WOL-methodiek: 3 stappen om met het leven om te gaan | Ons Moemoe
Wil je meer vrijheid en gemoedsrust, maar weet je niet waar te beginnen? Pas de WOL-methodiek van Ons Moemoe toe. Dit uitgekiende levensadvies omvat 3 simpele stappen om met het leven om te gaan: Wegdoen, Ontspannen en Lanceren. Meer weten? Klik hier voor meer info of download het gratis e-book!
268
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-268,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

breien aan meer vrijheid en gemoedsrust

wegdoen, ontspannen en lanceren

De WOL-methodiek, geen absurde naam als je weet dat Ons Moemoe van breien houdt. Het is haar uitgekiende strategie om met het leven om te gaan. Dat en hij is verbazend simpel.

Zo simpel zelfs dat er eigenlijk helemaal geen nieuwe dingen in staan. Zelfs in de tijd van Ons Moemoe bestond het warm water al. Wel bieden we die inzichten in een lekker vers gebreid jasje aan. Omdat het ook anders kan.

WOL staat voor Wegdoen, Ontspannen en Lanceren. In die volgorde al is dat niet altijd noodzakelijk.

 • Doe weg waar je last van hebt,
 • Ontspan in wat nu is en
 • Lanceer de nodige stappen om je levenskwaliteit te verbeteren.

Simpel maar daarom niet gemakkelijk.

metafoor

Je krijgt één bol wol en daar moet je het mee doen. Je kan er vanalles mee breien maar tegelijk zijn je mogelijkheden beperkt. Je mag samenwerken met andere bollen wol om een mooier resultaat te bekomen. Je merkt terecht op dat iedere bol wol verschillend is en dat ieder er iets anders mee doet. Af en toe geraakt je bol wol in de knoop. Je laat die knoop lekker charmant zitten of je ontrafelt de hele boel. Of je je bol zinvol besteedt of niet, er komt een moment dat er een punt aangebreid wordt.

stap 1 – wegdoen

Wegdoen, schrappen, loslaten, stoppen, opgeven en beëindigen. Er zijn een heleboel dingen in je leven waar je vanaf wil, waar je last van hebt, die je spanning geven, waar je weerstand van ondervindt en die je teveel energie kosten.

Stel je voor hoe vrij je jezelf zou voelen als je lekker gesnoeid had in de overbodige zaken die je leven op dit moment onnodig moeilijk maken.

 • Van vriendschappen die niet meer hetzelfde zijn tot opdringerige collega’s,
 • van bepaalde ongezonde gewoontes tot huishoudelijke taken die je niet graag doet,
 • van die innerlijke criticus in je hoofd tot irritante nieuwsbrieven in je mailbox,
 • van verplichtingen tegenover de familie tot uitgebluste vrijwilligerstaken,
 • van een teveel aan kledij dat je niet meer draagt tot die afgrijselijke gordijnen die smeken om vervanging.

Dingen wegdoen kan een heel proces zijn en de nodige tijd vergen om er te geraken. Er dienen mogelijk lastige gesprekken plaats te vinden en er kunnen mensen teleurgesteld zijn. Afhankelijk van de impact van wat je wegdoet kom je hoe dan ook voor nieuwe uitdagingen te staan (laten we het erover eens zijn dat er een verschil is tussen het liquideren van je job of die ene oude sok met dat gaatje).

Bovendien kan je niet alles zomaar stoppen. Sommige zaken zal je eenvoudigweg

 • moeten leren aanvaarden,
 • terwijl je andere gemakkelijker uit handen kan geven,
 • in frequentie kan doen verminderen,
 • afbouwen
 • of voorlopig verdragen terwijl je een oplossing uitwerkt.

Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk ging zijn. Toch is deze stap cruciaal, er valt ontzettend veel voordeel uit te halen.

 • Waar wil jij vanaf?
 • Welke verplichtingen zitten je dwars?
 • Wat mag er geschrapt worden?
 • In je huishouden, in je relaties, op je werk, betreffende je gezondheid, …

Dit geldt trouwens evenzeer voor deze retoriek, als je weerstand voelt bij deze filosofie, stop er dan mee. Kennelijk is het niets voor jou. Pak je gemoedsrust terug.

Voor sommige mensen is stoppen met iets een ware beproeving. Ze zijn het gewoon om altijd door te zetten en nooit op te geven. Alsof het een soort gezichtsverlies is. Daar gaat deze stap niet om.

stap 2 – ontspannen

Ontspannen, luieren, kuieren, lanterfanten, lummelen, afwachten, bezinnen en laten sudderen. Heerlijk om de dingen even op je af te laten komen, om te genieten van de tijd en ruimte die je met stap 1 gecreëerd hebt.

Weersta de drang om onmiddellijk voor invulling te kiezen. Neem je tijd. Geniet van wat meer leegte. Leer even genoeg te hebben aan die legere kleerkast, minder afspraken en kleinere te-doen-lijst. Mogelijk voelt dit onwennig en dat mag best. Het went snel en in deze fase ontdek je al snel hoe magisch een vrijer leven kan zijn. Wees trots op de stappen die je zelf gezet hebt.

Geleidelijk aan word je vanzelf steeds meer gewaar wat je wil gaan doen, welke richting je bepaalde gebieden in je leven wil gaan geven. En dat brengt ons naadloos bij de laatste stap.

stap 3 – lanceren

Lanceren, starten, ondernemen, iets opzetten, creëren en doen ontstaan. Heerlijk om ergens in te vliegen in iets dat geheel bij je past, dat helemaal je ding is, iets waar je energie van krijgt.

In de vorige stap werd het je al duidelijk dat ontspanning op zichzelf nauwelijks kan bestaan. Het is niet altijd een feestpensioen tussen de geraniums en de kruiswoordraadsels. Je wilt iets bijdragen, deelnemen aan een tof project of zelf iets organiseren.

Eureka! Dat kan. Doordat je de vorige stappen netjes hebt uitgevoerd kan je gemakkelijker aandacht geven aan die dingen en mensen die er voor jou toe doen. Wat wil je dus gaan doen met de tijd en energie die je zelf vrijgemaakt hebt?

Mogelijkheden genoeg: die droomreis aanpakken, een nieuwe gewoonte starten, de zolder laten renoveren, een cocktailavond houden, kiezen voor kwaliteit in je kledingkast, een opleiding volgen, … Waar wil je meer van ervaren? Kortom, beetje bij beetje je leven gaan invullen naar je eigen goesting.

geen schaap worden

Zijn er nadelen aan deze WOL-methodiek? Absoluut. Sommigen reageren na verloop van tijd licht-allergisch aan wol en dan gaat het kriebelen. Hoog tijd dan om je wollen creatie eventjes in de kast te steken. Gaat niet lopen hoor, je kan de draad steeds weer oppakken.

En net zoals bij het breien bestaat er ook een ‘averechts’. Er zijn immers situaties denkbaar waarbij je eerst ontspant of lanceert en hierdoor ontdekt wat je wil wegdoen. Allemaal prima.

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar een schrijver, spreker of schenenstamper? Welkom aan de toog van Ons Moemoe.

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel gratis 50 pagina’s vol handige inzichten om mee aan de slag te gaan.