geduldig rijker worden – een gouden gids

rijk worden door te sparen

geduldig rijker worden – een gouden gids

laatste update: 29-01-2021

hoe je rijk kan worden door te sparen

Snel rijk worden bestaat. Je kan een bank overvallen, drugs gaan dealen of een rijkeluiszoontje ontvoeren. Even doorbijten, ticketje Mexico en genieten van je fortuin.

Wie liever ethischer te werk gaat ziet waarschijnlijk meer heil in de verkoop van quinoa maar we weten allemaal dat de wereld daar niet op zit te wachten.

Blijft over: de goeie ouderwetse manier van sparen, onder je stand leven en hier en daar wat berekend risico nemen. Totaal niet sexy maar uitermate effectief. Saai en geduldig is de financiële weg vooruit.

in deze spaarzame gouden gids bespreken we

de juiste mentaliteit om rijk te worden

 • gun jezelf opslag door te sparen, niet door harder te werken
 • ga ervan uit dat je nooit de lotto wint
 • uitgeven gaat sneller dan verdienen
 • geld verdient geen schaamte
 • de bedoeling van geld is dat je het gebruikt

hoe je rijk kan worden door anders naar geld te kijken

 • geld geeft vrijheid
 • werken is je vrije tijd verkopen
 • tijd is luxueuzer dan geld
 • rijke schooiers en arme prinsessen

waarom de geduldige strategie effectiever is als je rijk wil worden

 • bouw een feestje onder je stand
 • het genot van genoeg
 • de charme van een foertfonds

tips om geld uit te sparen

 • bijsluiter: zorg vooral dat je leeft
 • 8 spaartips die niet bij je passen

hoe je rijk kan worden door te investeren

 • de overschot aan het werk zetten
 • gemoedsrust is ook een investering

hoe sober en saai ook succesvol kan zijn

rijk worden door de juiste mentaliteit te ontwikkelen

Spelbreker, je zal niet zomaar rijk worden door er met wat visualisatie snoeihard in te geloven. En hoewel wachten op een erfenis of als een beest blijven doorwerken je een flink handje kunnen helpen, is een ‘spaarmentaliteit’ een niet te onderschatten factor om je financiële huishouden in een stroomversnelling te brengen. Hierbij alvast een vijftal beproefde ideeën.

gun jezelf opslag door te sparen, niet door harder te werken

De gemakkelijkste manier om je inkomen te verhogen is minder uitgeven. € 5 korting in de frituur heeft voor je totale vermogen hetzelfde effect als het afbieden van € 5 op de aankoop van een huis, hoe ridicuul dat laatste ook mag overkomen.

Maandelijks dat extra paar muiltjes niet kopen wordt dan hetzelfde als een loonsverhoging van € 80 zonder dat je er harder voor hebt moeten werken.

Geld dat je niet uitgeeft hoef je ook niet werkend bij te verdienen. Je zorgt dus voor meer geld terwijl je minder leert nodig hebben.

ga ervan uit dat je de lotto nooit wint

De gemiddelde lottodeelnemer is niet zo’n fan van geduld als het om de centjes gaat. Kraslotjes en lucky numbers zijn nu eenmaal aantrekkelijker dan langer toekomen met een versleten broek.

Dagdromen over een butler mag dan best prettig zijn, het is ook naïef. Hoeveel mensen ken je die getroffen werden door een bliksem of gebeten door een haai? De kans dat jij het grote lot wint is aanzienlijk kleiner.

De hoofdreden om de lotto vaarwel te zeggen is dan ook dat je zelf maximale grip neemt op je financiële situatie. Hoe welkom de jackpot of die vette erfenis ook mogen zijn, je blijft afhankelijk van de buitenwereld.

Het zijn niet zozeer de kleine bedragen zoals een krasbiljet die op lange termijn je financiële onbezorgdheid dwarsbomen, wel het achterliggend idee dat ‘rijk worden’ jou niet gegund is. Hierdoor ga je niet aan de slag met de kleine stappen tot verbetering die je wel kan nemen en vul je liever dat lottobiljet in.

uitgeven gaat sneller dan verdienen

Tenzij je gezegend bent met een onwaarschijnlijk voetbaltalent blijft het gemakkelijker om duizenden euro’s uit te geven dan ze binnen dezelfde tijdspanne te verdienen. Denk dus goed na of dat schoenenmuseum van jou de stuivers waard is.

