de 4 valkuilen van persoonlijke ontwikkeling

Ontdek hier dé vier valkuilen van persoonlijke ontwikkeling.

de 4 valkuilen van persoonlijke ontwikkeling

de zoveelste versie van jezelf

Om behoorlijk misselijk van te worden, zo’n hype rond persoonlijke ontwikkeling. Je kan de straat nog nauwelijks over of je wordt overreden door een cursus mindfulness, Ayurvedische yoga of een positiviteitsgoeroe. ‘Sorry dat ik je verlamd heb, ooit ga je me hier nog dankbaar voor zijn.’

Ontwikkeling hoort geen hype te zijn, het is iets dat altijd plaatsvindt, zelfs als je er niet actief mee bezig bent. Een overdosis aan gebakken lucht dus in dat zelfhulpwereldje.

Hieronder vier valkuilen rond persoonlijke groei waar je vroeg of laat mee te maken krijgt. Kijk uit waar je loopt.

1. alles lijkt plots zo lekker maakbaar

En dat is het dus niet. Ieder van ons is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, dat wel. We hebben immers steeds de keuze hoe we op de dingen reageren. Maar verantwoordelijkheid is iets totaal anders dan schuld. Dingen overkomen je nu eenmaal. Plots en soms genadeloos.

Als we niet oppassen wijzen we binnenkort de noodlottigen onder ons met de vinger alsof ze het zelf gezocht hebben. Immers, een beetje aan jezelf sleutelen en het leven brengt alleen nog maar voorspoed.

2. je duwt jezelf te vaak uit je comfortzone

Er is een reden waarom men spreekt van de comfortzone. Het is er namelijk best comfortabel. Lijkt me een uitstekende reden om het merendeel van je tijd in te besteden. Laten we verder vooral zelf bepalen wanneer en of we in iets willen ontwikkelen. Je moet helemaal niets.

3. je roert alleen in eigen pot

Nobel om bij elk voorval eerst naar jezelf te kijken. Je denkt dan na over wat je anders had kunnen doen. Hoe je empathischer had kunnen zijn of hoe je toch nog meer rekening kon houden met de andere. Maar anderen hebben evenzeer hun aandeel in het verhaal. Het heeft dus weinig zin om jezelf met terugwerkende kracht te gaan geselen.

In plaats van bijvoorbeeld boos te worden en op je strepen te gaan staan gedraag je jezelf als een zenmonnik om het conflict te vermijden. Hierdoor duw je je eigen gevoelens weg om de andere het geheel naar zijn zin te maken.

Je zoekt de oorzaak enkel bij jezelf. Je accepterende kant schiet door en dan is het helemaal geen acceptatie meer. Intern vreet het aan je dus je houdt jezelf voor de gek.

4. het lijkt alsof je ergens kan geraken

Het stopt nooit, je bent altijd onderweg. De reis en niet de bestemming, het proces en niet het resultaat. Er bestaat geen ontwikkelingspensioen, er valt altijd te leren. De ultieme waarheidspuzzel is onbereikbaar. Niet door meditatie noch door bedevaarten of honderden boeken.

De enige soort verlichting die bestaat is ‘acceptatie van wat nu is’, verder niets. Elke andere zweverige staat van zijn is een vlucht uit de realiteit, uit dat wat is, het tegenovergestelde dus. Dat geldt voor psychologen, boeddhisten en ook voor ons. Steeds een lange weg voor de boeg dus.

Hoe je nu zulke valkuilen omzeilt?

Herken ze, zelfs al trap je er nog in. Door ze te herkennen ontstaat bewustwording. Je voelsprieten worden er steeds beter in en voor je het weet loop je met een boogje om je valkuilen heen. Wees niet boos op jezelf als het voorvalt. Neem het allemaal niet zo serieus, laat het geen ‘moetje’ worden.

Persoonlijke groei of ontwikkeling, een betere versie van jezelf, … schiet er niet in door.

Groeien doe je sowieso, gewoon al door ouder te worden.

Ontspan dus maar, je bent altijd onderweg.

No Comments

Zin in een toogbabbel?

Op zoek naar begeleiding? Behoefte aan een levenspraatje? Of een idee tot samenwerking? Welkom aan de toog van Ons Moemoe.

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel gratis 50 pagina’s vol handige inzichten om mee aan de slag te gaan.