
28 jan wantrouw je zelfvertrouwen
laatste update: 30-01-2021
meer zelfvertrouwen krijgen is niet nodig
Zelfvertrouwen is een van die gekke paradoxale dingen die kunnen afnemen naarmate je er harder in investeert. Dit komt omdat werken aan je zelfvertrouwen tegelijk net de focus legt op je gebrek eraan. Die geforceerde peptalk voor de spiegel en het positief kleuren van je gedachten wijzen vooral op de overtuiging dat je nu nog niet goed genoeg bent en dat je weer vanalles mankeert. In dit geval ‘zelfvertrouwen’. Gedoe.
cursus ‘zelfvertrouwen’: de gelukgoeroes hebben ongelijk
Werken aan je zelfvertrouwen is de zoveelste ‘ik-moet-perfect-zijn’. Eens je overstroomt van dit goedje komt elk verlangen naar je toe en veranderen je neuskeutels in goud. Pure magie.
Maar terwijl je op de korte termijn best wat opflakkeringen kan ervaren, weet je diep vanbinnen dat je de boel aan het belazeren bent. Je hebt tenslotte die trucjes zelf in gang gezet.
Zelfvertrouwen hoeft geen doel te zijn zoals het lopen van een halve marathon. Stappenplan, schema opstellen, methode toepassen en klaar. Lekker miraculeus bevrijd de rest van je leven in. Ergens een doel van maken, geeft de indruk dat het binnen je controle ligt en dus kan je jezelf weer giftige verwijten laten herkauwen als het niet lukt.
Bovendien is tezamen met een coach aan je zelfvertrouwen werken een behoeftige en afhankelijke keuze. Dat mag maar je snapt ook wel dat het voor je zelfvertrouwen het tegenovergestelde effect heeft. Wie echt wil leren vertrouwen op zichzelf kan beter de houvast overboord gooien.
100% zelfvertrouwen bestaat niet
Zelfvertrouwen is een mentale ervaring, het komt en gaat, net zoals al onze emoties. Niemand ervaart permanent boosheid, angst of vreugde. Niemand ervaart permanent zelfvertrouwen.
Het beestje is nogal wispelturig van aard en bovendien erg persoonsgebonden. De koning van de toog is vaak de tegeldanser op het trouwfeest en die verlegen buurvrouw speecht beroepshalve voor honderden mensen zonder ook maar één krimp te geven.
Je wil trouwens echt niet bevriend zijn met ‘Miss of Mister 100% Zelfvertrouwen’. Zo’n gezwinde gladjanus heeft doorgaans niet meer door dat het woordje ‘zelf’ groter is geworden dan het ‘vertrouwen’. Daarentegen doet het net deugd om te zien dat die stoere papa van je niet durft zeggen dat mama’s nieuwe kapsel wel heel erg op de oude woonkamerlamp lijkt. Of je hartsvriendin die bij haar directrice op tafel durft kloppen maar te onzeker is om frietjes bij te vragen op restaurant.
Dat we allemaal zo af en toe mentaal met haken en ogen aan elkaar hangen, is een grote verademing. Lach met de emotiekwaaltjes van je naasten, tolereer ze en gun jezelf hetzelfde.
meer zelfvertrouwen krijgen is geen synoniem voor meer succes
Succes en zelfvertrouwen staan eerder los van elkaar. Je hebt geen zelfvertrouwen nodig om te groeien in iets. Vraag maar eens na aan de mensen die jij succesvol vindt. Wedden dat ze vooral doén en handelen ongeacht hun zelfvertrouwen?
Voorbeelden genoeg van rock- of filmsterren die hun onzekerheid met alcohol of drugs bestrijden. Of beroemde zakenmensen die door een gebrek aan zelfvertrouwen van hun werk een vlucht gemaakt hebben en net door die neurose succesvol zijn geworden.
Net omdat sommige mensen zichzelf zo onbekwaam vinden en dus zelfvertrouwen missen, werken ze vaak harder en gaan ze beter presteren.
eigenwaarde wint van zelfvertrouwen
Het is natuurlijk een verademing als je je handelen kan loskoppelen van je eigenwaarde. Dan hoef je dat hele zelfbeeld niet steeds op te blazen met steroïde inwendige peptalk.
Kiezen voor eigenwaarde betekent dat je beseft dat je in de basis reeds goed bent. Dat het niet afhangt van welke kledij je draagt, met welke verslaving je worstelt, hoe goed je zaak draait en of je een partner hebt. Dat je niet hoeft goedgekeurd te worden of aan bepaalde eisen te voldoen om graag gezien te worden. In de basis zijn we allemaal ‘ok’, ook al handelen we niet steeds zoals gewenst.
Ook aan je eigenwaarde hoef je niet te werken. Je deugt ook nu al, zonder voorwaarden en ergens is dat besef er gewoon.
meer zelfvertrouwen krijgen om niet gekwetst te worden
Het staat misschien mooi dat je aan meer zelfvertrouwen werkt en het type bent dat het woord ‘comfortzone’ zelfs op begrafenissen durft te gebruiken maar het zou zomaar kunnen dat de zekerheid die je probeert uit stralen niet meer dan een harnas is om niet gekwetst te worden.
Heb je echt meer zelfvertrouwen nodig of gewoon een dikke knuffel?
Niemand van ons ploetert graag in de krochten van zijn ziel. Het is gemakkelijker om je zogenaamd aan te sterken met een cursus zelfvertrouwen dan het echte vuile werk te doen; jezelf te confronteren met de kruispunten waar angst je leven in de weg zit.
- Je liefde verklaren aan een collega.
- Je partner zeggen dat het ‘op’ is.
- Je verslaving aanpakken.
- De micro nemen op dat podium.
- Iets nieuws starten.
Maar wat je ook onzeker of breekbaar maakt, je hebt er geen zelfvertrouwen voor nodig.
een tegendraadse oplossing om meer zelfvertrouwen te krijgen
Het klinkt paradoxaal maar aanvaarden dat je weinig zelfvertrouwen ervaart, is een boost voor je eigenwaarde. Zelfacceptatie maakt dat je van jezelf niet moét veranderen en dat je dus een gebrek aan zelfvertrouwen mág hebben.
De oplossing zit hem dan in het comfortabel leren worden met je gebrek aan zelfvertrouwen. Je hebt dat nu eenmaal en daar doe je het mee. Het hoeft je niet tegen te houden om
- een goede vriend te zijn,
- eer van je werk te maken,
- attent te zijn voor iemand met verdriet,
- een kind groot te brengen,
- dromen waar te maken,
- de familie bijeen houden,
- of jezelf te verbeteren.
Wie iets kiest dat de moeite waard is, is nooit meer bezig met het idee of hij daar wel genoeg zelfvertrouwen voor heeft. Handelen naar je eigen waardenpakket, daar gaat het om, ook als het oncomfortabel is, ook als je wordt blootgesteld aan mentale ongemakken en schaamte.
Aan jezelf tonen dat je de boel wel overleeft, dat is pas zelfvertrouwen.
Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!
No Comments