Wat voor huizen, zelfvertrouwen en relaties geldt, geldt ook voor jouw centen. Afbreken gaat sneller dan opbouwen. Tegenslag, een gat in je hand of ondoordachte beslissingen kunnen dus flink wat roet in je financiële toekomst gooien.

Leer ter bescherming voornamelijk geld besteden aan de essentie. Koop wat je nodig hebt, niet wat je wil. Maak de rekening maar eens op jaarbasis van ‘alle’ onnodige uitgaven en dan negeren we het idee nog dat je diezelfde centjes ook had kunnen laten opbrengen (straks meer over investeren).

geld verdient geen schaamte

Geld is feest. Geld is genot. Geld is vrijheid en geld is niets om je over te schamen. Er is niets mis met financiële verbetering, het is een manier om meer uit je leven te halen en er het beste van te maken. Waar andere dieren voor een wintervoorraad gaan, ga jij voor een vettere spaarpot.

Sparen is een vorm van bescherming. Net zoals je met gezond eten, voldoende slaap en wat beweging nare ziektes hoopt te voorkomen, zo probeer je met je spaargeld potentiële tegenslagen te compenseren en je toekomst kleur te geven. Waarom zou je dat niet mogen bewerkstelligen?

Geld verdient geen schaamte, je zelflof daarentegen wel. Natuurlijk mag je trots zijn op wat je hebt bereikt met je bikkelharde niet aflatende inzet terwijl je het niet cadeau hebt gekregen maar je mag ook beseffen dat het helemaal anders had kunnen lopen. Dat je hoe dan ook bevoorrecht bent. Je kansen, omgeving en talenten heb je immers niet aan jezelf te danken. Hulde aan de gefortuneerden die dit in hun achterhoofd houden.

de bedoeling van geld is dat je het gebruikt

Rijkdom hoeft geen boeman te zijn maar op zichzelf is het niet meer dan een loze ambitie. Toekomstloos je fortuin aandikken is alsof je je ganse leven besteed aan het voorbereiden van je begrafenis. Tenzij dat werkelijk je diepste verlangen is, overweeg je misschien liever andere alternatieven. Niets met quinoa uiteraard, dat spreekt voor zich.

Geld is een middel en de trucjes om er meer van te bekomen ook.  Sparen, zuinig leven, consuminderen, investeren en zelfs dat oliedomme kraslotje, allemaal manieren  om onderliggende verlangens en dromen te verwezenlijken. Zorg dan ook dat je dat doet.

De aanleg van een moestuin bijvoorbeeld of minder werken. Meer genieten van je naasten, een dikke vette smartphone, je nageslacht laten studeren, pechvogels helpen, een ander continent verkennen of een graag geziene peer worden in de lokale horeca. Beetje doen waar je zin in hebt, dat spul.

Weten waarvoor je het doet, spaart gemakkelijker. Je geeft je financieel proces een betekenis en dat levert onderweg voldoening op. Als je dus effectief bepaalde mijlpalen bereikt, smul er dan ook ten volle van.

In tegenstelling tot tijd is geld niet eindig. Geld valt altijd opnieuw te verdienen terwijl je gepasseerde minuten niet opnieuw kan beleven. Gebruik je geld dus om je leven een gewenstere vorm te geven want je weet niet hoeveel minuten je nog cadeau krijgt.

rijk worden door anders naar geld te leren kijken

geld geeft vrijheid

Geld geeft vrijheid. Hier in onze westerse wereld toch. Met meer geld kan je andere keuzes maken. Je bent minder afhankelijk, je kan dingen gemakkelijker permitteren en het idee dat je een ‘foertfonds’ achter de hand hebt, geeft gemoedsrust.

Vrijheid wordt graag voorgesteld als een idyllisch de wereld rondtrekken. De zwerver die zonder drukte of agenda de neus achterna kuiert en leeft van wat de seizoenen in aanbieding hebben.

