de onzin van stappenplannen en succesformules | een voorsmaakje uit de cursus van Ons Moemoe
Het antwoord zit niet in een nieuw stappenplan of in het nabootsen van de levensstijl van een hippe influencer. Het antwoord zit ook niet in deze cursus. Het antwoord zit in het niet moéten hebben van een antwoord.
1878
post-template-default,single,single-post,postid-1878,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

de onzin van succesformules en stappenplannen

de onzin van succesformules en stappenplannen

Dit artikel bevat fragmenten uit de inleiding van de cursus van Ons Moemoe.

met je stappenteller en een glutenvrije koek bij de coach

Je weet ook wel dat het allemaal niet waar is: de stappenplannen, de succesformules en de hypes om gelukkig te worden.

Je weet best dat het leven zo niet werkt. Dat die instagrammer met zijn perfect havermoutontbijt ‘s avonds ook gewoon goor aan zijn tenen zit te pulken en dat zijn stoelgang rare kuren vertoont door zijn overdosis aan gojibessen.

Gelukstips, quinoa en succesboeken zijn niet meer dan bijgeloof, een vorm van denkbeeldige controle. We willen zo graag geloven dat alles maakbaar is en hiermee ons leven veilig stellen dat we gretig grijpen naar formules die ons dit beloven. En zo eindig je depressief met je stappenteller en een glutenvrije koek bij de coach die je vervolgens een andere formule voorschotelt.

onze grootmoeders hadden gelijk

Het simpele feit dat jij ‘nu’ leeft wil zeggen dat al je voorouders de juiste keuzes hebben gemaakt. Telkens weer. En dat ging zonder planning, doelen of een moodboard. Die wijsheid heb je mooi cadeau gekregen in de vorm van genen en uit zich als buikgevoel of intuïtie. Tegen die duizenden jaren DNA kan geen coachtraject of zelfhulpboek tegen op. Het is alsof je in een goudmijn woont maar toch buiten op zoek gaat naar manieren om meer geld te verdienen.

Leer dus vertrouwen op jezelf. Leer je eigen antwoorden te vinden en besef dat je niet alles hoeft te weten of te begrijpen. Dat het leven groter is dan jezelf maar dat je er deel van mag uitmaken met je gestuntel.

geef toeval een kans

Door onze hunker naar controle proberen we zoveel toeval uit te sluiten dat we vergeten dat het lot ook een positieve keerzijde heeft.

Coca Cola was een geneesmiddel, de post-it bestaat uit mislukte lijm en het theezakje diende als stoffen verpakking maar klanten gooiden de thee met omhulsel en al in heet water. De meest positieve veranderingen in de mensheid zijn toevallig ontdekt, zonder doelgerichte planning. Het wiel is niet door primitieve oeringenieurs ‘vooraf’ in een rotswand gebeiteld.

Wil dat zeggen dat je nooit meer een doel hoeft te hebben?  Het wil vooral zeggen dat je best je ogen openhoudt als er zich onderweg iets beters aandient. Volg je nieuwsgierigheid en niet je af te vinken moetjes.

vergeet niet dat we heel slecht kunnen voorspellen

Een maaltijd kan veel beter zijn in het restaurantje dat je uit noodzaak hebt gevonden dan in je gesloten voorkeursrestaurant. En die partner, droomjob, goede kameraad of unieke tijdsbesteding? Hoe heb je die in het verleden ontdekt? Hoeveel planning en denkwerk had je daarvoor nodig? Of was het meer een mengeling van positief toeval en gezond verstand?

Wie ben jij om zomaar te weten wat je binnen 10 jaar wil of wat jouw droomberoep zou zijn? Je weet misschien ’s ochtends niets eens wat aan te doen.

Laten we dus vooral niet teveel plannen of gefocust zijn op een welbepaald doel. Laten we aanmodderen, knoeien en inspelen op de mislukkingen die ons overkomen. Laten we niet blind worden voor andere mogelijkheden omdat we dingen te eng en te nauwkeurig liggen na te leven. Laten we openstaan voor nieuwe mooie kansen die we niet kunnen voorspellen.

het draait niet om oplossingen of doelen behalen

Het draait om wat het voor je opbrengt. Dingen hoeven niet te lukken, integendeel, er valt heel wat waardevolle informatie te rapen uit al je mislukkingen. Het zijn experimenten en net daarom zijn doelen en plannen continu aan verandering onderhevig. Inspelen op wat zich aandient is belangrijker dan visualiseren of koppig je agenda volgen.

je weet vooral wat je niét wil

Bij het willen maken van een goede beslissing boycotten we onszelf door onze focus te leggen op iets ‘toevoegen’. We willen het ‘juiste’ kiezen en dus gaan we op zoek naar wat dat zou kunnen zijn. Daartegenover staat dat je al heel goed weet wat je ‘niet’ wilt en daarom is ‘wegdoen’ zo’n doeltreffende strategie. Om een standbeeld te bekomen dien je enkel het overbodige weg te kappen.

Het is in het leven veel belangrijker om te weten wat je niet zou kiezen dan exact te weten wat je wil, waarnaartoe of wat een perfecte keuze is. Elimineer wat je niet wil en hou daarnaast je opties open.

Zie je de filosofie van Ons Moemoe al wat doorschemeren?

Meer dan wat ‘wegdoen, ontspannen en lanceren’ hoef je niet te doen. Gewoon bestaan is meer dan genoeg. Het antwoord zit niet in een nieuw stappenplan of in het nabootsen van de levensstijl van een hippe influencer. Het antwoord zit ook niet in deze cursus. Het antwoord zit in het niet moéten hebben van een antwoord. In het besef dat er puzzelstukken mogen ontbreken. Dat je niet alle voorwaarden hoeft te kennen of eraan te voldoen om gewoon te leven. Het draait dus om wat het puzzelen zelf je opbrengt.

Leven is aan de slag gaan met wat zich ‘nu’ aandient, elke dag, elk moment opnieuw.

Overweeg de cursus van Ons Moemoe als dit artikel je aanspreekt.

 

No Comments

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar een schrijver, spreker of schenenstamper? Welkom aan de toog van Ons Moemoe.

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel gratis 50 pagina’s vol handige inzichten om mee aan de slag te gaan.