omgaan met Corona, 5 besmettelijke bedenkingen

omgaan met Corona

omgaan met Corona, 5 besmettelijke bedenkingen

laatste update mei ’20

Corona en de pandemie van zelfhulp

De huidige crisis wrijft het nog maar eens in. We strijden niet met gelijke wapens. Waar de ene geniet van gedwongen rust en gewonnen tijd, kommert de andere weg in angst, eenzaamheid of financiële zorgen.

Bovendien regent het irritant veel tips over hoe je je eigen ‘quarantaine’ vlekkeloos kan aanpakken. Alsof nu ook de lockdown om ter perfectst beleefd moét worden. Ons Moemoe deelt je graag haar bedenkingen want het lijkt erop dat het zelfhulpvirus besmettelijker is dan Corona.

jouw lockdown hoeft niet ‘uniek’ te zijn

Je hoeft geen zin te hebben in ongeschminkt videochatten of veel te vrolijke uitdagingen in quarantaine. Je hoeft geen ‘likes’ te scoren met je pruillip of je ‘Spaghetti Corona’ te delen. En je hoeft je dus ook helemaal niet schuldig te voelen in vergelijking met een hip influencertje.

  • Want jij loopt geen marathon op je balkon,
  • was te laat met je dankbare witte vlag
  • en chocolade is nu eenmaal je beste vriend als je het zwaar hebt.

De realiteit liegt niet.

je mag deze lockdown erg vinden

We krijgen deze dagen een overdosis positivisme naar ons hoofd gegooid, meestal met de relativering dat het ‘geen oorlog’ is en dat er eindelijk tijd is om bepaalde zaken aan te pakken.

Die ‘Corona is best leuk mentaliteit’ zorgt er ook voor dat we niet meer durven toegeven dat we ons soms ellendig voelen. Dat je last hebt van eenzaamheid, dat je niet veel liefde voelt voor je huisgenoten, bang bent voor wat komt en dat je een suikerwafelverslaving hebt ontwikkeld.

Je gaat je zelfs schuldig voelen dat je niet optimaal met je ‘leven’ bezig bent want wie Instagram gelooft, ontdekt dat het een uitstekende tijd is om Mandarijns te leren of jezelf te wagen aan een e-cursus achterwaartse yoga.

Maar je kan de boel heus wel een berg ‘kak’ vinden en tegelijk dankbaar zijn omdat het ook erger kon.

En als je graag een keertje binnenblijft omdat het te fris is om op je balkon te staan applaudiseren, dan mag dat. Zonder schaamte.

lang leve het aanmodderen in je lockdown

Natuurlijk zijn we verwend in vergelijking met generaties terug maar dat geldt voor de meeste generaties, zeker als je ver genoeg terugblikt. Een oorlog erbij halen die we niet hebben meegemaakt is toch een beetje als dankbaar zijn voor een burn-out omdat je niet in de steenkoolmijn hoeft te werken.

Het is 2020, we zitten midden in een pandemie en we mogen ons huis niet meer uit. Waarom zou je dat niet ‘kak’ mogen vinden?

Je frustraties, verdriet en angst hoeven helemaal niet geminimaliseerd te worden. Integendeel, ze mogen net erkend worden. Kan je tenminste verder vanaf dat punt in plaats van je inwendig te blijven verzetten. Flink zijn is niet het ontkennen van ellende maar een poging tot constructief gedrag ondanks die ellende.

Weet dat we allemaal aanmodderen. Zelfs de machtigste overheden en gezondheidsorganisaties zijn zoekende. We doen maar wat, toeval speelt nu eenmaal een heel grote rol in het leven.

Gooi je schuldgevoel weg. Soms is een ‘beetje blijven bestaan’ meer dan voldoende.

bewaak je lockdown, negeer de blaaskaken

We weten niet zoveel hoor. We willen controle maar dat is een illusie. Zowat elk onderzoek valt te ontkrachten met een ander onderzoek. Je leest dagelijks veel verschillende strategieën en daar is een reden voor. Onwetendheid.

En daar sta je dan, met je tot-in-de-puntjes-uitgewerkte-plan. Zo maakbaar is dat hier allemaal niet en dat zijn we niet gewoon.

Ondertussen kent iedereen wel enkele blaaskaken die telkens met de ultieme oplossing op de proppen komen. Die meer waarheid over Corona in pacht hebben dan wat de wetenschap tot dusver aan kennis vergaard heeft. Doe jezelf een plezier en negeer zo’n orakels. Of neem er wat popcorn bij en smul ervan.

Het punt is dat het leven groter is dan ons. Het is geen schande dat we (nog) geen antwoord hebben. Op dit moment regent het blinde vlekken en dat kan nog wel even duren. Of niet, Ons Moemoe weet het ook niet.

En nu? Hoe pak je deze lockdown aan?

Geen idee.

Zorg voor jezelf. Keer voor je eigen deur. Investeer in je naasten. Doe je ding van dag tot dag. Kies bezigheden waar je achteraf ’tevreden’ van zal zijn. En als morgen de ganse ‘ellende rond Corona’ voorbij zou zijn, blijf dat dan doen want meer is er niet.

Laat je geen schuldgevoel aansmeren:

  • Je mag deze periode gezellig vinden, ook als je buurman aan de beademing is.
  • Je mag je eenzaam voelen, ook als je jezelf bij de ‘gespaarden’ mag rekenen.

Kies voor perspectief, je weet nog niet hoe je hier later op zal terugblikken. We komen dit als mensheid te boven. Dit gaat voorbij. Het is flink vervelend maar het gros van de huidige pijnpunten én zwakke schakels waren er voordien ook al. Ze zijn enkel zichtbaar geworden.

Uitzieken dus, met z’n allen, de ganse wereld heeft de griep.

Heeft dit artikel je geholpen of ben je fan van Ons Moemoe? Trakteer ons een wafel!

No Comments

reageer

Even op de schoot?

Even op de schoot bij Ons Moemoe? Kan ik iets voor je betekenen? Idee tot samenwerking, een vraag of iets te vertellen?

Last van een druk hoofd?

Geen magische oplossing, wel 65 levenslesjes om mee aan de slag te gaan. Gratis want Ons Moemoe verwent haar kleinkinderen graag.