Voor de gemakkelijkheid vergeet men dan de genadeloze grillen van moeder natuur. Honger, kou en natte sokken zijn niet zo aangenaam als je geen andere keuze hebt. Iedereen kan gaan zwerven terwijl het andersom niet vanzelfsprekend is om werk, huisvesting of comfort te scoren. De authentieke vrije zwerver zit meer gevangen dan de westerling die zijn werk of hypotheek beu is.

Vrijheid heeft dus meer gemeen met geld dan met een solitair bestaan op de top van een berg. Met een gespekte bankrekening kan je altijd nog wat nomadebestaan aan je leven toevoegen en dat is vermoedelijk een prettiger avontuur dan rondtrekken met een lege beker van McDonalds.

werken is je vrije tijd verkopen

Door te werken verkoop je je vrije uren in ruil voor geld. Elk werkend uur besteed je niet aan je kind, een aangenamere bezigheid of gewoon aan rust.

Dit gekke cirkeltje kan je ook de andere richting doen uitdraaien. Door met minder geld te leren toekomen, heb je logischerwijs minder geld nodig. Wie minder geld nodig heeft, hoeft er ook minder voor te werken. Minder werken is meer doen wat je wilt. Ha!

Je mag nog steeds jaarlijks op de latten staan of wekelijks je persoonlijke record ‘ribbekes à volonté’ proberen te verbeteren. Tegelijk hoef je je werkstress minder te compenseren met junkfood, exotische reizen of de laatste technologische snufjes met bijhorende abonnementen.

Nét omdat je meer vrije tijd hebt, kan je kiezen voor kuierend winkelen, tuinieren, wandelen of een bezoekje aan je oude kameraad. Van dat onthaast spul dus, een piekfijn tegengif om consumptiedrang te bekampen.

tijd is luxueuzer dan geld

Ja, je mag sparen voor luxe. Je mag je geld uitgeven in de waanzinnigste horecazaken of kledingwinkels. Je kan je huis volzetten met designpareltjes en kiezen om steeds de nieuwste versie van je smartphone te hebben. Lekker.

Maar alvorens met verwarmd achterwerk te gaan pronken met je blitse slee mag je jezelf ook even afvragen wat je juist luxe noemt.

 • In je maatpak neerploffen in die dure lederen zetel of grotendeels je dag zelf kunnen indelen omdat je minder hoeft te werken?
 • De wereld rondvliegen of meer tijd aan je hobby’s en vrienden besteden?
 • Een instagramwaardige keuken of tijd om gezond te koken?
 • De ultieme boxspring of de vrijheid om uit te slapen?

Tijd is luxueuzer dan geld. Spaar voor tijd in plaats van design.

arme prinsessen en rijke schooiers

Klopt, met een blitse wagen en een Scandinavische brievenbus oog je rijker maar het heeft wel een tol. Die dingen dienen immers allemaal betaald te worden en daar heb je dus hogere inkomsten voor nodig. Rijk overkomen kost heel wat tijd en energie.

Je kan ook leren beseffen dat je dure dingen niet zomaar nodig hebt om tevreden te zijn. Dat je ook nu al kan eten wat je wil, dat je onderdak hebt, een lekker bed en min of meer de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Dan voél je je rijk. Het is er gewoon. Bovendien hou je meer tijd over omdat je minder hoeft te zwoegen om je diamanten huisnummer af te betalen.

Veel mensen die rijk ogen zijn helemaal niet rijk. Het kost ontzettend veel geld om telkens de duurste en grootste dingen aan te schaffen of die enorme villa te onderhouden. Elke euro die in een marmeren tafelblad steekt, kan je niet meer aan iets anders besteden.

Als je levensstandaard daarentegen niet zoveel geld kost, oog je met je aftandse wagen misschien niet zo welvarend maar hou je grappig genoeg wel meer geld over. Hierdoor kan je op termijn gemakkelijker je leven een aangenamere invulling geven en dat is een vrijheid die een peperdure levensstijl overtreft.

waarom de geduldige strategie effectiever is als je rijk wil worden

bouw een feestje onder je stand

Onder je stand leven is een effectievere strategie naar een dikkere spaarpot dan meer geld verdienen. Wie zijn inkomen de lucht ziet ingaan is immers vaak nogal geneigd om dat met zijn uitgaven ook te doen. Hogere inkomens hebben de neiging zich in je identiteit te nestelen, alsof men gedoemd is om meer geld uit te geven om aan een zelfopgelegde en zelfverzonnen hogere klasse te voldoen.

