te matigen aan tafel.
- Omdat ik mezelf bescheiden noem, maak ik het me moeilijk om mezelf te profileren.
Daarnaast laat je mogelijk ook nog anderen toe om je identiteit te bepalen. Alsof je moet beantwoorden aan het beeld dat de buitenwereld van je heeft. Dan blijf je lekker teveel drinken, schransen en jezelf wegstoppen omdat je denkt dat de rest dat van je verwacht.
Want wie ben je als je niet meer drinkt, schranst of bescheiden doet? Het is eng om je identiteit los te laten, je lijkt er wat verslaafd aan.
een vloeibare identiteit
Als je jezelf dus definieert als lui, ga je uiteraard jezelf zo gedragen omdat anders je zelfbeeld niet meer klopt. Uiteraard heb je lekkere luie kanten maar dat hoeft niet te impliceren dat je niet aan de slag kan wanneer nodig. Hoewel ik in veel levensgebieden (vooral aan tafel) ongeduldig gedrag vertoon, lukt het me al coachend uitstekend om tonnen geduld op te brengen.
Onze identiteit is vloeibaar en bestaat uit heel veel opties die handig zijn in elke context. Soms komt je egoïstische kant van pas, dan weer je gevende. Soms dien je rebels te reageren en dan weer handel je gehoorzaam. De saaie collega, irritante baas of zeurende schoonzoon, hun eigenschappen staan niet vast.
je hoeft jezelf niet opnieuw uit te vinden
Je hoeft dus ook niet perse aan een nieuwe identiteit te bouwen. Integendeel, duw je identiteit eens even weg en voer eens gewoon uit wat je een goed idee lijkt. Gewoon doen wat je zinvol lijkt, meer niet.
Op deze manier gaat verandering veel gemakkelijker.
- Je hoeft geen fitnesspersoon te worden, je gaat gewoon tweemaal in de week je lichaam afbeulen.
- Je wordt geen ex-roker, je stopt gewoon met roken.
- Je rommelt je huis op, of je jezelf nu slordig vindt of niet.
De oplossing ligt hem dus in het stoppen met het koppelen van een identiteit aan je acties. Je gedrag is niet wie je bent. Je gedrag is wat je doet.
het draait niet meer om jou, het draait om wat je doet
Je leert niet bij door ouder te worden. Je leert bij door te doen en ondertussen word je ouder. Niemand kan plotsklaps de zoveelste symphonie van Beethoven uit een piano toveren door gewoon de tijd te laten passeren. Ervaring koop je niet, die doe je op. Anders gezegd: ouder worden gaat vanzelf, ontwikkeling is een keuze.
Doén dus als je verandering wil. Laat je identiteit los. Waarom zou je het ingewikkelder maken?
Maak stoppen of starten niet te moeilijk. Dingen passen bij je tot ze dat niet meer doen. Soms is iets simpelweg uitgegroeid en is het tijd om de plant te verpotten.
Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!
No Comments