een handjevol goede boeken

de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling

een handjevol goede boeken

de mosterd van Ons Moemoe

In onze kruistocht naar het beloofde land van vrijheid en gemoedsrust gebruiken we boeken als richtingaanwijzers. Tussen het vele verdwalen door durft Ons Moemoe toch een opsomming geven van een handjevol goede boeken waar je op dit moment als ‘vrijheidszoeker’ echt wat aan hebt.

elementaire gewoontes – James Clear

Een meesterwerk over gewoontevorming en hoe kleine veranderingen je een nieuwe ‘ik’ kunnen geven. Ons Moemoe heeft het niet voor geluksmethodes of succesformules en normaal komt dus nu het stuk waarin we vertellen dat dit boek anders is. Dit boek is niet anders maar blaast je wel van je zelfhulpsokken.

Het stimuleert van begin tot einde een identiteitsverandering vanuit de grote vraag: ‘Wie wil ik worden?’ Stappenplannen dus voor het maken van goede gewoontes en het elimineren van de minder behulpzame. James Clear heeft zijn best gedaan om de ganse wetenschap hierover te doorspitten en met resultaat. Hoe compleet kan een boek zijn?

Een dikke aanrader voor wie bepaalde gedragingen van zichzelf beu is maar steeds opnieuw vastloopt. Zeer concrete handvatten zonder een oncomfortabele confrontatie met de huidige versie van jezelf. Boordevol samenvattingen en schema’s voor de controleliefhebbers. Eén van de weinige boeken die Ons Moemoe beschouwt als kwaliteitszelfhulp waar je wat aan hebt.

het tegengif – Oliver Burkeman

Geluk voor mensen die een hekel hebben aan positief denken. Zo luidt de ondertitel en beter kan je wat mij betreft het boek niet samenvatten. Deze auteur dook diep in filsofieën, religies en bekende ideeën die gelukkig zouden maken en schreef er vervolgens dit heerlijk grappige boek over.

Hij bestudeert de Stoïcijnse filosofie, duikt het Boeddhisme in, laat zich meeslepen in een opzwepende show van Colgate-goeroe Tony Robbins, bezoekt spiritueel leermeester Eckhart Tolle in zijn ‘hier-en-nu’ en rondt af met tequila op de ‘dag van de doden’ in Mexico. 

Wie te gretig met persoonlijke ontwikkeling bezig is en thuis nog ‘Tsjakaa-kreten’ voor de spiegel oefent, heeft aan dit boek een gezonde dosis relativering. Of zoals hij zelf ergens aangeeft: Op de Mount Everest ligt het vol niet-opgevers die hun doel steeds voor ogen hielden en er keihard in geloofden.

de edele kunst van ‘not giving a fuck’ – Mark Manson

Een van de mooiste stampen die je onder je gat kan krijgen. Raak, grappig én onderbouwd. Leest als een sneltrein en wijst je voortdurend op het nemen van je verantwoordelijkheid. Dit is een boek dat je meerdere keren kan lezen. Het zit boordevol paradoxen en steekt de draak met de huidige manieren om aan persoonlijke ontwikkeling te doen.

Hoewel de titel het tegendeel doet vermoeden is het een boek over zingeving. Uiteindelijk draait het erom dat jij mag kiezen waar je een ‘fuck’ om wil geven. Kies de waarden die jij belangrijk vindt, leef daar zo goed mogelijk naar en geef de rest geen ‘fucks’. Zoiets ongeveer maar dan in boekvorm.

liefdesgedoe – Marcelino Lopez

Zeer compleet boek over hedendaagse liefdesrelaties. Nuchter geschreven en een welkome aanvulling in de vaak te spiritueel getinte liefdesbibliotheek. Een combinatie van gezond verstand, psychologie en statistiek. Mét tips voor de liefhebbers zonder er moetjes van te maken. 

Het boek gaat wat mij betreft verder dan de liefde en wijst op grondig zelfonderzoek met een loslatend karakter. Leer alleen zijn, doe je best maar forceer niet, besef dat echte controle niet bestaat, negeer je ego en leef je leven.