Iemand met een laag inkomen en een laag uitgavenpatroon daarentegen spaart soms meer dan iemand met een hoog inkomen en een hoog uitgavenpatroon. Een gek fenomeen maar toch draait het lekker door. Het is je spaarratio die op lange termijn het verschil maakt en niet perse de hoogte van je inkomen. Als je € 3000 binnenkrijgt en je behoefte aan kledij, reizen en exclusieve hobby’s maakt dat je telkens zo’n € 300 overhoudt, dan spaar je minder als iemand die € 1800 verdient en leert om met € 1400 toe te komen.

het genot van genoeg

Wie onder zijn stand durft te leven, heeft ook nog iets waar de geldlustigen jaloers op zijn. Namelijk … genoeg. Het genot van genoeg is een verademing voor je gemoedsrust. Je koopt wat je nodig hebt en niet meer wat je zomaar wilt. Je neemt genoegen met wat er voor jou toe doet en bespaart op de overige posten zonder aan comfort in te boeten.

Doordat je je comfortabel leert voelen onder je stand, heb je steeds minder geld nodig om een vrijer leven te leven. Je bent er aan gewend geraakt, het gaat zelfs lastig voelen om zoals vroeger zonder nadenken teveel uit te geven. Je komt bijgevolg sneller in een tevreden onbezorgde financiële situatie terecht, nét omdat je geen onrealistische dure verlangens meer koestert die weinig bijdragen aan je levensgeluk.

Je voelt je rijk zonder dat dit daarom materialistisch zichtbaar is voor de buitenwereld. Je ervaart meer vrijheid en gemoedsrust en vindt dat belangrijker dan het najagen van dure dingen die je leven niet beter maken.

de charme van een foertfonds

Een foertfonds is een aangenaam bedrag waar je nooit aankomt en dat gewoon op zichzelf mag bestaan. Je weet dat je het hebt en dat je tegen een stootje kan. Een soort vrijheidskapitaal waarmee je enkele maanden of langer verder kan als er iets gebeurt zoals ontslag, een inzinking of wat dan ook. Gewoon geld dat je laat staan zodat je minder zorgen hebt. Centjes waarmee je ‘foert’ kan zeggen als het tegensteekt.

Wat als je dat geld dan echt nooit nodig hebt? Kus dan je beide handen, het leven had zomaar anders kunnen lopen.

tips om geld uit te sparen

bijsluiter: zorg vooral dat je leeft

Als jij graag een warm achterwerk hebt in de auto, dan spreekt het voor zich dat je vermogen trager aandikt tegenover de ‘als-het-maar-vier-wielen-heeft-visie’.

En dat is prima, je hoeft niet op alles in te boeten. Meer zelfs, dat hele gezuinig en gesober brengt je net in de positie om met volle teugen te genieten van wat voor jou het leven wel de moeite waard maakt.

 • Je koopt zelden nieuwe kledij maar je bezoekt regelmatig met veel smaak meneer Horeca.
 • Je woont liever kleiner omdat je dan meer kan reizen.
 • Je stopt met abonnementen die je niet gelukkig maken en gaat liever een keertje meer naar de kapster.
 • Je doet erg lang met je media-apparaten maar koopt wel hoge kwaliteit.

Je snoeit in wat voor jou overbodig is om meer te kunnen spenderen wat voor jou de moeite waard is. Vergeet dat laatste dan ook niet te doen.

8 spaartips die niet bij je passen

Er zijn belachelijk veel manieren om geld opzij te zetten en omdat we allemaal andere verlangens hebben, bestaan er maar weinig tips die perfect op je lijf geschreven staan. Bovendien hangt het ook van je levensfase af. Wie zijn laatste lentes aan het beleven is, bespaart misschien liever niet op een gebakje en vindt zonnepannelen een nogal ridicule investering. Maar goed, mogelijk brengt onderstaande bloemlezing je op ideeën.

1. neem afscheid van je televisie

Wie twee uur per dag voor de beeldbuis hangt, kijkt een volle maand televisie per jaar. Dag en nacht. En dan mopperen dat we te weinig tijd hebben. Zonder televisie dwing je jezelf andere bezigheden te kiezen. Alternatieven die je meer voldoening opleveren.

Je huidige abonnement maal twaalf, dat is wat je bespaart. Ook als je vasthangt aan een mediabundel is het de moeite om televisie te schrappen. Laat internet je vriend zijn als je graag enkele favoriete kijkpleziertjes behoudt.

Wie maandelijks € 50 goedkoper af is, heeft na 5 jaar zomaar eventjes € 3000 bespaard.

2. minder verzekeringen

Afhankelijk van je situatie kan het verstandig zijn om sommige verzekeringen op te zeggen. Zo doet Ons Moemoe het zonder extra tandenverzekering. Als ze morgen frontaal met haar vals gebit tegen het asfalt gaat, zal ze meer betalen maar niet zoveel als de som van alle jaren lidmaatschap van diezelfde verzekering.

De verplichte basiszorg in een land als België is vaak zo degelijk dat ze reeds de grootste kosten op zich neemt. Reis, bijstand, familiale, … Doe je huiswerk en vergelijk. Wat geeft gemoedsrust en wat kan je op eigen houtje betalen? Je smartphone, citytrip of droogkast opnieuw bekostigen is iets anders dan je inboedel of buitenverblijf.

3. goedkope abonnementen

Typisch zo’n bureaucratisch taakje dat we graag negeren. Nochtans valt er jaarlijks heel wat geld te besparen door af en toe over te schakelen naar een ander abonnement bij providers, onderhoudscontracten of energieleveranciers.

Wie door te wisselen € 200 bespaart en hier een uurtje voor aan het klooien is geweest, heeft even mogen proeven van een royaal uurloon. Voor € 200 per uur mag je toch al eens wat moeite doen. Zelfs als je iemand betaalt om dit voor je te doen ben je goedkoper af.

Herdenk ook wat je nodig hebt. Ons Moemoe doet het zonder 4G wegens genoeg gratis wifi op de wereld en het helpt bovendien om minder verknocht te geraken aan je toestelletje.

4. zelden spontane impulsaankopen

Dat worstenbroodje dat op je roept vanuit de toonbank of dat lonkende  zomerjurkje. Door het uitsparen van een wekelijkse impulsaankoop van pakweg € 10 spaar je op een jaar tijd € 520. Dat lijkt een habbekrats maar op 10 jaar sprokkel je zo ongezien een smeuïge € 5000 bij elkaar. Wie daarbovenop meerdere bespaartips combineert, bouwt echt een gunstigere financiële toekomst uit.

5. kleiner wonen

Door kleiner te wonen dan gemiddeld kan je een pak geld besparen. Of je nu koopt of huurt, doorgaans betekent kleiner goedkoper. Een voordeel dat op lange termijn blijft nazinderen. Een dak, keuken of gazon vervangen is een pak voordeliger als de grootte beperkt blijft. En ook je huishouden heeft er baat bij.  Elke vierkante meter die je niet hoeft te onderhouden of te verwarmen is pure winst, zowel in centen als in minuten.

6. maak komaf met dingen waar je niet toe komt

Zoals de krant als je amper 20% leest of een streamingdienst als je nauwelijks kijkt. Wie zijn uitgaven onder de loep neemt, legt er best ook eens de tijdsbesteding naast. Spaarzaam leven maar toch geld betalen voor iets dat je niet gebruikt is als de airco opzetten terwijl er nog een raam openstaat. Wees grondig, maak komaf met dingen waar je niet toe komt.

7. doe je wagen weg

Je wagen is een ongelooflijk duur beestje. Smeer het aankoopbedrag maar eens uit over de levensduur ervan en tel er vervolgens op jaarbasis de taksen, tankbeurten, boetes, onderhoud en parkeerticketjes bij. Je bekomt een flinke som voor iets dat meer niet dan wel gebruikt wordt.

Als je geen autofetish hebt, kan je overwegen aan autodelen te doen, een kleiner formaat aan te schaffen, het bij één wagen te houden, tweedehands te gaan of zelfs hardcore je wagen weg te doen. In dat laatste geval ben je zelfs met af en toe taxi nog steeds goedkoper af.