Waag je aan het magnifieke voor- of slotwoord en je leest het ganse boek.

de kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

Een pleidooi om de moedige weg der kwetsbaarheid te bewandelen. Brené Brown nodigt je uit om in de arena te gaan staan met je angsten en schaamte. Deze psychologe besloot het thema ‘verbinding’ te gaan onderzoeken en botste op haar gebrek aan eigenwaarde.

Het herstel van die mentale opdoffer leidde tot dit verhelderend wetenschappelijk onderbouwd boek. Wie zich niet openstelt zal nooit ten volle kunnen proeven van het leven. In deze TED-talk vertelt ze er meer over.

AHA – Marnix Pauwels

Een boek over verslavingen. Wat als je afhankelijkheid eigenlijk een ilussie is?  In dit boek leer je compleet anders kijken naar hoe ‘verhangen’ je ook denkt te zijn aan bepaalde middelen. Verder krijg je er sowieso een dik gevoel van eigenwaarde bij cadeau. Gedaan met boos zijn of mentale zweepslagen als je weer eens teveel gegeten hebt of te diep in het glas gekeken.

Marnix ontmaskert haarfijn het denkmechanisme achter onze hunkering en countert met veel humor. Het alternatief is nog mooier en vergt amper wilskracht. Niets doen. Als het besef is neergedaald dat er in feite geen afhankelijkheid is, hoef je ook niets te doen om het aan te pakken. Kan je gewoon je leven gaan leven. Mooi zo.

Voor wie zoals ik met momenten geen volle maar ook geen lege pinten kan zien, was dit boek een flinke openbaring. Dit boek gaat niet over het ‘stoppen met iets’ maar reikt je een meer dan interessante kijk op de zaak.

zware botten bestaan niet – Nadja Hermann

Bikkelharde onderzoeksresultaten en het verder onderuithalen van zogezegd bewezen mythes over ‘dik zijn’. Sinds ik het boek gelezen heb, ben ik alvast niet magerder geworden maar ik denk niet dat ik nadien nog ooit naar de omstandigheden heb gewezen. Je mag hard genieten hoor, voor een kilo extra.

150 kg, zoveel woog deze Duitse psychologe op het toppunt van haar frustratie toen ze meerdere keren door haar knieën zakte en een eerder immobiel leven leidde. Dat kantelpunt maakte dat ze meer dan een jaar de wetenschap ging uitpluizen en vervolgens ook ging toepassen. Met een huidige 65 kg als gevolg.

Begon een blog over haar onderzoek en ging hierin ten aanval tegen wat ze ‘vetlogica’ noemde. Hongermodus, jojo-effect, slanke vrienden die meer eten, stofwisseling, genetica … geen spaander laat ze er van heel. Wie zijn ongelijk niet kan toegeven, blijft beter van dit boek weg. Achteraan staan alle bronnen met onderzoeken netjes vermeld.

Geen boek voor iedereen, laat dat duidelijk zijn. Wie echter worstelt met zijn gewicht, kan hier eindelijk wel eens ontdekken wat er allemaal klopt over ‘dik zijn’ en wat niet.

feitenkennis – Hans Rosling

Het meesterwerk van Hans Rosling, we verwezen al eerder naar zijn filmpjes. Het doel van deze wereldberoemde statisticus was om de mensen een juister wereldbeeld te schenken. Samen met dochter en schoonzoon lukte het hem dit boek af te krijgen alvorens hij zijn laatste adem zou uitblazen.

Hans weigerde zich een optimist te noemen maar het is verademend om te zien hoe gunstig onze wereld evolueert. Dat kan je enkel ontkennen als je de feiten niet kent. Niet dat we mogen berusten én niet dat er geen ellende meer bestaat maar onze angst is zeer vaak ongegrond en helpt ons weinig verder.

Lees, verschiet en voel de neiging om de profeet te gaan uithangen. Niet doen wegens zeer irritant. Raad dan in de plaats dit boek aan, iedereen verdient een juiste kijk op hoe onze wereld draait.

in de categorie ‘vervallen mosterd’

Alles waar er teveel waarde gehecht wordt aan de wet van de aantrekking:

  • the secret
  • spoedcursus verlichting
  • think and grow rich
  • miracle morning
  • jij bent een badass

Deze mosterdpagina is altijd een hier-en-nu-versie. Enkel mosterd waar Ons Moemoe nu nog smaak van heeft.

Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.