8. kies voor kwaliteit

De meest paradoxale tip is misschien wel dat bepaalde duurdere aankopen op termijn geldwinst opleveren. Betere kledij is goedkoper dan regelmatig kledij van mindere kwaliteit te vervangen. Als je een veelgebruiker bent is een kwalitatieve fiets, smartphone of naaimachine steeds de centjes waard.

Uitdokteren wat kwaliteit is dus want niet alle prijzige producten zijn per definitie beter. Dure quinoa blijft even ranzig als goedkope.

rijk worden door te investeren

geld, de overschot aan het werk zetten

Heel wat mensen die flink onder hun stand leven zitten na verloop van tijd op een berg spaargeld. Een foertfonds is geweldig maar hoeft geen kolossaal bedrag te zijn. Elke euro op een spaarrekening of in een sok onder je bed vermindert omwille van inflatie in waarde. Dit betekent dat je elk jaar steeds minder kan kopen voor elke euro die je bezit en je wil het natuurlijk andersom.

Het kan dus zinvol zijn om een deel van je ‘overschot’ aan het werk te zetten en dan spreken we niet alleen over de beurs of vastgoed maar ook over regeninstallaties, oldtimers, groene daken, schilderijen, zonnepanelen, een opleiding volgen of het vervroegd afbetalen van je hypotheek. Investeren doe je om je geld in waarde te doen toenemen en het kan van redelijk veilig tot slapeloze vloeknachten.

gemoedsrust is ook een investering

Het idee van beleggen schrikt mensen af, ze kennen wilde verlieslatende beursdrama’s of zijn zelf ooit gefopt geweest door een veel te mooi verhaal om waar te zijn. Simpelweg je tentakels van je spaargeld houden is een legitieme strategie.

30 jaar niets met je ‘overschot’ aanvangen is echter ook kiezen voor een risico. Je laat dan een potentiële waardevermeerdering links liggen. Je ontzegt jezelf een handige hefboom die je vermogen aanzienlijk kan aandikken. Geld dat voor jou of je naasten zinvol besteed kan worden. Wel of niet beleggen, het is allebei risicovol.

Investeren kan ook op manieren die je zenuwen minder testen:

 • In jezelf door opleidingen of cursussen te doen.
 • In je levenskwaliteit door te kiezen voor gezonder voedsel, een veiligere wagen, een traplift of een airco.
 • In het opwaarderen van een eigen woning.
 • In het verhuren van kleinere dingen als een garagebox of een springkasteel.
 • In het opstarten van een vrijblijvende onderneming zoals tweedehands verkoop of een lokaal kraampje.
 • In anderen door te doneren aan je kinderen, kleinkinderen, naasten of goede doelen die je een duw in de rug wil geven.

Een goede investering is diegene die je nachtrust amper aantast. Mogelijk houdt dat wegblijven van de beurs in maar evengoed durf je beleggen met ‘geld dat je echt kan missen’. In dat laatste geval neem je ‘verlies’ voor lief omdat de eventuele winst in verhouding veel groter is.

sober, saai maar succesvol

Uiteindelijk is het de kunst om naar geld te kijken zoals je dat met gezondheid doet. Je lanceert goede gewoontes zodat je daar op langere termijn de vruchten van kan plukken. Rugoefeningen, tanden poetsen en broccoli zouden niet je eerste keuze niet zijn moest er geen gezondheidswinst te rapen zijn.

Het hoeft helemaal je doel niet te zijn om financieel onafhankelijk te worden. Je hoeft jezelf niet krenterig alles te ontzeggen. Je zet simpelweg stappen naar meer financiële gemoedsrust. Dat vergt geduld. Bij zowat alle belangrijke dingen in het leven zorgt trage groei voor stabiliteit.

Steek tenslotte in je achterhoofd dat je bevoorrecht bent dat je deze weg mag bewandelen. Het is een ongeziene luxe om in je bestaan met meer te mogen bezig zijn dan overleven. Wie ten volle inziet dat hij genoeg heeft, leeft guller. Voor ons een wafel graag!

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.